x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Furnizorul „de orice” al statului român. Șmecherii din pandemie s-au reprofilat pe dezastru nuclear

Furnizorul „de orice” al statului român. Șmecherii din pandemie s-au reprofilat pe dezastru nuclear

de Ion Alexandru    |    27 Feb 2023   •   08:00
Furnizorul „de orice” al statului român. Șmecherii din pandemie s-au reprofilat pe dezastru nuclear

Potrivit unui document oficial intrat în posesia „Jurnalul”, Administrația Națională a Rezervelor de Stat ia în calcul, în contextul războiului din Ucraina, un posibil accident nuclear la centrala atomică de la Zaporojie și un aflux important de cetățeni care vor fugi din acea zonă.

 Motiv pentru care, total întâmplător, instituția condusă de Georgian Pop a atribuit, la mijlocul acestei luni, un contract subsecvent în valoare de 21 de milioane de euro, pentru cumpărarea de corturi, paturi, pături, saci de dormit, cearșafuri, perne, fețe de pernă, treninguri și tricouri. Furnizorul este nimeni altul decât SC Best Achiziții SRL, deținută de fosta PDL-istă Mihaela Neagu, companie abonată la contractele cu statul vizând măști, combinezoane și dezinfectanți, în timpul pandemiei de Covid-19. Compania s-a asociat, la acest contract, cu o firmă din Turcia, țară de unde au provenit și majoritatea echipamentelor anti-Covid cumpărate de statul român de la aceeași societate.

„Jurnalul” a dezvăluit, la începutul acestei luni, că unul dintre cei mai importanți „șmecheri din timpul pandemiei”, SC Best Achiziții SRL, a încheiat cu Rezervele de Stat, instituție condusă de celebrul Georgian Pop, un acord-cadru de 90 de milioane de euro pentru livrarea de pachete de campare, compuse din corturi, paturi, pături, saci de dormit, saltele pentru pat, cearșafuri, perne, fețe de pernă, treninguri și tricouri. 

Ei bine, afacerea parafată în 27 ianuarie 2023 a început să prindă contur. La data de 13 februarie 2023, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și pentru Probleme Speciale a atribuit singurului ofertant care a depus o ofertă admisibilă un prim contract subsecvent aferent acestui acord-cadru. Este vorba despre contractul subsecvent nr. 705/2023, pe care l-a încheiat cu asocierea formată din SC Best Achiziții SRL și compania turcească Zorlu Dis Ticaret Anonim Sirketi, pentru suma de 86.282.200 de lei fără TVA, respectiv de 102.675.818 de lei cu TVA inclusă (20.954.248,6 euro).

Acordul-cadru, încheiat pentru o perioadă de doi ani, a fost negociat cu aceeași asociere, pentru suma finală de 366.768.279,84 de lei fără TVA, respectiv de 436.454.253 lei cu TVA inclusă (89.072.263,5 euro).

 

De la Covid, la război

 

În cele 20,9 milioane de euro, sumă aferentă contractului subsecvent încheiat la 13 februarie, intră, potrivit documentației de atribuire, 2.570 de corturi, 65.000 de paturi, 65.000 de pături, 65.000 de saci de dormit, 65.000 de saltele de pat, 130.000 de cearșafuri, 130.000 de fețe de pernă, 65.000 de perne, 20.000 de treninguri și 20.000 de tricouri. 

Potrivit caietului de sarcini care a stat atât la baza încheierii acordului-cadru, cât și la baza contractului subsecvent, caiet de sarcini aprobat de Georgian Pop personal, contextul care a determinat achiziția acestor produse este unul mai mult decât interesant. „Autoritatatea Națională Rezervele de Stat pentru Probleme Speciale, în numele Unității teritoriale 350, trebuie să achiziționeze un pachet de campare pentru situații operaționale, pentru doi ani. (…) În contextul conflictului armat din Ucraina, precum și a pericolului unui accident nuclear produs la Centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone”.

Bunurile de campare vor fi constituite stocuri la rezerva de stat, iar ele pot fi scoase din rezerva de stat ca ajutoare umanitare interne sau externe, cu titlu gratuit, cu aprobarea Guvernului.

 

A redevenit, oficial, patroana firmei

 

Iată, așadar, cum una dintre companiile care au vândut, în perioada pandemiei de Covid-19, statului român măști, combinezoane, mănuși, dezinfectanți sau teste Covid,  SC Best Achiziții SRL, reușește să se reprofileze, după pandemie, încheind, tot cu statul român, afaceri care au legătură cu războiul din Ucraina. 

SC Best Achiziții SRL este una dintre cele mai active companii abonate la afacerile din timpul pandemiei pe zona achizițiilor de măști, combinezoane și dezinfectanți. Din luna octombrie a anului trecut, a revenit în posesia oficială a fostei directoare PDL a Hotelului Sport, Mihaela Elena Neagu. Anterior, compania Best Achiziții fusese plasată fiului său, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, cel care a asociat firma într-o afacere imobiliară cu avocatul Robert Ionescu și cu celebra Simona Ciulavu, ex-consiliera lui Ludovic Orban. Ionescu și Ciulavu sunt protagoniștii stenogramelor din dosarul fostului director UNIFARM, Adrian Ionel, înregistrați în timp ce făceau intervenții la cel mai înalt nivel guvernamental pentru încheierea unui contract pentru achiziția de măști și combinezoane din Turcia. Țară de unde provine, ce să vezi, și asociatul din afacerea cu produse de campare pentru Rezervele Statului.

Furnizorul a cumpărat și fabrica de zahăr de la Luduș, pe persoană fizică

 

Tot la începutul acestei luni, „Jurnalul” a mai dezvăluit faptul că patroana Best Achiziții SRL, Mihaela Neagu împreună cu omul de afaceri Mihail-Daniel Matache au cumpărat fabrica de zahăr de la Luduș. Pe persoane fizice. Această operațiune s-a petrecut  după ce, în luna octombrie a anului trecut, foștii proprietari ai fabricii ajunseseră la un acord de principiu pentru semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români din Transilvania.

Iar asta nu este tot. Mihaela Neagu, de data aceasta prin intermediul firmei Best Achiziții, a preluat anul trecut și fabrica de zahăr de la Bod, care a intrat în faliment în anul 2017, după ce în 2010 intrase în insolvență cu datorii de 90 de milioane de lei. 

„Deși fabrica nu mai funcționa de mulți ani, Mihaela Elena Neagu a început să vândă zahăr, pe etichetă apărând că el este produs la Bod. Când și-a dat seama că înșelăciunea a fost descoperită, a dispus schimbarea etichetei. Acum pe ea scrie că este zahăr din Ucraina, dar este inscripționată cu caractere minuscule și într-un loc prea puțin vizibil, mai precis pe fundul pachetului”, au declarat pentru Jurnalul surse din industria zahărului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina accident nuclear