Mai multi consilieri locali si judeteni au parasit sala de consiliu de la Palatul Administrativ Timis in timpul prezentarii rezultatelor auditului facut de filiala unei firme elvetiene de consultanta la echipa de fotbal Poli Timisoara. Alesii au fost nemultumiti ca nu au primit un raport scris cu privire la auditul comandat de Consiliul Judetean Timis si platit din bani publici, ci li s-a facut doar o prezentare in PowerPoint, si ca au fost pusi sa semneze o clauza de confidentialitate.
Auditul comandat de Consiliul Judetean Timis a costat 15.000 de euro si a fost platit din bani publici. Pe baza acestui raport, autoritatile locale si judetene, impreuna cu reprezentantii Universitatii Politehnica, ar trebui sa ia o decizie in privinta preluarii unui pachet de 51% din actiunile FC Politehnica Timisoara. Raportul nu aduce insa noutati in ceea ce priveste ingineriile financiare ale lui Marian Iancu si nici privind modul in care autoritatile locale au aruncat milioane de euro si au intrat in atentia Curtii de Conturi.
Raportul este clasificat "confidential' si "nu poate fi divulgat, copiat, citat sau mentionat partial sau in ansamblu' fara acordul prealabil scris al firmei de consultanta financiara. Jurnalul National a intrat in posesia raportului, dar nu exista motive pentru a cita din document pentru simplu motiv ca toate datele sunt luate de pe site-uri si din surse publice. Chiar autorii recunosc ca nu au verificat acuratetea informatiilor, ca s-au informat din surse publice, de la avocatii echipei care au dat doar ce au vrut ei si de pe site-ul de internet www.transfermarkt.de . Mai simplu, pentru 15 mii de euro, reprezentantii CJ Timis si CL Timisoara au primit informatii pe care le stiau deja si au reusit sa ascunda informatiile care le sunt defavorabile lor. Toate acestea din bani publici, insa cu un raport cu caracter secret. "Am o prezentare, dar am semnat ca nu o divulg. Nu mi se pare normal si voi cere in plen sa se faca public raportul', a declarat consilierul judetean Viorel Sasca. Si consilierul judetean Titu Bojin a spus ca acest lucru nu i se pare normal. "Ne-au pus sa semnam la intrare un raport de confidentialitate fara sa ni se dea un raport al auditului. Nu ni se pare normal. Mai mult de jumatate dintre consilieri au parasit sala. Auditul a costat 15.000 de euro, este un audit platit din bani publici. Si se cheama 'Investigatii privind unele activitati comerciale la SC Poli', a declarat consilierul local Radu Toanca.
Culmea este ca pana si presedintele Consiliului de Administratie al FC Politehnica Timisoara, Marian Iancu, nu este de acord cu cele anuntate in urma auditului derulat la clubul de fotbal. Iancu cere transparenta totala si eliminarea clauzei de confidentialitate impusa pe audit.
In goana dupa voturi, reprezentantii partidelor din Timis au politizat actiunea. Astfel, fara nici o logica, presedintii de partide din Timis, l-au delegat pe senatorul liberal Nicolae Robu sa se intalneasca la FRF cu Mircea Sandu si sa discute soarta echipei. Asta pentru a creste vizibilitatea sa ca si candidat la Primaria Timisoara din partea USL, dar impins si din tabara portocalie de catre presedintele CJ Timis, pedelistul Constantin Ostaficiuc, care vizeaza un nou mandat de presedinte la consiliul judetean.
Fara a avea nevoie de raportul tip "apa sfintita' platit de autoritati, e limpede ca acestea au uitat sa vorbeasca despre cum au tocat bani publici pentru firmele lui Marian Iancu. In iulie 2011, Constantin Ostaficiuc si primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu s-au dus la o intalnire cu Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Cei doi edili banateni au avut toate motivele sa incerce o interventie la seful Finantelor, dupa ce acestia si-au dat semnatura si girul ca 4 milioane de euro din bugetul Timisoarei si cel judetean sa se "scurga" catre firmele lui Marian Iancu, finantatorul de la Poli Timisoara. Mai mult, un audit la Curtii de Conturi a stabilit ca din contributia anuala de 9 milioane de lei dati de municipalitate, s-au platit rate de leasing la masini, consultanti-capusa si chiar facturi telefonice, toate avand ca beneficiare firmele lui Iancu.
In rest, celebrul raport secret stipuleaza explicit ca analistii nu au efectuat auditul situatiei financiare, nu au avut acces la documentatia emisa de autoritatile fiscale, nu au studiat registrul contractelor semnate de catre Poli in perioada 1 august 2009 – 15 ianuarie 2012. Cu alte cuvinte, juristii administratiilor din Timis si inspectorii de la finantele timisene au cu mult mai multe informatii decat cei care au intocmit raportul. Cel mai grav este ca pentru raport, analistii nu au avut acces la inregistrarile contabile a doua firme-cheie ale lui Iancu: BKP Management si BKP Faber.
In luna august a anului trecut, Jurnalul National a dezvaluit modul in care autoritatile banatene au inchis ochii si chiar au pus umarul la ingineriile financiare ale lui Marian Iancu, care au avut ca rezultat retrogradarea echipei. Poli Timisoara a fost sanctionata de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, care a mentinut decizia luata de FRF de a lasa echipa banateana in liga secunda. Atat Ostaficiuc, cat si Ciuhandu pot fi considerati complici la evaziune fiscala promovata de finantatorul Politehnicii Timisoara, lucru care explica vizita celor doi la seful ANAF. Schema financiara a fost sesizata de inspectorii de la Finantele Timis inca din anul 2009. Controalele au fost insa oprite dupa interventia mai multor politicieni locali si in primul rand a presedintelui CJ Timis, pedelistul Constantin Ostaficiuc.
Divizarea partiala facuta de Marian Iancu la societatea care sustine clubul Poli Timisoara e considerata legala de Tribunalul Timis, in pofida opozitiei Fiscului. Finantistii timiseni au sesizat ANAF vizavi de "ingineria" lui Iancu. Finantistii timisoreni afirma insa ca divizarea partiala a fost o inginerie foarte ingenioasa, la limita legii.
La inceputul anului 2011, Marian Iancu a solicitat aprobarea unei divizari partiale a societatii care sustine clubul de fotbal, potrivit art. 250 din Legea 31 a societatilor comerciale. La acel moment, SC FC Politehnica Timisoara SA avea o datorie la Finantele timisorene de 9 milioane de lei, adica ceva mai mult de 2 milioane de euro. Prin divizare, Iancu a pasat o datorie de 7 milioane la nou-infiintata firma BKP Faber. O data cu acest pasiv, a transmis si un activ reprezentand un teren de 20 de hectare in Sacosu Turcesc. Acest teren a fost executat o data de Fisc, care nu a reusit sa gaseasca cumparatori pentru el. In noua firma a intrat ca actionar o alta societate a lui Iancu, BKP Management Invest, care detine si 19% la SC FC Politehnica SA. BKP Management Invest pretindea o returnare de TVA care, spune Iancu, ar fi acoperit datoria la Fisc.
In rest, datele sunt cele cunoscute de oricine stie sa aceseze site-urile de la finante, registrul comertului, contractele publicate pe site-uri insituttiilor timisorene. Din toate acestea rezulta insa doar o paguba partiala. Datorii restante de 3,4 milioane de euro, pierderi de 16 milioane de euro intre 2009 si 2011 si 5,7 milioane de euro imprumuturi luate de la actionari, firme si persoane-marioneta ale lui Marian Iancu. La 31 decembrie 2011, clubul avea datorii de 14, 9 milioane de euro. Mai trebuie amintit si controlul financiar suspendat, dosar deschis pentru datorii de peste 60 de miliarde de lei vechi sau dosarul de la Comisia fiscala centrala, unde mai apare o "gaura' de 1,4 milioane de euro.
In ceea ce priveste ingineriile financiare, nu se mentioneaza nimic despre banii primiti cadou de la primaria Timisoara si de la CJ Timis. In schimb apar cele dezvaluite de Jurnalul National inca de anul trecut. Poli a transferat 7,4 milioane de lei, datorii fiscale, catre BKP Faber, care a fost inregistrat la Bucuresti ca si "vehicul special' , adica SPV – Special Purpose Vehicle, cu scopul prelurarii acestor datorii. BKP Management a transferat catre BKP Faber active, inclusiv datorii si TVA de recuperat in valoare de 9,5 milioane de lei. Plus ca exista riscul, neverificat de nimeni, ca BKP Faber sa aiba datorii la buget si penalitati aferente. In discutie mai intra si un teren transferat catre BKP Faber, achizitionat cu 300 de mii de lei si supraevaluat la 2,9 milioane de euro de catre un evaluator controversat, exclus temporar din ANEVAR si acuzat de luare de mita.
In toti acesti ani s-au facut manevre financiare de milioane de lei, acceptate tacit de catre reprezentantii CJ Timis si ai primariei Timisoara. Controalele inspectorilor fiscali din Timis au fost insa stopate de fiecare data, iar inspectorii incomozi au fost amenintati de catre superiorii lor sau indirect. Apoi sunt salariile restante, achizitii ilegale, procese cu fotbalisti si bani pentru transferuri internationale care nu se regasesc in contabilitate, plus pocese la TAS cu UEFA si cu terti. Lista ilegalitatilor nu incape insa intr-o pagina de ziar.
Important este daca, pentru a culege voturile timisorenilor, politicienii din autoritatile locale vor cadea la pace cu Marian Iancu si vor prelua societatea si clubul la pretul cerut de acesta. Iata insa valorile echipei: pe piata, Poli Timisoara este cotata la 9,7 milioane de euro, valoarea "neta' raportata este de 5,9 milioane de euro, in timp ce valoarea contabila, cea adevarata, este de numai 2,7 milioane de euro.