x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ancheta „Jurnalul” cu USR și Ghinea a ajuns la ANAF

Ancheta „Jurnalul” cu USR și Ghinea a ajuns la ANAF

de Ion Alexandru    |    09 Aug 2023   •   08:20
Ancheta „Jurnalul” cu USR și Ghinea a ajuns la ANAF

Grupul de Investigații Politice (GIP) a sesizat ANAF în legătură cu dezvăluirile făcute de „Jurnalul”, conform cărora banii primiți de firma fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, de la USR, partid la vârful căruia s-a aflat același Cristian Ghinea, provin din sume acordate formațiunii progresiste de la bugetul de stat, cu titlu de subvenție.

Ziarul nostru a dezvăluit că nu mai puțin de 436.317 lei a încasat compania SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL din bani publici, între ianuarie 2022 și mai 2023. În firma încasatoare, Cristian Ghinea are calitate de asociat unic și administrator, iar la USR, tot Cristian Ghinea este angajat ca și coordonator al Departamentului pentru Politici Publice.

„Jurnalul” a mai dezvăluit că alte sume importante de bani au fost plătite de USR, în baza unor contracte de consultanță politică, și altor firme care, ce să vezi, sunt controlate de alți angajați ai aceluiași Departament pentru Politici Publice al USR, cum ar fi Liviu Popescu, Ioana Lupea sau Corina Atanasiu.

Conform sesizării la ANAF făcută de Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, „prin această manevră, în loc să își plătească angajații prin contracte de muncă și să plătească la stat taxele aferente, USR îi plătește pe «activități independente», achitând taxe infime la stat”. GIP susține, în documentul citat, că, numai în cazul firmei lui Cristian Ghinea, calculul comparativ pentru anul 2022 demonstrează că SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a fost impozitată în regim de microîntreprindere, plătind taxe de 50 de euro și de 1.170 de lei pe lună, reprezentând impozit și contribuții la un salariu minim. „Dacă USR l-ar plăti pe Cristian Ghinea în calitate de angajat, și nu pe firmă, la un venit net lunar de 5.000 de euro (24.750 de lei), partidul trebuia să achite la stat 10.577 lei contribuție la pensie, 4.230 lei contribuția la asigurările de sănătate, și 2.750 de lei impozit. Adică un salariu brut de 42.300 de lei și contribuții la stat de peste 17.550 lei”, subiniază GIP.

 

Ghinea nu este singurul USR-ist plătit regește din bani publici

 

În sesizarea către ANAF se face referire, de asemenea, și la faptul că, în anul 2022, USR a primit subvenții de la bugetul de stat de 45 de milioane de lei (peste 9 milioane de euro), însă „suma uriașă din bani publici nu a convins conducerea partidului să nu mai păcălească statul”. 

La finalul lunii iunie, „Jurnalul a dezvăluit că, numai din luna ianuarie și până în luna mai a anului curent, compania SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, deținută și administrată de Cristian Ghinea, a încasat de la USR suma de 151.258,28 lei, în baza unor contracte de consultanță politică. Asta, în condițiile în care, anul trecut, aceeași societate a încasat, pentru aceeași activitate prestată către partid, încă 285.059,22 lei. De altfel, USR a cheltuit, în primele cinci luni ale anului 2023, pentru consultanță politică, 742.019,78 lei, iar printre consultanți se numără o altă companie controlată ex-secretarul de stat în ministerul lui Ghinea, Corina Atanasiu, cea care conduce filiala USR Vrancea. Sursa de finanțare pentru aceste cheltuieli cu consultanța politică este bugetul de stat, mai exact din plățile făcute de AEP în baza legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. În primele cinci luni ale anului curent, USR a încasat subvenții de 18.246.204,34 lei. Firma Corinei Atanasiu a încasat, între ianuarie și mai 2023, de la USR, suma de 82.171,45 lei. Compania se numește SC Dinamic Cons SRL, iar, în 2021, a primit de la USR suma de 27.000 de euro.

 

Salariile propuse pentru Departamentul de Politici Publice seamănă flagrant cu valoarea contractelor de consultanță

 

Revenind la sesizarea făcută de GIP la ANAF, conform documentului, partidul USR este acuzat de abuz fiscal, comis prin eludarea scopului legislației fiscale, manevră prin care s-a sustras de la plata unor impozite și taxe sociale către stat, prin încheierea unor contracte de consultanță politică. GIP cere ANAF să dispună un control fiscal la USR, Secretariatul General, care să stabilească dacă contractele de consultanță politică încheiate cu firmele în care au calitatea de asociat persoane care, în același timp, figurează ca membri ai echipei Departamentului de Politici Publice al USR, au un alt conținut economic decât cel aparent, respectiv dacă încheierea acestor contracte conferă activității desfășurate de respectivele persoane un caracter independent, deși, în realitate, este o activitate dependentă, în sensul articolului 7 din Codul fiscal.

Mai mult, GIP solicită ca, în baza constatărilor organului fiscal, contractele de consultanță politică în cauză să fie reîncadrate în categoria contractelor de muncă, cu consecința restabilirii tratamentului fiscal. „Dovada necontestabilă pentru recalificarea contractelor de consultanță politică ca și contracte de muncă este furnizată chiar de documentul intern al USR, prin care, la începutul anului 2022, s-a fundamentat necesitatea înființării acestei structuri în cadrul Secretariatului General. Documentul, prin care se propune structura și obiectivele Departamentului de Politici Publice al USR, are la final o secțiune intitulată «Buget Salarii», potrivit căreia Cristian Ghinea propunea alocarea de fonduri, după cum urmează: 1) Coordonator general – 5.000 euro brut (1 persoană); 2) Coordonator adjunct – 4.000 euro brut (1 persoană); 3) Secretariat și organizare – 11.000 lei brut (2 persoane); 4) Expert politici publice – 14.500 lei brut (1 persoană); 5) Expert mesaje – 14.500 lei brut (1 persoană). Cel puțin trei dintre funcțiile deținute de asociații firmelor care au încasat bani de la USR sunt cuprinse în schema de personal completă pentru funcționarea acestui department, iar sumele prevăzute cu titlu de salariu corespund în mare parte cu cele încasate în baza contractelor de consultanță”, mai subliniază Grupul de Investigații Politice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sesizare anaf subventii USR