x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete RA-APPS, contracte de zeci de milioane de euro acordate unui concern canadian cu care este asociat într-un SRL

RA-APPS, contracte de zeci de milioane de euro acordate unui concern canadian cu care este asociat într-un SRL

de Ion Alexandru    |    07 Apr 2016   •   15:50
RA-APPS, contracte de zeci de milioane de euro acordate unui concern canadian cu care este asociat într-un SRL
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Statul român, prin Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS.), instituţie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a atribuit, din 2009, până în prezent, unui grup financiar canadian contracte din fonduri publice de aproximativ 92 de milioane de euro pentru tipărirea şi furnizarea de permise de conducere, certificate de înmatriculare sau autorizaţii provizorii de circulaţie pentru autoturisme. Toate contractele au fost atribuite prin încredinţare directă, fiind invocat un drept de exclusivitate în acest domeniu pe care grupul canadian în cauză îl are în România. “Jurnalul Naţional” a descoperit, în exclusivitate, faptul că Guvernul României se afă într-un grav conflict de interese, întins pe o perioadă de cel putin şapte ani. RA-APPS, autoritatea care a atribuit concernului canadian aceste contracte, este asociat în cadrul unei companii private înegistrată la Bucureşti exact cu acest furnizor al permiselor, taloanelor şi autorizaţiilor provizorii de circulaţie. Alături de grupul canadian în cauză, Guvernul României este asociat în SRL-ul cu pricina şi cu un român domiciliat în Rio de Janeiro, Brazilia.

 

Afacerile dintre Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat cu concernul canadian Bank Note Company Limited au demarat în anul 2003, sub guvernarea lui Adrian Năstase, însă ea continuă şi în zilele noastre. Ultima afacere derulată de RA-APPS cu partenerul său dintr-o firmă privată a fost parafată de Cabinetul Dacian Cioloş, în cursul lunii martie 2016, când s-au scos din bugetul de stat 13,4 milioane de euro, ce au luat drumul Canadei.

 

Cel mai recent contract, sub Guvernul Cioloş

 

Astfel, în data de 4 martie 2016, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului României, instituţie ce funcţionează, la rândul ei, în coordonarea primului-ministru, a achiziţionat 600.000 de permise de conducere pentru autoturisme, 816.000 de certificate de înmatriculare şi 800.000 de autorizaţii provizorii de circulaţie pentru autovehicule. Toate aceste documente urmează să fie livrate Ministerului Administraţiei şi Internelor, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Certificate de Înmatriculare Bucureşti.

Potrivit anunţului de atribuire publicat pe SEAP, autoritatea contractantă nu a organizat o licitaţie deschisă, ci a atribuit contractul prin negociere directă. Motivul invocat a fost acela că “lucrările, produsele sau serviciile contractate pot fi furnizate numai unui anumit ofertant, din motive de protejare a unor drepturi de exclusivitate”. Cu toate acestea, în cuprinsul aceluiaşi anunţ de atribuire, RA-APPS invocă faptul că atribuirea s-a făcut în baza criteriului de selecţie referitor la preţul cel mai scăzut, ceea ce intră în contradicţie flagrantă cu motivele pentru care nu a organizat o licitaţie.

Ofertantul care deţine drepturile de exclusivitate pentru livrarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare în România se numeşte Canadian Banck Note Company Limited, cu sediul în Canada – Ottawa, şi a încasat de la statul român, cu prilejul acestui contract, nu mai puţin de 49.230.048 lei fără TVA, adică 59.076.057,6 lei cu TVA.

 

Conflict grav de interese

 

Până acum, singura problemă posibilă a acestui contract este modul în care Guvernul României înţelege să selecţioneze o companie canadiană pentru a livra în România documentele necesare utilizării drumurilor publice de la noi. Investigaţiile noastre demonstrează, însă, că situaţia acestei relaţii contractante dintre Guvern şi concernul canadian se înscrie în zona unui grav conflict de interese.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 1994, ia fiinţă, în România, o societate privată cu răspundere limitată. Este vorba despre SC ROM CBN Company SRL. Culmea, abrevierea CBN este la fel cu cea a Canadian Bank Note Company SRL, clientul preferenţial al RA-APPS. Studiind documentele firmei în cauză, redactate în data de 21 iulie 2008, aflăm faptul că acţionarii acestui SRL sunt… Canadian Bank Note Company Limited, cu sediul în Ottawa, Regia Autonomă Adminstraţia Patrimoniului Protocolului de Stat şi un cetăţean român, care se numeşte Ricardo Victor Dumitrescu, domiciliat în Rio de Janeiro, Republica Federativă Brazilia. Reprezentantul concernului canadian în SC ROM CBN Company SRL este un anume Alexandru Dima.

Din datele existente în arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, rezultă faptul că societatea Canadian Bank Note Company Limited mai deţine, în proporţie de 100 la sută, în România, o altă companie, denumită SC CBN International Europe SRL, înfiinţată în anul 2001, în Bucureşti, avându-l ca reprezentant pe acelaşi Alexandru Dima. Iniţial, societatea avusese sediul social în strada Scărlătescu, din Sectorul 1, s-a mutat apoi într-un imobil din strada Clucerului, unde a ocupat două etaje, iar, în 2007, şi-a mutat din nou sediul social în Voluntari, Şoseaua Pipera-Tunari, în apropierea Direcţiei Regim Permise şi Certificate de Înmatriculare Bucureşti, adică exact instituţia unde se livrează documentele contractate de către RA-APPS.

 

SRL-ul bucureştean, acelaşi obiect de activitate cu al clientului canadian

 

Revenind la societatea în care Regia Guvernului României este asociată cu unul dintre clienţii cărora le atribuie, în regim de exclusivitate, contracte de zeci de milioane de euro, mai aflăm că SC ROM CBN Company SRL Bucureşti are ca obiect de activitate declarat la Oficiul Registrului Comerţului tipărirea şi alte activităţi conexe tipăririi, adică exact obiectul de activitate utilizat de Canadian Bank Note Company Limited Ottawa în relaţia contractuală pe care o derulează cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat.

În 2011, Alexandru Dima a fost desemnat, prin votul unanim al tuturor celor trei asociaţi, în funcţia de administrator cu drepturi depline al SC ROM CBN Company SRL, pentru o perioadă de patru ani. În august 2015, a avut loc ultima adunare a asociaţilor acestei firme, la care au participat doar Canadian Bank Note Company Limited şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat care, în lipsa partenerului din Brazilia, au decis prelungirea mandatului administratorului Alexandru Dima pentru încă un an calendaristic. Firma funcţionează şi în prezent, cu aceeaşi structură a acţionariatului.

 

Canadian Bank Note Company Limited Ottawa este un grup de investiţii canadian care operează în domeniul sistemelor de loterie, al tipăriturilor, în sistemul documentelor de identificare, al operaţiilor cu stocuri şi în consultanţă pentru afaceri. CBN Company este manageriată de un preşedinte executiv pe nume Rinald G. Aredns şi de un vicepreşedinte pentru afaceri corporatiste, Gordon C. McKechnie.

Legătura dintre Guvernul României şi concernul canadian, parafată în 2003

Relaţia dintre instituţia guvernamentală de la Bucureşti şi concernul canadian CBN Company Limited este una foarte veche. Din documentele oficiale intrate în posesia “Jurnalului Naţional”, primul contact de business dintre cele două entităţi a avut loc în anul 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase. Atunci, Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat a organizat o licitaţie internaţională, publicată în Buletinul Oficial al Uniunii Europene, prin care Guvernul de la Bucureşti a dorit să achiziţioneze colante de viză pentru intrarea în ţară ce urmau să fie puse în circulaţie.

În data de 11 decembrie 2013, acest contract, în valoare de 2.394.060 lei cu tot cu TVA, adică 783.020 euro, a fost atribuit Canadian Bank Note Company Limited, viitorul partener al RA-APPS în firma SC ROM CBS Company SRL. Cu acest prilej, canadienii au livrat statului român 150 de seturi de echipamente de calcul pentru emiterea a aproximativ un milion de colante de viză.

 

Contracte pe bandă rulantă, zeci de milioane de euro

 

Începând cu anul 2009, relaţia dintre RA-APPS şi Canadian Bank Note Company Limited a devenit una exclusivă, statul român virând în conturile canadienilor nu mai puţin de 395.866.023 lei, adică 91.855.225,8 euro.

În data de 12 februarie 2009, RA-APPS încheie, prin negociere directă, cu Canadian Bank Note Company Limited un contract având în vedere suplimentarea numărului de certificate de înmatriculare, pentru sincronizarea datei de terminare a emiterii acestor documente cu data de precizare a emiterii acestora, contractate anterior de la acelaşi furnizor. Valoarea contractului se ridică la 13.886.122 lei fără TVA. În aceeaşi zi, Regia a atribuit canadienilor un alt contract, în valoare de 7.531.344 lei fără TVA, pentru livrarea unui număr de 1.190.000 de autorizaţii provizorii de circulaţie, din acelaşi motiv ca şi contractul precedent.

În data de 26 mai 2010, RA-APPS încheie cu CBN Company Limited un nou contract, în valoare de 64.720.803 lei fără TVA, pentru furnizarea unei cantităţi suplimentare de permise de conducere şi certificate de înmatriculare, cerute de Direcţia Regim Permise Bucureşti.

Următorul contract atribuit direct canadienilor a avut loc în data de 26 august 2010, când RA-APPS a solicitat livrarea a 88.000 de bucăţi de certificate de înmatriculare, pentru care a plătit 2.236.080 lei fără TVA. În 16 iunie 2011, autoritatea contractantă atribuie CBN Company Limited Canada un nou contract, în valoare de 533.335 lei fără TVA, pentru asigurarea suportului tehnic, mentenanţă pentru o serie de echipamente IT achiziţionate anterior şi integrate chiar de către concernul canadian în sistemul de emitere a documentelor.

În 27 octombrie 2011, Regia solicită de la canadieni suplimentarea unei cantităţi de certificate de înmatriculare, pentru care plăteşte suma de 14.292.718 lei fără TVA.

 

Contracte de milioane, în lanţ

 

În 17 aprilie 2012, are loc un nou contract între cele două entităţi. Este vorba despre suplimentarea livrării de permise de conducere, certificate de înmatriculare şi autorizaţii provizorii de circulaţie, cu încă 25.118.280 lei fără TVA. În 12 octombrie 2012, Regia cere mai multe autorizaţii provizorii de circulaţie, pentru care plăteşte 1.234.200 lei fără TVA.

În 11 februarie 2013, se mai achiziţionează de la canadieni 558.000 de permise, 818.000 de certificate de înmatriculare şi 515.000 de autorizaţii provizorii, în valoare de 44.241.680 lei fără TVA. În 16 ianuarie 2013, canadienii mai livrează 815.000 de permise, 716.500 de certificate de înmatriculare şi 527.000 de autorizaţii provizorii, pentru 51.428.542 lei fără TVA. Acelaşi lucru s-a întâmplat în data de 2 martie 2015, când RA-APPS a mai achiziţionat 500.000 de permise, 845.000 certificate de înmatriculare şi 770.000 de autorizaţii provizorii, pentru care a plătit alte 45.523.653 lei fără TVA.

Cum umflă statul de 1,7 ori preţul documentelor eliberate populaţiei

 

Că RA-APPS a plătit aceşti bani, este impropriu spus, deoarece am plătit noi, cetăţenii din România, prin taxe şi impozite. Şi asta nu este o metaforă. În anunţurile de atribuire se specifică în mod clar că plata acestor documente se face de către Guvernul României către Canadian Bank Note Company Limited lunar, odată cu încasarea de la cetăţeni a taxelor pentru emiterea permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a autorizaţiilor provizorii de circulaţie.
Cu acest prilej, am calculat cu cât umflă statul român preţurile acestor documente pe care le eliberează şoferilor şi deţinătorilor de autovehicule. Din ultima tranzacţie încheiată cu canadienii, am aflat că statul român a plătit concernului canadian 49.230.048 lei fără TVA pentru furnizarea a 600.000 de permise de conducere, a 816.000 de certificate de înmatriculare şi a 800.000 de autorizaţii provizorii de circulaţie. Potrivit tarifelor practicate de Direcţia Regim Permise şi Certificate de Înmatriculare Bucureşti, pentru eliberarea unui permis de conducere, românii sunt obligaţi să achite o taxă de 68 lei. Pentru 600.000 de permise, statul încasează, astfel, 40.800.000 de lei. Pentru eliberarea unui certificat de înmatriculare, statul percepe o taxă de 37 lei, ceea ce înseamnă că, pentru cele 816.000 de documente achiziţionate statul încasează de la populaţie alte 30.192.000 de lei, iar pentru eliberarea unei autorizaţii provizorii de circulaţie, Guvernul percepe o taxă de 13 lei, ceea ce înseamnă că, pentru cele 800.000 de autorizaţii achiziţionate de la canadieni, încasează de la români 10.400.000. de lei.

 

 

 

×
Subiecte în articol: ra-apps