x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sibieni din Bulgaria, în piețele noastre

Sibieni din Bulgaria, în piețele noastre

de Diana Scarlat    |    22 Mai 2015   •   15:23
Sibieni din Bulgaria, în piețele noastre

Aşa-zişii sibieni, care au invadat pieţele din marile oraşe, nu fac altceva decât să aducă profit falsificatorilor de brânză din... Bulgaria! Adevăraţii producători sibieni spun că ei nu au timp să stea prin pieţe, iar brânza de Sibiu din pieţe este un fals.

„Am întrebat şi eu un vânzător de-ăsta de unde e de loc... cică, de la Sibiu... Dar nu ştia de unde exact. S-a bâlbâit puţin şi-a spus că e de pe strada Nicolae Bălcescu... Adică din centru... Un crescător autentic de oi nu are timp să stea la piaţă, în fiecare zi. Poate cel mult două zile pe săptămână. Nu contestăm că nu sunt şi sibieni printre ei... dar sunt unii care n-au nicio oaie pe-acasă şi le-au plecat până şi şobolanii, pentru că n-au avut ce mânca”, spune, cu mult umor, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Cumpărăm făcături la greu
În timp ce adevăraţii producători vând brânza la poartă, pentru că nu-şi permit să se deplaseze la piaţă, standurile de falşi sibieni se înmulţesc de la o zi la alta, aducând pagube tuturor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face controale şi aplică amenzi, dar piaţa falsurilor de acest fel se extinde. „Îi găsim cu produse cumpărate de la hipermarket, îmbracă un vânzător în costum tradiţional şi spun că vând brânză de Sibiu. Noi aplicăm amenzi, dar autorizaţiile nu le iau de la noi”, ne-a explicat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

Samsarii fac legea la tarabă
Asociaţiile producătorilor spun că un kilogram de brânză pleacă de la oierii din judeţul Sibiu cu 13-15 lei/kg şi se vinde în Bucureşti şi alte oraşe cu preţuri între 20-30 de lei/kg. În acelaşi timp, brânza din lapte de soia, adusă din Bulgaria, este importată cu 4-5 lei/kg şi vândută cu acelaşi preţ ca cea autentică de Sibiu. În acest fel, sibienii anunţă că producţia de brânză va scădea în perioada următoare. „Ar trebui să vindem cu 18-20 de lei kilogramul, pentru a avea profit. Acum, noi mergem pe pierdere, iar subvenţiile sunt şi ele impozitate”, spune Marcel Andrei.
 

×