x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sistem de supraveghere video de 100.000 de euro, la sediul central al Ministerului Finanțelor

Sistem de supraveghere video de 100.000 de euro, la sediul central al Ministerului Finanțelor

de Ion Alexandru    |    12 Oct 2020   •   10:03
Sistem de supraveghere video de 100.000 de euro, la sediul central al Ministerului Finanțelor

Instituția condusă de Florin Cîțu a investit prețul unui apartament în București pentru achiziționarea unui sistem nou-nouț de supraveghere video, pe care urmează să-l monteze la sediul din Capitală al Centrului Național pentru Informații Financiare, o direcția din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Achiziția a fost făcută prin procedură simplificată, contractul a fost încheiat pe data de 1 octombrie, iar compania agreată este abonată la bani publici. ANAF, spre exemplu, a contractat societatea în cauză, pe vremea guvernului tehnocrat. Apoi, tot în perioada Executivului condus de Dacian Cioloș, firma respectivă a primit contracte de la Ministerul Culturii, sub conducerea actualului senator USR, Vlad Alexandrescu.

 

Conform unui anunț de atribuire publicat de Ministerul Finanțelor Publice, la sfârșitul săptămânii trecute, pe SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), este vorba despre un sistem de supraveghere video, format din camere video pentru interior și exterior, cu funcția de asigurare a securității, la care se adaugă servicii asociate, constând în proiectarea, instalarea, punerea în funcțiune, testarea, dezafectarea și instruirea personalului pentru utilizare. Acest sistem urmează a fi montat la sediul MFP din strada Colonel Poenaru Bordea, nr. 3-5 din sectorul 4 al Capitalei, după ce instituția condusă de Florin Cîțu a finalizat, pe data de 1 octombrie 2020, procedura simplificată de atribuire a contractului.

Astfel, la începutul acestei luni, Ministerul Finanțelor Publice a atribuit contractul nr. 726665/2020, în valoare de 425.917,4 lei cu tot cu TVA (94.357,8 euro), contract adjudecat de o companie din București, pe nume SC Tehnoinstal SRL. Banii provin din fondurile bugetare ale ministerului. De această achiziție s-a ocupat o echipă din conducerea MFP, condusă de secretarul de stat Pecingină Georgescu, secretarul general adjunct Tiberiu Horațiu Gorun și de secretarul general adjunct Marius Zinca.

 

Ce “comoară” va păzi acest sistem de monitorizare

 

Din caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract rezultă că sistemul informatic al Ministerului de Finanțe este unic în România, atât din punct de vedere al complexității și specificității aplicațiilor, cât și al numărului de utilizatori. În cadrul aparatului propriu al ministerului este organizată, ca direcție generală, o entitate denumită Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), care susține activitățile specifice ministerului și instituțiilor subordonate, prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor. Se motivează că, pentru a asigura funcționarea și dezvoltarea acestui sistem informatic, funcționarea serviciilor informatice la calitatea solicitată, o prioritate o constituie asigurarea funcționării la parametrii stabiliți a infrastructurii fizice de suport a spațiilor tehnice de nivel central din București. Sens în care este necesară asigurarea permanentă a unor activități sigure și specifice de exploatare și de întreținere a infrastructurii fizice de suport a acestor spații.

Se mai arată, în documentul citat, că actuala infrastructură de securitate fizică, din care face parte și sistemul de supraveghere video, este o componentă vitală a infrastructurii fizice de suport, care are în componență echipamente cu un grad de uzură ridicat, atât fizic, cât și moral, și care nu mai funcționează la parametrii proiectați și nu mai asigură eficient prevenirea oricărei breșe în sistemul de securitate al clădirii sau a apariției vreunui incident de securitate, cum ar fi furtul, distrugerea sau vandalizarea.

În acest sens, instituția dorește un sistem care să respecte durata minimă actuală de stocare a imaginilor, cu posibilitatea creșterii acesteia, în caz de necesitate, extinderea sistemului de supraveghere video pentru curtea interioară, cu echipamente pentru zona de securitate a clădirii, pentru terasă, pentru etaje și pentru subsol, supravegherea video pe timp de zi și de noapte cu echipamente care să permită identificarea facială a evenimentelor și breșelor de securitate, posibilitatea de identificare în timp real a unui potențial eveniment sau incident (în special pe timpul nopții), utilizarea imaginilor înregistrate și prevenirea eventualelor tentative de efracție, furt, distrugere sau vandalizare.

 

Cine este furnizorul și ce istorie are cu MFP

 

Toate aceste cerințe urmează a fi puse la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice de către SC Tehnoinstal SRL București, societate care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, are trei asociați persoane fizice. Este vorba despre Ilie Marinescu, Eugeniu Cezarin Deaconu și Eduard Socaci. La momentul înfiinţării, în anul 2002, compania avea ca obiect principal de activitate lucrările de instalaţii şi de izolaţii. În anul 2008, asociaţii decid să schimbe domeniul de activitate în lucrări de instalaţii electrice şi tehnico-sanitare, precum şi alte lucrări de construcţii, iar în anul 2014, societatea capătă un nou domeniu de activitate, şi anume acela al fabricării aparatelor de distribuţie şi control al electricităţii.

Conform unei notificări de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului referitoare la SC Tehnoinstal SRL Bucureşti, din 15 martie 2016, s-a completat din nou obiectul de activitate al firmei cu cercetarea-dezvoltarea în alte ştiinţe naturale şi de inginerie. În ceea ce-i priveşte pe doi dintre acţionarii SC Tehnoinstal SRL Bucureşti - Eugeniu Cezarin Deaconu şi Ilie Marinescu, aceştia mai deţin, împreună, societatea de pază şi protecţie SC Mocropower SRL. SC Tehnoinstal SRL deţine, la rândul ei, părţi sociale în cadrul companiei SC PLT Engineering România SRL, înfiinţată, în anul 2012, la Cluj-Napoca.

Firma Tehnoinstal SRL a mai fost contractată, de Ministerul Finanțelor, chiar în timpul guvernării tehnocrate, pentru o afacere similară. De această dată este vorba despre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care a organizat, în data de 10 decembrie 2015, o licitaţie publică, în vederea contractării unor servicii de întreţinere corectivă, preventivă, reparare şi asistenţă tehnică pentru infrastructura fizică-suport aferentă spaţiilor tehnice de nivel central şi a spaţiilor unde îşi desfăşoară activitatea Unitatea de Imprimerie Rapidă din Râmnicu Vâlcea şi Direcţia Regională Antifraudă Fiscală nr. 2 din Constanţa. La licitaţia deschisă organizată de ANAF s-a înscris un singur agent economic, în speţă SC Tehnoinstal SRL Bucureşti. Oferta depusă de aceasta a fost declarată câştigătoare, fiindu-i atribuit un contract în valoare de 1.012.046,5 lei cu TVA inclus, adică 230.016,6 euro.

 

Ca la NASA

Revenind la contractul privind sistemul de supraveghere cumpărat de Ministerul Finanțelor Publice în data de 1 octombrie, mai aflăm că sistemul existent destinat supravegherii sediului respectiv funcționează permanent încă din anul 2007. El este alcătuit din unități analogice DVR, la care sunt conectate 32 de camere video, care au o claritate a imaginilor slabă. Dintre acestea, un număr de 16 camere video sunt alocate pentru supravegherea video interioară, iar celelalte 16 sunt alocate pentru supravegherea video exterioară. Unitățile de stocare a imaginilor (de tip HDD), instalate și puse în funcțiune în anul 2007, nu mai pot asigura stocarea imaginilor în concordanță cu prevederile legale în vigoare, acestea fiind limitate din punct de vedere al capacității de stocare și al interfaței.

Noul sistem achiziționat va asigura supravegherea video pe timp de zi și de noapte a intrărilor, ieșirilor în și din sediul locației, astfel încât să realizeze detecția oricărei încercări de pătrundere neautorizate în perimetrul centrului de date, precum și monitorizarea zonelor de acces autorizate.

Acest nou sistem va asigura capacitatea de stocare a imaginilor de calitate Full HD și 2K (pentru camerele de interior) și de calitate 2-4K pentru camerele de exterior, timp de 30 de zile calendaristice. În acest sens, din sistem vor face parte trei camere de Tip 1, dotate cu Speed Dome/Pass-Tilt-Zoom, cu IP, având rezoluția de 5 MP infraroșu, cu zoom optic de 30 de ori și zoom digital de 15 ori, care să surprindă imagini detaliate de la o distanță de 140 de metri. La acestea se adaugă opt camere de Tip 2, pentru interior, care să filmeze clar de la o distanță de 45 de metri, două înregistratoare video de retea, 48 de unități de stocare HDD, cu capacitatea de 8 TB fiecare, o tastatură de rețea cu ecran touch, 5 stații de supraveghere video, 6 switch-uri, un rack, un modulator CATV și cinci ecrane, cu diagonala de 42 inchi, cu rezoluția 3840/2160.

 

Contracte cu Guvernul, în perioada tehnocrată

 

Tehnoinstal SRL, firma care a pus mâna pe acest contract, a fost, în 2016, sub ministeriatul actualului senator USR Vlad Alexandrescu (FOTO), abonată și la contractele Ministerului Culturii. În 28 aprilie 2016, Ministerul Culturii a contractat, prin negociere directă, servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă aferente dispeceratului. În nota de fundamentare a acestei achiziţii se menţionează că este vorba despre servicii de investigare şi siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate. Negocierea s-a purtat cu un singur agent economic ofertant. Este vorba despre SC Tehnoinstal SRL, cu sediul în sectorul 4 al Capitalei, iar contractul, cu o valabilitate de 12 luni de la parafarea lui, se ridică la suma de 911.755,14 lei cu tot cu TVA, adică 207.217,1 euro.

De asemenea, societatea în cauză a mai fost contractată, în data de 13 mai 2013, să presteze servicii de investigare şi monitorizare a sistemului de alarmă aferent ansamblului de clădiri constituind Biblioteca Naţională a României. Singurul participant la această negociere a fost aceeaşi societate SC Tehnoinstal SRL, care, la momentul respectiv, a încasat un contract în valoare de 632.400 de lei cu TVA inclus, adică 140.533,3 euro. Un an mai târziu, la 1 aprilie 2014, Ministerul Culturii a organizat o licitaţie deschisă pentru încheierea unui nou contract de servicii de monitorizare a sistemului de alarmă instalat în incinta ansamblului de clădiri al Bibliotecii Naţionale a României. Deşi s-a organizat, de această dată, o licitaţie, a participat tot un singur ofertant, adică aceeaşi firmă SC Tehnoinstal SRL Bucureşti, care a depus singura ofertă admisibilă. Cu acest prilej, societatea în cauză a mai încasat un contract în valoare de 682.134,5 lei cu tot cu TVA, adică 151.585,4 euro.

În 2011, prin negociere directă, SC Tehnoinstal SRL Bucureşti a încheiat cu Consiliul Judeţean Gorj un contract în valoare de 90.000 de euro cu TVA pentru execuţia unor lucrări suplimentare având ca obiect realizarea unor lucrări în cadrul proiectului “Energie solară, o alternativă pentru viitor”, prin completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum cu introducerea necesităţii utilizării energiei solare, eoliene şi geotermale, pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, a apei şi a solului la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

În 2018, Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București încheie, cu aceeași firmă, un contract în valoare de 81.621,9 euro cu TVA, pentru furnizarea de servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă pentru clădirile aflate în administrarea instituției (birouri, săli de spectacole, ateliere, depozite și anexe). Un an mai târziu, în 23 aprilie 2019, TNB mai atribuie un contract similar, în valoare de 107.279 de euro.

 

 

 

×