x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Salariul, primele, diurnele și bonificațiile încasate de fratele Laurei Kovesi de la Transgaz, trecute la secret

Salariul, primele, diurnele și bonificațiile încasate de fratele Laurei Kovesi de la Transgaz, trecute la secret

de Ion Alexandru    |    21 Feb 2020   •   09:30
Salariul, primele, diurnele și bonificațiile încasate de fratele Laurei Kovesi de la Transgaz, trecute la secret

Odată cu mutarea, cu arme și bagaje, a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la Luxemburg, în calitatea ei de procuror general al Parchetului European, și familia acesteia de la Mediaș a făcut două mișcări mai mult decât interesante. Prima constă în faptul că fratele și cumnata „zeiței anticorupție” au achiziționat un teren și un apartament în București. A doua este aceea că Adriana Lascu, soția fratelui Laurei Kovesi, Sergiu Lascu, a renunțat la acțiunile pe care le deținea la o companie de contabilitate care produce dividende de sute de mii de lei pe an. Un alt detaliu, la fel de interesant, descoperit în ultima declarație de avere depusă de Sergiu Lascu, în calitate de director delegat în cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaș, este acela al anonimizării veniturilor provenite din salarii, diurne, prime și alte bonificații încasate de la societatea națională cu capital de stat.

 

Conform unui document remis de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la data de 7 iunie 2019 a avut loc Adunarea Generală a Asociaților firmei de contabilitate SC M & A Audicont SRL Mediaș, la care, în acel moment, dețineau părți sociale cumnata Laurei Codruța Kovesi, Adriana Lascu, și un anume Marcel Emil Rus. Cu acest prilej, cei doi hotărăsc, „cu unanimitate de voturi”, să cesioneze toate aceste părți sociale către o fostă parteneră de afaceri de-ale lor, Mihaela Dorina Frățean.

Faptul că Adriana Lascu a renunțat la acțiunile dintr-o companie nu este un lucru neapărat neobișnuit. Însă straniu este că acea companie tocmai introdusese în conturile familiei fratelui Laurei Codruța Kovesi venituri substanțiale. Astfel, din declarația de avere pe care fratele fostului procuror-șef al DNA, Sergiu Lascu, a depus-o pe site-ul oficial al Transgaz SA Mediaș, la data de 27 mai 2019, aflăm că soția acestuia, Adriana, a încasat, în ultimul an fiscal aferent declarației, venituri din dividende - de la SC M & A Audicont SRL, dar și de la o altă societate, pe nume Finance Expert SRL - în cuantum de 194.334 de lei.

 

Proprietăți achiziționate în București

Tot din declarația de avere de anul trecut a fratelui Laurei Codruța Kovesi, aflăm că, în cursul anului 2018, Sergiu Lascu împreună cu soția sa, Adriana Lascu, au achiziționat, în București, un teren intravilan, în suprafață de 22,73 metri pătrați, la care se adaugă un apartament, în suprafață de 82,20 metri pătrați. Aceste proprietăți intră astfel în „rastelul” familiei, alături de alte două terenuri intravilane, în suprafață totală de 2.175 de metri pătrați, achiziționați, la Mediaș, în anii 2005 și 2007, și de o casă de locuit, în suprafață de 388,24 metri pătrați, construită tot la Mediaș, în anul 2007.

Detaliul cel mai interesant din această declarație de avere depusă de Sergiu Lascu este acela că fratele Laurei Codruța Kovesi își ascunde, prin anonimizarea sumei, veniturile pe care le-a încasat în calitatea lui de director în cadrul Societății Naționale de Transport a Gazelor Naturale Transgaz SA Mediaș. Astfel, la rubrica „venituri realizate, în ultimul an fiscal, împreună cu familia, Sergiu Lascu notează că a încasat de la SNTGN Transgaz SA venituri de natură salarială, constând în salarii, prime, tichete, diurne și bonusuri conform Contractului Colectiv de Muncă, iar suma aferentă, notată în document, este ascunsă sub o hașurare de culoare neagră. Aceeași anonomizare a fost folosită și în cazul adreselor proprietăților imobiliare și a Codului Numeric Personal.

Sergiu Lascu a considerat că doar veniturile sale încasate de la Transgaz nu trenbuie să fie cunoscute de publicul larg, nu și cele încasate de soția sa, Adriana. Acesta a lăsat neanonimizată suma de 154.006 lei, pe care cumnata Laurei Codruța Kovesi a realizat-o din venituri de natură salarială de la Sutech SRL, Finance Expert SRL și Central SA. Tot neanominizate sunt sumele de 15.235 de lei, 155 de euro și 49 de dolari SUA pe care familia Lascu le-a încasat din depozitele bancare.

 

Firma de contabilitate, client al instituțiilor publice locale

Compania generatoare de dividente importante din acționariatul căreia Adriana Lascu a decis să iasă, SC M & A Audicont SRL, a fost contractată, ani de zile, de o serie de instituții de stat locale.

Concret, ECO-SAL SA Mediaş - la care asociaţi sunt Municipiul Mediaş (cu 80,65% din acţiuni), oraşul Copşa Mică (cu 8,6% din acţiuni) şi oraşul Dumbrăveni (cu 10,75% din acţiuni) - a decis, în data de 20 mai 2013, să fie numit în calitate de auditor financiar al societăţii, pentru exerciţiul financiar 1 iunie 2013 – 30 mai 2014, compania SC M & A Audicont SRL, adică firma Adrianei Lascu. Contractul a fost prelungit, succesiv, atât în 2014, pentru perioada 1 iunie 2014 – 30 mai 2015, cât şi în 30 mai 2015, pentru perioada 1 iunie 2015 - 30 mai 2016, dar şi la data de 4 mai 2016, pentru perioada 1 iunie 2016 – 30 mai 2017.

O altă companie publică locală, SC Piaţa Prim-Com SA (piaţa de legume-fructe din Mediaş), a decis, în data de 6 martie 2014, cu unanimitate de voturi, să aprobe în calitate de auditor financiar numirea aceleiaşi Adriana Lascu pentru exerciţiul financiar al anului 2014. Numirea a fost, de asemenea, prelungită şi pentru anii 2015 şi 2016.

Adriana Lascu, cumnata fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, a activat, în ultimii 16 ani, ca membru în comisiile de cenzori ale mai multor companii din Mediaş. În 2001, spre exemplu, împreună cu Mihaela Frăţean, cea căreia i-a cesionat părțile sociale, a făcut parte din comisia de cenzori a SC Automecanica SA Mediaş. În 2002, alături de o altă apropiată, pe nume Angela Aneta Mateş, Adriana Lascu a fost numită în comisia de cenzori a SC Remat Mediaş SA, dar şi a SC Emailul SA Mediaş. În 27 martie 2001, Adriana Lascu devine cenzor al companiei SC Dafora Services SA Mediaş, controlată de persoanele care se aflau, la vremea respectivă, şi în spatele Salconserv SA. Cumnata lui Kovesi a fost cenzor al acestei companii până în martie 2003, când a fost înlocuită cu Angela Aneta Mateş.

În 2005, Adriana Lascu, Maria Duma şi Mihaela Doina Frăţean au fost alese cenzori ai companiei SC Tex-Med SA Mediaş. Aceste informaţii, care rezidă din documente publice oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sunt extrem de importante, având în vedere relaţia dintre familia Laurei Codruţa Kovesi şi unele dintre persoanele menţionate.

Adriana Lascu, cumnata fostei șefe a DNA, a cesionat acțiunile deținute la o companie de contabilitate, în condițiile în care societatea produce dividende de sute de mii de lei pe an

 

 

 

 

×