Iulie 2007. Votul din Parlament prin care s-a aprobat creşterea salariilor profesorilor cu 50% a împins Guvernul României într-o luptă înverşunată pentru a mulţumi sindicatele cu doar două luni înainte de alegerile din 30 noiembrie. Guvernul a contestat votul la Curtea Constituţională.
În timp ce continua să insiste public că impactul crizei financiare va avea doar un efect marginal asupra economiei româneşti, Tăriceanu şi alţi lideri români emit, de asemenea, avertismente groaznice legate de potenţialul impact al creşterii salariilor.
Controversa iscată a făcut prima victimă pe 7 octombrie, când ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost forţat de Tăriceanu să demisioneze. Prim-ministrul l-a blamat public pe Adomniţei că nu a apărat interesele Guvernului.
Calmul relativ al României legat de criza financiară a fost zguduit de votul Parlamentului care a aprobat o lege propusă de social-democraţi de a creşte salariile profesorilor. După ce a trecut de Senat, legea a fost aprobată în Camera Deputaţilor după 30 de minute de dezbateri.
Prim-ministrul Tăriceanu a reacţionat şi a spus că Guvernul nu-şi permite această creştere şi a cerut public preşedintelui Băsescu să nu promulge legea. Băsescu a rămas tăcut până acum. Votul a produs, aşa cum era de aşteptat, şi alte cereri din partea altor sectoare publice pentru creşteri similare.
Lupta politică legată de salariile bugetarilor este împotriva crizei financiare mondiale, ceea ce a determinat creşterea îngrijorării printre liderii politici şi analiştii economici că relativa izolare a României de până în prezent legată de problemele de pe piaţă este în pericol.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, s-a aruncat în cearta politică, declarând într-o conferinţă comună cu Tăriceanu că România ar putea fi împinsă într-o spirală inflaţionistă. Totuşi, atât Tăriceanu, cât şi Isărescu au insistat că nu vor fi probleme şi că în ceea ce priveşte criza globală ei nu aşteaptă repercusiuni severe asupra economiei locale şi că bugetul rămâne sub control.
Comentariile oficialilor americani despre creşterea salariilor a reprezentat o ameninţare majoră. Lideri precum Isărescu sunt la curent cu tulburările financiare pe plan mondial, iar erorile financiare într-o perioadă de nesiguranţă se pot dovedi cruciale.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional