x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Siveco s-a transferat, cu „arme și bagaje”, în Olanda, a făcut altă firmă, cu care câștigă din nou, pe bandă rulantă, contracte cu statul

Siveco s-a transferat, cu „arme și bagaje”, în Olanda, a făcut altă firmă, cu care câștigă din nou, pe bandă rulantă, contracte cu statul

de Ion Alexandru    |    26 Apr 2022   •   07:25
Siveco s-a transferat, cu „arme și bagaje”, în Olanda, a făcut altă firmă, cu care câștigă din nou, pe bandă rulantă, contracte cu statul

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, luna aceasta, o licitație accelerată, pentru achiziția de servicii de mentenanță a Registrului Electoral. Singura ofertă declarată admisibilă a fost cea depusă de compania Software Imagination & Vision SRL, care are doi acționari principali și mai mulți acționari secundari.

Cei principali sunt Siveco Olanda BV și Alexandru Mihail Rădășanu, acesta din urmă fiind nimeni altul decât soțul Irinei Socol, fosta șefă a Siveco România, comndamnată, în anul 2016, definitiv, la doi ani și șase luni de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală în care era implicată și compania Siveco. Noua entitate, Software Imagination & Vision, calcă adânc pe urmele Siveco, deoarece, în nici doi ani de la înființare, a reușit deja să încheie 42 de contracte, cu nu mai puțin de 25 de instituții publice ale statului român, contracte cu o valoare totală cumulată de peste 140 de milioane de lei.

În 2 februarie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunța că dorește să achiziționeze rapid servicii de mentenanță a sistemului informatic aferent Registrului Electoral, cunoscut sub acronimul SIRE, motiv pentru care a organizat o licitație deschisă accelerată. Justificarea urgenței a fost invocarea „imperativului asigurării continuității viabilității SIRE, a asistenței tehnice informatice, a perioadelor de valabilitate a licențelor utilizate, a reparării și întreținerii echipamentului informatic, având în vedere faptul că perioada de valabilitate a acordului-cadru care a asigurat funcționalitatea SIRE este până în data de 11 martie 2022”.

Conform unui anunț de participare publicat de către Autoritatea Electorală Permanentă pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), aceste servicii urmează să fie prestate la mai multe sedii, printre care la sediul Radiocom, la sediul central al AE, dar și la Centrul Militar din Caraș-Severin.

Criteriile de atribuire

AEP arată că pentru asigurarea mentenanței sistemului informatic aferent Registrului Electoral a ales ca oferta câștigătoare a licitației accelerate organizată să fie desemnată pe baza criteriului celui mai bun raport calitate-preț, din care componenta financiară să acopere 80 la sută din barem, existența unui centru acreditat de monitorizare și intervenție pentru alerte cibernetice și supervizare proactivă a evenimentelor din cadrul SIRE timp de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, să acopere 12 procente, prezentarea unui plan de intervenție și escaladare în cazul unui incident cibernetic să mai adauge 5 la sută.

Nu în ultimul rând, un punctaj de 3 la sută îl reprezintă vizitarea centrului de monitorizare și intervenție pentru alerte cibernetice, care să fie funcțional și care urmează a fi folosit de către ofertantul desemnat. Durata contractului este de 18 luni de la semnarea lui și este finanțat din fonduri bugetare. Valoarea inițială estimată a contractului a fost stabilită la 3.688.494 de lei fără TVA.

O singură ofertă, economie de 100 de lei

În baza acestor criterii, la procedura de licitație deschisă accelerată s-a prezentat o singură companie care a depus o ofertă pe care AEP să o considere admisibilă. Drept pentru care, în data de 6 aprilie 2022, autoritatea contractantă a încheiat acordul-cadru nr. 80/2022, în valoare de 3.688.393,8 lei fără TVA, făcând o economie, față de valoarea estimată, de 100,2 lei.

Prețul final, care include și Taxa pe Valoarea Adăugată, se ridică, astfel, la 4.389.188.6 lei, adică 895.752,8 euro.

Firma care și-a adjudecat contractul și care, așa cum arătam anterior, a fost și singura care a participat la procedura de achiziție, este SC Software Imagination & Vision SRL, cu sediul în București. 

De altfel, această companie a mai asigurat, în baza unui contract încheiat la data de 11 martie 2020, mentenanța sistemului SIRE, când a fost parafat de către Autoritatea Electorală Permanentă un acord-cadru în valoare de 15.376.885 de lei fără TVA, fiind, ulterior, încheiate 15 contracte subsecvente, ultimul datând din 10 ianuarie 2022.

Firmă deținută de Siveco Olanda și de soțul Irinei Socol

SC Software Imagination & Vision SRL este o societate care a luat ființă la finalul anului 2019 și care, la momentul fondării, avea 18 asociați, dintre care două persoane juridice și 16 persoane fizice. Cele două persoane juridice, care controlau un pachet important de acțiuni, sunt Siveco (Netherlands) BV Olanda, cu 63,7066 din capitalul social, și celebra Siveco România SA, cu 0,279% din capitalul social. Printre acționarii persoane fizice ai SC Software Imagination & Vision SRL, se regăsește și Alexandru Mihail Rădășanu, care, potrivit presei economice, este nimeni altul decât soțul Irinei Socol, fosta șefă a Siveco România, implicată în mai multe dosare penale instrumentate atât de către DNA, prin vestita „Unitate de Elită” de la Ploiești, cât și de către parchetele obișnuite.

În anul 2020, Siveco România a părăsit structura acționariatului SC Software Imagination & Vision SRL, iar principalii asociați ai acestei companii au rămas, inclusiv în prezent, Siveco (Netherlands) BV Olanda și Alexandru Mihail Dărășanu, cu 28,2841 la sută din capitalul social.

Dosarul de evaziune fiscală

În noiembrie 2014, Irina Socol (FOTO) a fost trimisă în judecată de către Parchetul Curții de Apel București, într-un dosar privind constituirea unui mecanism evazionist, în care a angrenat compania Siveco România SA. Împreună cu Socol, au fost trimiși în judecată Aurora Ecaterina Crusti (fost președinte comercial adjunct al Siveco România), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai si Nicolae Gogu Mihai. În 2016, Curtea de Apel București a condamnat-o definitiv la o pedeapsă de 2 ani și șase luni pe Irina Socol.

În rechizitoriu, anchetatorii arătau că reprezentanții companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Ancheta a scos la iveală faptul că în contabilitatea Siveco ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care, în realitate, nu au fost prestate, iar bugetul de stat a fost, astfel, prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Procurorii susțin că Siveco a încheiat achiziții fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea fierului vechi.

Contracte fără număr de la stat

Rebranduirea Siveco, prin mutarea afacerilor pe compania Software Imagination & Vision SRL, al cărui acționar principal este o entitate olandeză, nu a afectat, însă, și „mufarea” acestor afaceri la contractele cu statul.

„Jurnalul” a numărat, pe SEAP, nu mai puțin de 42 de contracte cu statul pe care compania nouă le-a încheiat începând cu anul 2020, autoritățile contractante fiind 25 de instituții și autorități publice centrale și locale. Este vorba despre Autoritatea Electorală Permanentă, Consiliul Județean Iași, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Romatsa, Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, Penitenciarul Spital București-Rahova, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Autoritatea Navală Română, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Carei, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Județean Tulcea, Electrocentrale București SA, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Compania de Utilități Publice Dunărea-Brăila, Consiliul Județean Galați, Consiliul Județean Constanța, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, Autoritatea Națională de Meteorologie și Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Valoarea acestor contracte se ridică la 118.651.377,81 lei fără TVA, respectiv la 141.195.139,6 lei cu TVA inclusă.

Cât de important este Registrul Electoral, care face obiectul acordului-cadru încheiat de AEP

Registrul Electoral, care face obiectul achiziției AEP, este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul are, la nivel național, aproximativ 16.000 de utilizatori interni instituționali.

AEP arată, în caietul de sarcini, că, având în vedere că, în perioada 2019-2020, au avut loc patru tururi de procese electorale, era nevoie ca aceste operațiuni să fie sprijinite de un sistem informatic care să corespundă din punct de vedere funcțional și de securitate, care să aibă capacitatea de a sprijini activitățile operaționale legate de procesele electorale.

Registrul Electoral a fost creat pentru stabilirea numărului alegătorilor, evidența și coordonarea acestora pe secțiile de votare. El înregistrează și actualizează datele de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și informațiile privind arondarea acestora. Registrul este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, care au dobândit cetățenia română, cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale, dar și prin radierea alegătorilor care au decedat, care și-au pierdut cetățenia română și cărora le-au fost interzise drepturile electorale sau care au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

×