Afaceristii italieni care patroneaza Cariera Meri SRL i-au pus gand rau Parcului National Defileul Jiului. Acestia vor ca o suprafata de aproape 67 de hectare sa fie scoasa din aria protejata pentru a se relua exploatarea zacamantului de piatra de la Cariera Meri. Exploatarea carierei de piatra a fost sistata in anul 2010, dupa ce i-au expirat documentele de mediu. Atunci, Agentia de Mediu a refuzat sa elibereze o noua autorizatie de functionare, deoarece operatiunea de extragere a pietrei se facea iinteriorul Parcului National. Potrivit legislatiei romanesti completata de cea a Uniunii Europene, extragerea de resurse intr-un parc national nu este permisa sub nici o forma. Numai ca, mai multi membri ai Consiliului Stiintific care administreaza parcul se plang de faptul ca asupra lor exista o serie de presiuni pentru a da un aviz favorabil acestei operatiuni de hacuire a Parcului National. In apararea lor, coalitia ONG Natura 2000 a tras un semnal de alarma in legatura cu ilegalitatile si amenintarile la care sunt supuse ariile protejate din Romania. Unul dintre membrii acestei coalitii, Erika Stanciu, sustine ca reprezentantii Carierei Meri fac presiuni foarte mari pentru modificarea limitelor ariei protejate in vederea extinderii unei cariere de piatra in zona rezervatiei forestiere Padurea Chitu-Bratcu, orasBumbesJiu. "Extinderea afecteaza suprafata de protectie integrala din aceasta arie protejata, respectiv zona cea mai valoroasa pentru care aceasta a fost desemnata."
Directorul parcului, Daniel Bucur, a recunoscut ca exista o serie de presiuni asupra sa pentru a renunta la terenul cu pricina in favoarea exploatatorilor italieni. "Cariera Meri este parte a grupului Secol. Acestia incearca pe toate partile sa obtina autorizatia de functionare. Ca sa cedam presiunilor ne-au dat in judecata pentru a le plati 1,8 milioane de euro despagubiri pentru ca le-am afectat activitatea economicag, a precizat Bucur. Potrivit unor informatii obtinute din cadrul Romsilva, serviciul arii protejate din aceasta institutie a statului a solicitat intrunirea de urgenta a membrilor Consiliului Stiintific, pentru ca acestia sa-si dea acordul de a scoate din aria protejata suprafata de teren solicitata de italieni. Am incercat sa stam de vorba cu reprezentantii Romsilva pentru a clarifica care este motivatia pentru care se fac presiuni asupra parcului. Insa directorul general, Adam Craciunescu, nu a putut fi contactat, fiind plecat in concediu.
Poluarea distruge flora si fauna
Chiar daca nu se mai lucreaza la exploatarea de la Cariera Meri, peisajul arata de parca ar fi desprins dintr-unul selenar. Arborii verzi au fost impodobiti cu cantitati uriase de praf, iar cainii care s-au aciuat pe langa exploatare au devenit semisalbatici. Pe langa modificarea peisajului prin decopertarea versantilor si accentuarea pantelor acestora pentru a facilita exploatarea pietrei, in atmosfera a fost eliberata o cantitate masiva de pulberi, care s-a depus de-a lungul timpului pe zone mari in jurul carierei. Potrivit planului de management al parcului, Cariera Meri a fost una dintre principale surse de poluare a ariei protejate. Ultima amenda in valoare de 20.000 de lei cu care s-a pricopsit cei de la Cariera Meri a fost data de Garda de Mediu in ajunul Sarbatorilor de iarna din 2010, cand angajatii carierei dadusera drumul pe Raul Jiu la suspensii. Asta da poluare!
Mina de aur pentru un padurar
Ocolul Silvic Bumbesti-Jiu a fost condus in perioada 2001-2006 de silvicultorul Doru Epure. Acesta este artizanul mai multor afaceri cu paduri in judetul Gorj, nefiind strain nici de incendiile accidentale care au provocat dezastrul in Defileul Jiului. Pentru intreaga sa activitate de la Bumbesti a fost recompensat, culmea, cu functia de inspector in cadrul Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare. In perioada in care a fost seful Ocolului Silvic, Epure si rudele sale au cumparat multe hectare de padure chiar in zona pe care o pastorea. Direct sau prin interpusi, Epure a achizitionat padurile la preturi ridicole de la cei care isi voiau padurile de la stat inapoi. Ulterior, o parte dintre aceste terenuri cu padure au fost vandute catre Cariera Meri, Hidroelectrica si Carpat Agregate. La sfarsitul anului 2003, Marioara Chifu, una dintre mostenitoare, a intrat in posesia unei paduri de 10 hectare, cu acordul scris al lui Epure. Imediat, terenul a ajuns in proprietatea lui Cosmin Manasia, varul lui Epure. Padurea cumparata de la Marioara Chifu a fost vanduta la preturi exorbitante catre Hidroelectrica. Pe de alta parte, in 2002, Epure si sotia sa au cumparat un teren extravilan invecinat cu Ocolul Silvic, la marginea orasului Bumbesti Jiu. Doi ani mai tarziu l-au vandut firmei Carpat Agregate, exact una dintre firmele care are o cariera de piatra. Mai mult, un var de-al lui Epure si-a tras o padure de peste 6 hectare pe raza ocolului Bumbesti-Jiu. Ca din intamplare, padurea a ajuns la Cariera Meri SRL contra sumei de 2,2 miliarde de lei la vremea respectiva.
Italieni abonati la banii statului
Cariera Meri SRL este o societate care face parte din grupul de firme Secol. Aceasta companie a intrat in atentia opiniei publice dupa ce fostul ministru al Transporturilor, Anca Boangiu, i-a pricopsit un contract de 31 de milioane de euro pentru reabilitarea unei portiuni de 37 km pe DN 6, intre Alexandria si Craiova. Intamplarea face ca Boangiu a lucrat pentru italieni, unde avea functia de asistent director. Contractul a fost atribuit la scurt timp dupa ce a fost inscaunata ministru in Cabinetul Boc. Culmea, italienii isi au birourile chiar in Ministerul Transporturilor. Nici Consiliul Judetean Gorj nu s-a lasat mai prejos, incheind cu acestia un contract de 15 milioane de euro pentru drumul judetean ce leaga Curtisoara de Polovragi. Insa, de-a lungul timpului, actionariatul Carierei Meri s-a modificat de cateva ori. Initial, aceasta era controlata de societatile Secol Romania impreuna cu italienii de la Secol spa Roma. Apoi, unele dintre patile sociale au fost trecute in proprietatea firmei olandeze De Geuzendijk B.V. Pe 29 septembrie 2010, italienii s-au retras din Cariera Meri, iar intregul pachet de parti sociale a trecut in administrarea olandezilor. Atat firma din Italia, cat si cea inregistrata in Olanda au avut acelasi reprezentant legal in persoana lui Marniga Defendente. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, un alt reprezentant comun a fost si Maria Grazia Zampini. Am contactat Cariera Meri pentru un punct de vedere, insa secretara ne-a pasat la firma Secol. Aici, nimeni nu a vrut sa comenteze.