x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Retrocedările, bombă cu efect întârziat

Retrocedările, bombă cu efect întârziat

de Petru Zoltan    |    14 Dec 2014   •   18:41
Retrocedările, bombă cu efect întârziat

Clanurile mafiote şi-au construit imperii financiare pe baza revendicărilor ilegale. În paralel, oamenii simpli aşteaptă ani de zile pentru pentru a-şi primi drepturile. Mai mult, autorităţile îi pasează de la una la alta.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a declanşat o serie de controale legate de întârzierile de ani de zile în cazul retrocedărilor de terenuri către proprietari. În urmă cu câteva săptămâni, câteva sute de oameni revoltaţi au participat la dezbaterea organizată la Prefectura Arad, unde a fost prezent George Băeşu, preşedintele ANRP. Arădenii s-au plâns de faptul că, deşi au decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile pentru punerea în posesie, comisiile locale de fond funciar amână de ani de zile să facă demersurile pentru punerea în posesie. Mai mult, lucrurile stagnează şi la comisia judeţeană de fond funciar, dar şi la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad.

Un astfel de caz este cel al lui Andrei Labas şi Elisabeta Nagy, două persoane cărora trebuia să li se retrocedeze nu mai puţin de 10 parcele de teren, cu o suprafaţă totală de 21,3 hectare de teren agricol, la marginea oraşului Arad. Indiferenţa autorităţilor i-au adus în pragul disperării pe cei doi. Aceştia au câştigat dreptul asupra terenurilor cuvenite încă din anul 2006, printr-o decizie irevocabilă a Tribunalului Arad. Primăria Arad a făcut punerea în posesie, însă nici după opt ani Prefectura Arad nu a emis titlurile de proprietate. De atunci, autorităţile îi pasează de la o instituţie la alta. Potrivit sentinţei, nerespectarea acesteia reprezintă o amendă civilă în valoare de 50 de lei pe zi. Până acum s-au adunat penalităţi de 146.000 de lei. Bani pe care statul român îi pierde şi nu se ştie care dintre instituţii va trebui să plătească această amendă. Mai mult, cei doi au dat în judecată Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, Agenţia Domeniilor Statului şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad. Aceştia solicită instanţei să fixeze la 54.800 lei suma datorată statului Român de către autorităţile locale cu titlu de amendă civilă, pentru nepunerea în aplicare a sentinţei judecătoreşti din 2006. Aceştia aduc mai multe acuze împotriva instituţiilor locale şi naţionale care le ignoră dreptul fundamental la recuperarea proprietăţii. Andrei Labas şi Elisabeta Nagy o acuză şi pe Tatiana Clepe, directorul OCPI Arad, de abuz în serviciu pentru că nu vrea să respecte o hotărâre a instanţei. Tatiana Clepe a mai fost în centrul câtorva scandaluri. În urmă cu 4 ani, angajaţii OCPI din oraşele Ineu şi Chişineu Criş au acuzat-o pe aceasta că a făcut presiuni asupra lor şi încercări de intimidare. Împotriva directoarei există şi alte plângeri formulate de către persoane fizice şi firme, tocmai pentru refuzul de a pune în aplicare sentinţe de repunere în posesie. Vizita fulger a preşedintelui ANRP pe ţară a scos la iveală acest abuz dar şi altele de acelaşi gen, create de către refuzurile ilegale ale reprezentanţilor de la Cadastru, primării şi comsiile locale de specialitate.

Preşedintele ANRP, George Băeşu a mai declarat că emiterea de titluri şi punerea în posesie au fost oprite până la inventarierea tuturor trerenurilor din România. Băeşu susţine că Aradul este între judeţele fruntaşe la inventariere, pe Legea 165 din 2003. “În acest moment, noi am oprit emiterea de titluri de proprietate şi punerea în posesie până când nu se realizează inventarierea terenurilor. Îl felicit pe prefectul Cosmin Pribac şi colectivul instituţiei pentru că Aradul, alături de alte judeţe, se află în frunte. Aproape toate localităţile din judeţul Arad au terminat operaţiunea de inventariere. Mai mult de 30 la sută din procesele verbale de inventariere au fost deja validate de către Oficiul de Cadastru. În următoarea periodă, judeţul va avea o situaţie finalizată, ceea ce va permite trecerea la emiterea de titluri, punerea în posesie. Dacă e nevoie, prefectul poate cere prin hotărâre de Guvern anumite terenuri care se află acum în domeniul public al statului şi care pot fi disponibile pentru retrocedare”, a spus George Băesu, preşedintele ANRP.

×