x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Circul Șoșoacă contra Șoșoacă se îndreaptă spre pușcărie

Circul Șoșoacă contra Șoșoacă se îndreaptă spre pușcărie

de Ion Alexandru    |    04 Apr 2024   •   00:05
Circul Șoșoacă contra Șoșoacă se îndreaptă spre pușcărie

Scandalul izbucnit în plină perioadă electorală dintre senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă și soțul acesteia, Silvestru Dumitru Șoșoacă, întrunește toate elementele unei campanii agresive de imagine, campanie care, însă, riscă să se termine extrem de rău pentru unul dintre cei doi protagoniști.

Bărbatul, care așteaptă pe data de 11 aprilie sentința finală într-un dosar de ultraj, riscă să devină recidivist. Asta, deoarece printre acuzațiile pe care soția sa i le aduce, în baza cărora a fost instituit un ordin de protecție provizorie, este și aceea că a amenințat-o să demisioneze din funcția de senator, altfel „urmând să o facă de râsul lumii”. Un nou dosar penal pentru ultraj, care s-ar solda cu o nouă condamnare, l-ar putea trimite pe Silvestru Șoșoacă direct în spatele gratiilor.

După conflictul dintre soții Șoșoacă legat de excluderea bărbatului de la conducerea partidului SOS România, epopeea s-a mutat la poliție și parchet. Diana Șoșoacă s-a prezentat, în urmă cu două zile, la Secția 6 Poliție, solicitând emiterea unui ordin de protecție provizorie pe numele soțului său, pe care îl acuză de violență în familie, amenințare și hărțuire. Silvestru Șoșoacă s-a ales, timp de 5 zile, cu o brățară electronică de monitorizare la picior și cu interdicția de a se mai apropia de soția sa la mai puțin de 200 de metri.

Această măsură a fost instituită, în baza prevederilor Legii 217/2003, după ce Diana Șoșoacă a completat un formular. Acuzațiile senatoarei aduse soțului se referă, așa cum a precizat public presupusa parte vătămată, la faptul că bărbatul „a luat-o razna. (…) Am fost nevoită să solicit emiterea unui ordin de protecție, pentu mine și pentru fetița mea de 11 ani, care a trăit în teroare alături de acest om. (…) M-a bătut de prea multe ori. Și fetița a fost luată de gât și ridicată în sus. Pe mine m-a amenințat cu un cuțit”.

A amenințat-o să-și dea demisia din Senat

„De-a lungul a doi ani, m-a amenințat să îmi dau demisia din funcția de senator, altfel mă face de râs în fața întregii lumi”, a precizat Diana Șoșoacă, la ieșirea din secția de poliție. Această ultimă frază reprezintă, apreciază mai mulți juriști, cheia întregului scandal. Este cunoscut faptul că, în mai multe ocazii, în spațiul public, Diana Șoșoacă a făcut apel la calitatea ei oficială de senator în Parlamentul României. Amenințarea de care este acuzat Silvestru Șoșoacă vizează, printre altele, și această calitate oficială pe care o are soția sa, ceea ce poate împinge lucrurile către un eventual dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj. Potrivit articolului 275 din Codul penal, care reglementează infracțiunea de ultraj contra autorității, „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală (…) împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție publică ce implică exercițiul autorității de stat (…) se pedepsește cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, majorată cu o treime”. Cu aceeași pedeapsă majorată se pedepsește și fapta de ultraj comisă în scop de intimidare sau de răzbunare.

Problema lui Silvestru Șoșoacă este că pe rolul Curții de Apel București se află judecarea unui dosar penal în care acesta are calitatea de inculpat, acuzat de săvârșirea unei alte infracțiuni de ultraj. Este vorba despre agresarea agentului de poliție Gheorghe Teodor Bălășoiu, de la Secția 4, unul dintre polițiștii care au intervenit la sediul cabinetului de avocatură al Dianei Șoșoacă, în data de 10 decembrie 2021, pentru a aplana un conflict pe care senatoarea l-a avut cu jurnalista italiană Lucia Goracci, de la Rai Uno. 

Condamnat în primă instanță

Conform rechizitoriului întocmit în acest dosar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Silvestru Șoșoacă l-a tras pe polițist de uniformă, i-a pus mâna în gât și l-a împins de perete, cauzându-i suferințe fizice. Ei bine, la data de 28 aprilie 2013, Judecătoria Sectorului 1 București l-a condamnat pe Silvestru Dumitru Șoșoacă la o pedeapsă de 180 de zile amendă închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, stabilind o amendă penală de 18.000 de lei atrăgându-i atenția asupra faptului că această pedeapsă poate fi înlocuită cu închisoarea dacă nu execută, cu rea-credină, această pedeapsă. Mai mult, Silvestru Șoșoacă a fost obligat la plata sumei de 25.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă și a fost atacată de Silvestru Șoșoacă cu apel la Curtea de apel București. Instanța a luat în discuție acest dosar în data de 27 februarie 2024, când judecătorii au stabilit drept termen pentru redactarea și pentru pronunțarea sentinței finale data de 11 aprilie 2024.

Diana Șoșoacă, avocată de profesie, înțelege exact care sunt consecințele plângerii pe care a formulat-o, săptămâna aceasta, cu nouă zile înaintea pronunțării deciziei finale față de soțul ei. Poliția Română a confirmat, ieri, că în cazul violenței în familie reclamate de senatoare, a fost deschis un dosar penal, care este instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Iar, dacă se va lua în discuție și presupusa amenințare ca Diana Șoșoacă să-și dea demisia din funcția de senator, în eventualitatea unei condamnări definitive în dosarul polițistului Bălășoiu, se poate vorbi de o recidivă cu privire la infracțiunea de ultraj, în cazul lui Silvestru Șoșoacă. Conform Codului penal, există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii și până la reabilitare, condamnatul săvârșește o nouă infracțiune cu intenție”, iar pedeapsa pentru această nouă infracțiune se adaugă primeia. Fiind vorba despre două fapte, a doua săvârșită după ce, pentru prima, s-a pronunțat o sentință mai blândă, lucrurile pot merge până la o pedeapsă cu executarea închisorii.

Ce prevede legislația care reglementează protecția victimelor violenței în familie

În acest moment, Silvestru Șoșoacă poartă o brățară electronică la picior, o perioadă de 5 zile, în baza ordinului de protecție provizorie emis de Secția 6 Poliție și, potrivit unor surse, confirmat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București. Această măsură a fost luată după ce Diana Șoșoacă a reclamat „agresiuni emoționale săvârșite de către soț, care au creat o stare de temere a acesteia, femeia menționând că, în trecut, a fost victima unor agresiuni fizice din partea soțului”. Silvestru Șoșoacă a precizat că va contesta în instanță acest ordin de protecție. 

Legea 217/2003, care reglementează ordinul de protecție, arată că violența domestică se manifestă ca violență verbală, violență psihologică, violență fizică, violență sexuală, violență economică, violență socială, violență spirituală și violență cibernetică. Un ordin de protecție provizorie se dispune, pentru o perioadă de cinci zile, și instituie măsuri de protecție cum ar fi obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă și obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. Ordinul de protecție provizorie poate fi contestat în instanță în termen de 48 de ore de la emiterea lui.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×