x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sindicatele acuză ArcelorMittal că distruge metalurgia românească.

Sindicatele acuză ArcelorMittal că distruge metalurgia românească.

de Alexandru Boariu    |    23 Mai 2011   •   21:00
Sindicatele acuză ArcelorMittal că distruge metalurgia românească.

Azi, la ArcelorMittal Hunedoara, are loc o greva de avertisment de doua ore, urmand ca, daca nu se ajunge la o intelegere cu patronatul, sa fie declansata greva generala pe termen nelimitat.

Presedintele Sindicatului Natio­nal "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania (SNSMR ), Gheor­ghe Tiber, a declarat pentru Jurnalul National ca sindicatul pe care-l conduce a inaintat patronatului ArcelorMittal, cu ocazia negocierii contractului colectiv de munca pentru perioada 2011-2012, un numar de zece revendicari privind drepturile salariale si conditiile de munca ale metalurgistilor, din care nu a fost acceptata nici macar una. Nici la sedinta de conciliere care a avut loc la Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara, la data de 10 mai 2011, nu s-a putut ajunge la un consens. Ca urmare, SNSMR a procedat conform legii si a declansat conflictul de munca si de interese, a organizat azi (marti, 24 mai a.c. – n.r.) o greva de avertisment si, daca nu se va ajunge la o intelegere cu patronatul, va declansa greva generala pe termen nelimitat, incepand cu data de 30 mai 2011.

Dar sindicalistii sunt nemultumiti nu numai de salariile mici si de disponibilizarile masive de personal efectuate periodic de patronat (de la peste 25.000 de salariati cat insumau in anul 2004 combinatele de la Galati, Hunedoara, Roman si Iasi, s-a ajuns azi la circa 11.000), ci si de nerealizarea investitiilor promise prin contractele de privatizare la cele patru unitati metalurgice ale grupului si, mai ales, de desfiintarea unor capacitati de productie viabile si trimiterea personalului in somaj.

Marin Mititelu, vicepresedintele SNSMR, a declarat ca o parte din instalatiile si utilajele de la combinatul din Hunedoara, taiate si predate la fier vechi, erau cuprinse intr-o anexa a contractului de privatizare, care prevedea ca aceste obiective nu puteau fi desfiintate, in cel mai rau caz ele puteau fi trecute in conservare, pentru ca faceau parte din Strategia de siguranta nationala. "La Hunedoara, dupa privatizare, au fost desfiintate o instalatie de turnare continua, o otelarie electrica si cinci laminoare: Laminorul 800, Lami­norul Sarma 3, Laminorul profile mijlocii, Laminorul profile mici si Laminorul semifabricate nr 1. Or, din cele cinci laminoare, trei sunt cuprinse pe Anexa nr. 4 a contractului de privatizare, care cuprinde utilajele si instalatiile care nu trebuiau demolate, ci trecute in conservare" – spune Marin Mititelu.

Si la Galati au fost demolate si transformate in fier vechi Furnalele nr. 1 si 2, Otelariile Linz Donowitz nr. 2 si 3, Turnatoria Continua nr. 3, Laminorul de Semifabricate, Laminorul Slebing si cel de Tabla Groasa nr. 1, precum si Uzina Cocso-Chimica.

Pe de alta parte, la combinatul din Roman, modernizarea laminorului de 16 toli, o investitie de 63 de milioane de lei, anuntata de patronat, nici macar nu a fost demarata, parte din utilajele achizitionate in acest scop fiind deja pe cale de a fi vandute.

Nici la combinatul de tevi de la Iasi (fostul Tepro – n.r.), situatia nu este mai buna. Potrivit liderilor de sindicat, aici activitatea ArcelorMittal ar urma sa se concentreze doar pe productia tevilor "ordinare", productia celor "speciale" urmand sa fie transferata la combinatele ArcelorMittal din Cehia si Polonia. "In ritmul acesta, in cativa ani, metalurgia romaneasca va fi pusa pe butuci" – avertizeaza liderii sindicali.

Purtatorul de cuvant de la ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu, a declarat pentru Jurnalul National ca greva de la Hunedoara este ilegala, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de reglemen­ta­rile in vigoare cu privire la conflictele de munca. In privinta acuzelor aduse de liderii sindicali legate de "politica" de demolare a metalurgiei ro­ma­nesti, promovata de patronatul ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu a spus: "Deocamdata, nu avem nimic de comentat".

Profitul in crestere, salariile in scadere
Profitul net al ArcelorMittal – cel mai mare producator de otel din lume – a crescut cu 67% in primul trimestru, de la 640 de milioane de dolari in primele trei luni ale anului trecut la 1,07 mi­liarde de dolari – relata recent agentia Mediafax. ArcelorMittal se asteapta la o evolutie pozitiva a profitului si in perioada aprilie-iunie, ca urmare a cererii solide din China si Statele Unite, transmite la randul sau agentia Reuters. Grupul estimeaza o majorare de 6,5%-7% a consumului de otel in acest an, incluzand cresteri de 10% in America de Nord si aproape 6% in Europa. "Rezultatele si perspectiva confirma accelerarea trendului de crestrere a pro­fitabilitatii", a afirmat Maarten Bakker, analist la ABN AMRO.

Profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) va urca in trimestrul al doilea la 3-3,5 miliarde de dolari, maximul incepand cu trimestrul al treilea din 2008, inainte de intrarea sectorului mondial al otelului in criza.

"Ne asteptam ca in trimestrul al doilea trendul de imbunatatire sa continue, concomitent cu revenirea cererii. Ramanem increzatori ca anul acesta va fi mai bun decat 2010", a spus directorul general al grupului, Lakshmi Mittal. Furnalele grupului vor opera la 80% din capacitate in trimestrul al doilea, fata de 75% in primele trei luni ale anului, a anuntat ArcelorMittal. Preturile medii vor fi, de asemenea, mai ridicate. Profitul EBITDA a fost de 2,6 mi­liarde de dolari in primele trei luni ale anului, comparativ cu estimarile analistilor consultati de Reuters, de 2,4 miliarde de dolari. Vanzarile grupului au crescut cu 27,3%, la 22,2 miliarde de dolari.

Grupul detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi si conducte, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction. Liderii Sindicatului National "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania (SNSMR ) au declarat pentru Jurnalul National ca, desi profitul grupui ArcelorMittal a crescut constant in ultimii ani, salariile angajatilor nu au fost majorate nici macar cu rata inflatiei, dimpotriva, ele au fost reduse, in timp ce multi salariati au fost trimisi in somaj de la toate cele patru combinate metalurgice.

×