x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Salvaţi Parcul Herăstrău! “Gaşca Nordului” s-a trezit stăpână peste 7 ha din parcul bucureştenilor

Salvaţi Parcul Herăstrău! “Gaşca Nordului” s-a trezit stăpână peste 7 ha din parcul bucureştenilor

de Petru Zoltan    |    15 Feb 2015   •   18:37
Salvaţi Parcul Herăstrău! “Gaşca Nordului” s-a trezit stăpână peste 7 ha din parcul bucureştenilor


Curtea de Apel Bucureşti va decide mâine dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, pe care Carol I l-a lăsat moştenire Bucureştiului, “confiscate” de gruparea Bittner – Finiş. Acest teren a fost vândut de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) unor afacerişti aflaţi în anturajul lui Bartolomeu Finiş şi Alexandru Bittner, doi dintre liderii de bază ai grupării cunoscute sub numele de “Gaşca Nordului”. Deşi, terenul se afla în domeniul public al statului, nu în proprietatea BTT, care era doar administratorul terenului.

Scandalul legat de vânzarea celor aproximativ şapte hectare din Parcul Herăstău a fost constestată la mai toate instanţele. Anul trecut, Tribunalul Bucureşti a numit trei experţi care să constate dacă terenul cu pricina face sau nu parte din Parcul Herăstrău. Culmea tupeului, experţii au concluzionat că terenul nu face parte din parc, deşi se află pe malul lacului Herăstrău. Mai mult, chiar judecătorii Tribunalului Bucreşti s-au deplasat pe teren pentru a vedea cu ochii lor dacă terenul se află în parc sau ba. Dar, degeaba! Poate Direcţia Naţională Anticorupţie va ancheta această poveste controversată, iar parcul va fi redat bucureştenilor.

Scandalul legat de vânzarea celor aproximativ şapte hectare din parcul Herăstrău a început în septembrie 1999, când BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, pentru dezvoltarea şi exploatarea bazei de Tenis Club Herăstrău. Domino 94 Impex SRL venea în asociere cu suma de 100.000 de dolari, eşalonaţi pe doi ani. Iar BTT venea cu clădirile, dar şi cu terenul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Contractul de asociere prevedea ca construcţiile executate şi bunurile achiziţionate în timpul asocierii să revină firmei Domino 94 Impex. Totodată, avea dreptul de preempţiune în cazul vânzării sau încheierii unui contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare având ca obiect bunurile asociate. Dar BTT nu putea să intre în asociere cu terenul se afla în domeniul public al statului. Câteva luni mai târziu, pentru ca toată afacerea să capete o formă de legalitate, ministrul Tineretului şi Sportului, Crin Antonescu, a semnat pe 22 decembrie un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor. Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting Sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i aparţine încă de pe vremea lui Carol I.

Alo, DNA?
Reprezentantul Secţiei de Yachting din Clubul Sportiv Sportul Studenţesc susţine că imediat după ce a început procesul la Tribunal au început şi presiunile, ameninţările. “Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, care nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. În 2008, instanţa ne-a dat dreptate şi oamenii legii au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie. Din 2006, ne-am adresat PNA-ului, ulterior DNA-ului, ultima plângere fiind depusă la începutul acestui an.”

În schimb, primarul general Sorin Oprescu a declarat că lupta împotriva ilegalităţilor comise de diferite persoane pe spaţiul verde al Capitalei a început-o din primul mandat. “Multe terase ilegale au fost demolate în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajată ilegal în Parcul Herăstrău, în zona Şoseaua Nordului, Primăria Capitalei a construit un loc de joacă pentru copii. Am demonstrat că se poate. Sper ca marţi, Curtea de Apel Bucureşti să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public şi aparţine Municipalităţii”, a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Experţii loviţi de orbul găinii
După aproape opt ani de procese, în 2012, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti a decis în 10 mai 2012 să numească trei experţi tehnici judiciari, care să constate dacă terenul se află sau nu în Parcul Herăstrău. Deşi se vede cu ochiul liber că terenul se află situat pe malul de nord al lacului Herăstrău. Experţii Vasile Săftoiu, Constantin ţigănilă şi Ioan Uliţă au început să analizeze documente peste documente, să suprapună hărţi peste hărţi, pentru a identifica dacă terenul cu pricina făcea în 1999 parte din Parcul Herăstrău. Concluzia acestora este halucinantă: “Terenul în suprafaţă de 69.982 mp ce a constituit obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M15, numărul 0053 emis la data de 22.12.1999 nu făcea parte din Parcul Herăstrău în anul 1999. Nici un act din dosar nu sprijină ipoteza contrară. Dimpotrivă, actele existente la dosar precum şi planul realizat de Geosurvey în 1996 duc la concluzia că acest teren nu făcea parte din Parcul Herăstrău, ci era învecinat cu acesta, fiind proprietatea BTT SA.”

×