x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Schimbare de plan de 180 de grade, termocentrala Mintia,  scoasă la vânzare

Schimbare de plan de 180 de grade, termocentrala Mintia,  scoasă la vânzare

de Adrian Stoica    |    Ion Alexandru    |    25 Mai 2021   •   07:52
Schimbare de plan de 180 de grade, termocentrala Mintia,  scoasă la vânzare

Schimbare de plan în ceea ce privește viitorul termocentralei Mintia-Deva, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Oprită din luna martie a acestui an, termocentrala nu va mai fi dată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, ci a fost scoasă la vânzare de către administratorul judiciar al complexului energetic. Doritori să cumpere nu lipsesc, mai ales că și prețul este unul foarte tentant. Din cei circa 700 de angajați ai termocentralei, cu excepția a doi salariați, toți și-au depus deja cererile pentru disponibilizare, urmând astfel să primească plăți compensatorii.

În prezent, de cumpărarea termocentralei sunt interesate companiile Moldova Gaz și Turbo Energy Power, din Republica Moldova, firma israeliană Israel Electric Corporation, și compania românească GSP Power SRL, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul operatorului Grup Servicii Petroliere (GSP). Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de circa 100 milioane de euro și una de lichidare de 61 milioane de euro. Liderul sindicatului de termocentrala Mintia, Cristian Iștoc, spune însă că se pregătește vânzarea termocentralei pe un preț  de nimic. Cei mai mari creditori ai CEH sunt Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde de lei, ANAF cu 1,7 miliarde de lei și compania Hidroelectrica cu peste un miliard de lei. În total, vorbim despre datorii înscrise la masa credală care depășesc 6 miliarde de lei.

 

Magnatul Gabriel Comănescu s-a pus pe cumpărat active de la stat. Atât singur, cât și în asociere cu un liberal cu greutate

Compania GSP Power SRL, una dintre entitățile private care s-au arătat interesate să pună mâna pe activele Complexului Energetic Hunedoara, este o afacere proaspăt înființată de magnatul constănțean Gabriel Valentin Comănescu, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri în domeniul resurselor energetice, dar care, așa cum presa a titrat în ultimii ani, s-a lipit, de-a lungul timpului, de partidele care s-au perindat la guvernare.

Astfel, GSP Power SRL s-a înființat în data de 6 august 2020, cu sediul în Incinta Port Constanța, Dana 34 – Centrul de Tranzit, având ca obiect de activitate declarat la Registrul Comerțului producția, transportul și distribuția energiei electrice. Valoarea capitalului social al companiei este de 100.000 de lei, din care 99.000 de lei reprezintă participație străină. Concret, societatea are doi acționari, respectiv Group Holdings SA Luxemburg și Gabriel Valentin Comănescu, acesta din urmă îndeplinind și funcția de administrator.

 

CEH, RAAN și alte entități, ofertate

La scurt timp după înființare, societatea în cauză a început să depună oferte pentru achiziționarea de pachete de active aflate în patrimoniile unor companii din domeniul energetic care se află în diferite faze ale procedurilor de insolvență sau care fac obiectul unor procese tematice. Spre exemplu, în 24 noiembrie 2020, Adunarea Creditorilor Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) a luat în discuție oferta de cumpărare directă a unui pachet de active, depusă de SC GSP Power SRL în data de 15 octombrie 2020. Este vorba despre o suprafață de 33.500 de metri pătrați de teren, care se învecinează cu activul „stație de 110 Kv, plus un depozit de zgură și cenușă. 

În 9 februarie 2021, a fost încheiat un proces-verbal de începere a procedurii de vânzare directă a acestui pachet de active, proprietatea RAAN către GSP Power SRL Constanța. 

Intenția aceleiași companii de a prelua active de la Complexul Energetic Hunedoara, în speță Termocentrala de la Mintia, a fost prezentată în procesul de insolvență la data de 13 aprilie 2021. Iar în 14 aprilie 2021, creditorii Eco Green Energy SA au luat, la rândul lor, act de o ofertă de cumpărare a bunurilor aflate în patrimoniul societății debitoare, printr-o adresă transmisă, de asemenea, de către SC GSP Power SRL.

 

Schemă asemănătoare la Turceni, împreună cu parlamentarul latifundiar Ion Iordache

Este, astfel, evidentă intrarea în forță pe tronsonul preluării unor astfel de active de către Gabriel Comănescu. Așa cum precizam anterior, afacerile acestui businessman au prosperat sub toate regimurile politice care s-au perindat la guvernare, cu precădere în perioada PDL, însă nici sub Guvernul Dăncilă lucrurile nu au arătat altfel.

Însă, după ce PSD a fost răsturnat de la guvernare, Comănescu s-a repliat în zona liberală, devenind un susținător al actualului edil al Constanței, Vergil Chițac, fost senator PNL. Mai mult, tot în august 2020, când a înființat SC GSP Power SRL, Gabriel Comănescu s-a lipit de un alt senator al Partidului Național Liberal – poate „cel mai” senator dintre senatori. Este vorba despre Ion Iordache, despre care „Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu două luni, că este cel mai mare proprietar de pământ dintre politicienii români din toate timpurile, în declarația sa de avere fiind menționate terenuri cu suprafața totală de 11,5 milioane de metri pătrați.

Aflat la primul său mandat de senator PNL de Gorj, Ion Iordache s-a asociat cu Gabriel Comănescu în cadrul societății SC Energy Transition SRL, care se ocupă cu producția de energie electrică, dar care are sediul în Turceni, județul Gorj, unde funcționează Termocentrala Turceni. Interesant este faptul că, de la Registrul Comerțului, aflăm că, la momentul înființării sale, SC Energy Transition avea cinci asociați: Ioan Sîrbu (38%), Ion Iordache, Gabriel Valentin Comănescu și Mihai-Ionuț Pop – cu câte 18% și Ștefan Doru Șandru (10%). 

Ei bine, în 21 decembrie 2020, senatorul Ion Iordache s-a extras inginerește din afacere, cesionându-i fiului său, Dragoș Alexandru Iordache, cele 18 procente, în valoare de 9.000 de lei.

 

Toate drumurile duc la partid

Cercul liberal care gravitează în jurul acestor afaceri, dar mai cu seamă în jurul Complexului Energetic Hunedoara, este dominant. Mișcările din procesul de insolvență trec și prin mâna fostului electrician de mină, Ioan Cristian Roșu, numit, anul trecut, administrator special al Complexului. Roșu este nimeni altul decât președintele PNL Lupeni, consilier local în cadrul Primăriei Lupeni și fost consilier parlamentar al ex-senatoarei PNL Carmen Hărău. 

Iar în ceea ce privește linia directă a unor persoane aflate în conducerea Complexului Energetic Hunedoara cu PNL, lucrurile nu se opresc aici. Cosmin Lucian Chiuzan, care ocupă funcția de director al Direcției Miniere, încasează un salariu anual de 101.141 de lei. Soția acestuia a ocupat, până anul trecut, un post de consilier în cadrul Primăriei Petroșani.

Un alt caz este al lui Ștefan Lucian Luverdo. Acesta este, din 12 decembrie 2020, director al Direcției Energie din CEH SA și, conform ultimei declarații de avere, arată că a încasat un salariu de 45.500 de lei. De asemenea, este și membru al organizației PNL Hunedoara. 

 

Termocentrala nu mai ajunge la CJ

Potrivit planurilor de restructurare a CEH, termocentrala Mintia urma să fie dată în plată către stat contra ștergerii datoriilor bugetare ale companiei, urmând ca ulterior să fie plasată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. După demararea acestor proceduri, autoritățile au descoperit că planul nu poate fi pus în aplicare pentru că două dintre grupurile energetice de la termocentrala Mintia, grupurile 2 și 3, fac obiectul unei proceduri de infringement declanșate în 2018 de Comisia Europeană din cauza lipsei autorizației integrate de mediu, încălcându-se Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale. „Consiliul Județean Hunedoara a cerut să primească în administrație termocentrala care asigură încălzirea centralizată a municipiului Deva. În plan era și construirea unui parc fotovoltaic, trecerea unui grup pe gaz pentru a ne încadra în noile orientări trasate de Comisia Europeană. De asemenea, termocentrala are în depozit un grup nou de 210 MW care așteaptă să fie pus în funcțiune din 2003, dar nimeni nu a făcut nimic. Nimeni nu a venit cu nici o soluție pentru salvarea termocentralei”, ne-a declarat Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.  Termocentrala are termen până în 2023 pentru rezolvarea problemelor de mediu. Mintia este închisă de la începutul lunii martie, iar 3.300 de apartamente din orașul Deva continuă să fie și astăzi lipsite de apă caldă și căldură, mai spune Cristian Iștoc. Situația nu arată prea bine nici la termocentrala Paroșeni, care din lipsa cărbunelui funcționează doar două zile pe săptămână.

 

Înghesuială mare la disponibilizări voluntare

Pe fondul nesiguranței privind viitorul termocentralei Mintia și a ofertei făcute de administrația complexului pentru acordarea de plăți compensatorii, listele cu disponibilizări la cerere s-au umplut imediat. Doar doi angajați de la Mintia, liderul de sindicat Cristian Iștoc și încă o persoană, sunt singurii care nu și-au depus cererile de intrare în șomaj, după ce termenul pentru închiderea listelor a expirat pe data de 21 mai. Pe lângă angajații de la termocentrală, au cerut trecerea în șomaj și circa 900 de angajați din sectorul de minerit. Persoanele disponibilizate vor primi plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, de la bugetul de stat, venitul urmând să fie impozitat cu 10%. De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic, pentru o perioadă de doi ani. Pentru plata acestor sume Guvernul urmează să adopte o Ordonanță de Urgență. 

 

Scandalul plăților compensatorii

 

Nu toți cei înscriși pe listele de disponibilizări vor putea însă primi și plăți compensatorii, deși vorbim despre persoane care au vechime și de peste 30 de ani în companie, ne spune liderul  Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Sunt persoane care au fost disponibilizate în 2016, dar au câștigat procesele intentate CEH și au fost reangajate. Acum însă apar ca noi angajați, cu o vechime mai mică de trei ani și nu au dreptul la plăți compensatorii.

 

 

Ce prevedea planul de restructurare

 

Ignorând procedura de infringement în care se aflau două grupuri ale termocentralei din cauza absenței integrale de mediu, ministrul Energiei Virgil Popescu promitea anul trecut în luna august că procesul de ștergere a datoriilor bugetare ale Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență, prin darea în plată a activelor energetice funcționale ale acestuia se va încheia în septembrie, prin divizarea companiei în două entități. Prima societate rezultată din divizarea complexului ar fi trebuit să aibă în componență termocentrala Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan. Cea de-a doua entitate urma să fie formată din termocentrala Mintia, care trecea în subordinea Consiliul Județean Hunedoara pentru a fi exploatată separat. 

×
Subiecte în articol: termocentrala mintia