x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sediile Consiliului Județean Constanța, curățate, pentru 500.000 de euro, de firma unui fost liberal, găsit incompatibil de ANI

Sediile Consiliului Județean Constanța, curățate, pentru 500.000 de euro, de firma unui fost liberal, găsit incompatibil de ANI

de Ion Alexandru    |    16 Mai 2022   •   07:15
Sediile Consiliului Județean Constanța, curățate, pentru 500.000 de euro, de firma unui fost liberal, găsit incompatibil de ANI
Sursa foto: Agerpres

Compania deținută de Ciprian Pericleanu-Grigore, fost consilier local de la Primăria Tulcea, găsit, cu mai mulți ani în urmă, incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), a câștigat, la începutul acestei luni, un contract pe doi ani, pentru servicii de curățenie, cu Consiliul Județean Constanța, condus, în prezent, de doi liberali.

În 2012, ANI acuza că firma părinților fostului consilier local încheiase cinci contracte cu Consiliul Local Tulcea, exact în perioada în care fiul ocupa funcția publică. După ce a plecat din administrația locală, Ciprian Pericleanu-Grigore a devenit președintele CA al Radionav SA Constanța. Iar numai în ultimii șase  ani societatea sa a derulat contracte cu 20 de instituții publice, printre care câteva ministere, primării, consilii județene sau Curtea de Conturi.

Povestea începe în 22 ianuarie 2022, când Consiliul Județean Constanța a scos la licitație un acord-cadru, cu o durată de doi ani, având ca obiect „servicii de curățenie și de întreținere în spațiile” aparținând acestei instituții publice.

Este vorba despre prestarea serviciilor de curățare, întreținere și igienizare a unei suprafețe totale de 11.664,7 metri pătrați, așa cum reiese din documentația de atribuire. Contractul a fost împărțit pe două loturi, primul vizând sediul Consiliului Județean Constanța, din Bulevardul Tomis, nr. 51, dar și un alt sediu al aceleiași instituții, din Aleea Magnoliei, nr. 2, precum și sediul Centrului de Excelență în Turism și Servicii Tomis, din strada Nicolae Titulescu, nr. 32, municipiul Constanța.

Toate aceste sedii au 1.782,7 metri pătrați de suprafețe mochetate, 1.182 de metri pătrați de suprafețe cu gresie și 718 metri pătrați de suprafețe aferente grupurilor sanitare, acoperite cu mozaic, gresie și faianță, ce trebuie curățate, igienizate și întreținute.

Pentru acest lot, Consiliul Județean Constanța a încheiat, la data de 5 mai 2022, contractul nr. 19001/81/149/2022, în valoare de 1.736.899,2 lei fără TVA, respectiv de 2.066.910 lei cu tot cu TVA (421.818,4 euro). Au fost selectate două companii care să presteze aceste servicii, mai exact SC Cip Avantaj SRL, din Tulcea, și SC Bla Shine SRl, din Cluj Napoca.

Lotul al doilea – Pavilionul Expozițional și Teatrul de Vară

Al doilea lot vizează prestarea acelorași tipuri de servicii de curățenie, igienizare și întreținere pentru spațiile Pavilionul Expozițional din Bulevardul Mamaia, nr. 331 A, dar și la Teatrul de Vară „Soveja”, unde sunt 2.406,65 de metri pătrați de suprafețe mochetate, 1.595,7 metri pătrați de parchet, 1.729,25 de metri pătrați de suprafețe cu mozaic și gresie, la care se adaugă 969,3 metri pătrați de suprafețe cu mozaic, faianță și gresie, aferente grupurilor sanitare.

Acest lot a fost atribuit, tot la data de 5 mai 2020, când Consiliul Județean Constanța a încheiat cu SC Cip Avantaj SRL contractul nr. 19002/82/2022, în valoare de 336.000 de lei fără TVA, respectiv de 399.840 de lei cu TVA inclusă (81.600 de euro).

În total, instituția publică va cheltui pe aceste servicii de curățenie suma de 2.466.750 de lei cu TVA (503.418,4 euro).

Istoria politică și de business a patronului Cip Avantaj

Compania care apare în ambele loturi atribuite, SC Cip Avantaj SRL, are sediul în Tulcea și este controlată, în calitate de asociat unic și administrator, de un om de afaceri pe nume Ciprian  Pericleanu-Grigore, fost politician de „dreapta”, scos „pe margine” însă de Agenția Națională de Integritate. Acesta este un fost consilier local la Primăria Municipiului Tulcea, din partea PNL. În prezent, Consiliul Județean Tulcea este condus de liberalii Mihai Lupu, în calitate de președinte, respectiv de Stelian Gima, în calitate de vicepreședinte. Al doilea vice este Petre Enciu, de la USR.

În noiembrie 2012, ANI constata încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Ciprian Pericleanu-Grigore, consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Tulcea, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Periclestar SRL, societate în cadrul căreia părinții acestuia dețineau calitatea de asociați și administratori, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de execuție de lucrări cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea. Valoarea acestor cinci contracte s-a ridicat la 2.424.630,86 de lei, adică aproximativ 534.059,66 de euro, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii nr. 161/2003.

Ciprian Pericleanu-Grigore a îndeplinit funcția de consilier local între 1 iunie 2008 și 27 ianuarie 2011, iar tatăl său, Ion Pericleanu-Grigore, avea, încă din anul 1996, calitatea de asociat și administrator al SC Periclestar SRL, societatea care a derulat cu Consiliul Local Tulcea cele cinci contracte. Mama fostului consilier, Maria Pericleanu-Grigore, îndeplinea, conform ANI, încă din anul 1998, calitatea de asociat în cadrul aceleiași companii. 

Presa constănțeană a dezvăluit că, după ce liberalul a părăsit administrația publică locală, a devenit președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Radiocomunicații Radionav Constanța, perioadă în care firma sa, SC Cip Avantaj SRL, a încheiat mai multe contracte cu AFPP, ASFS, DSV și alte instituții din Tulcea. 

 

 

×