x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legăturile dintre dosarul CFR şi un notar celebru

Legăturile dintre dosarul CFR şi un notar celebru

de Ion Alexandru    |    22 Apr 2016   •   15:23
Legăturile dintre dosarul CFR şi un notar celebru

Unul dintre cele mai interesante dosare instrumentate, în anul 2014, de către procurorii DIICOT, în care sunt implicaţi atât un om de afaceri din reţeaua Golden Blitz, dar şi un fost jurnalist de la Realitatea TV, pare a fi anchetat numai pe jumătate. Parchetul a analizat doar modul în care Dragoş Nedelcu, fost redactor şef al Revistei Capital, a reuşit, printr-o mega inginerie financiară, să încaseze peste 6,4 milioane de lei, prin consultanţă fictivă, pentru un proiectant angajat de o reţea de companii ce a câştigat două contracte de la SN CFR SA. Banii au fost, ulterior, spălaţi, prin acte fictive încheiate cu mai multe firme fantomă. Două dintre firmele care au spălat aceşti bani fac, la rândul lor, parte, dintr-o afacere neanchetată încă de procurori, vizând modul în care reţeaua reprezentată de Dragoş Nedelcu a prăduit patrimoiul imobiliar al unei companii ce a conlucrat îndeaproape cu Realitatea Media, pe vremea când aceasta era controlată de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca. Unde puteau capii acestei reţele de evaziune fiscală şi spălare de bani să îşi parafeze actele de achiziţie a unor bunuri imobiliare? La Notariatul Ioanei Băsescu.

 

În 2014, fostul jurnalist Dragoş Adrian Nedelcu a fost reţinut de DIICOT şi arestat preventiv în dosarul privind fraude în cazul unor contracte încheiate de CN CFR SA. Totul porneşte de la două contracte încheiate de CN CFR SA cu asocierea formată din Altsrom Transport SA, Swetelzsky Baugesellsachaft MBH, Astaldi SA, Dafora SA şi Euroconstruct Trading ’98 SRL (aceasta din urmă aparţinând afaceristului Dan Besciu, din grupul de la Golden Blitz). Contractele, în valoare de 248 milioane de euro, vizau lucrări de reabilitare a liniei de cale ferată Frontieră - Curtici – Suraia şi a tronsonului de cale ferată Frontieră - Curtici - Arad.

 

Reţea de firme fantomă

Asocierea în celor şase firme în cauză a folosit drept consultant şi intermediar în relaţia cu gruparea lui Dragoş Nedelcu compania LGB Tansark SRL, deţinută de afaceristul Liviu Gabriel Baciu. Această din urmă companie a încheiat, în 30 mai 2012, un contract de prestări servicii cu SC Nuts Consulting SRL, pentru servicii de consultanţă cu privire la managementul resurselor umane, în valoare de 7.017.497 lei cu TVA. În 2 iulie 2012, Nuts Consulting SRL declină contractul, precizându-i clientului faptul că nu poate onora anumite cerinţe, emiţând, în acest sens, o factură stornă. În 5 iulie 2012, LGB Transark SRL decide să încheie un contract similar cu societatea Pathway Advisors SRL, la aceeaşi valoare.

De precizat este că Nuts Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 2008 de către Ana Maria Armanca Muntean şi de către mama acesteia, Victoria Ana Muntean, societatea ocupându-se cu consultanţa pentru afaceri şi management. Firma s-a lichidat în 12 decembrie 2012. Pathway Advisors SRL a fost deţinută de către aceleaşi Muntean, mamă şi fiică, şi are acelaşi domeniu de activitate. În 4 martie 2013, Ana Maria Armanca Muntean a devenit asociat unic al acestei firme.

Potrivit DIICOT, LGB Transark SRL a virat în contul SC Pathway Advisors SRL suma de 5.602.679 de lei, în baza unor acte false, prestatorul sustrăgându-se de la plata obligaţiilor datorate statului în cuantum de 1,883.381 de lei. Ca să justifice sumele încasate, Pathway Advisors SRL a încheiat, la rândul ei, contracte fictive cu cinci societăţi de tip fantomă: SC Top Expert MGA SRL, SC Yaris Collections SRL, SC Focus Events SRL, SC Mobile Man Power SRL şi SC Internova Consulting SRL. Acestea au emis facturi fictive către SC Pathway Advisors SRL în cuantum de 5.577.000 de lei.

 

În realitate, spun procurorii, Pathway Advisors a plătit în contul firmelor fantomă doar 1.653.000 de lei, iar, pentru restul sumei, de 3.942.000 de lei, fiind efectuate stornări. Suma care nu a fost transferată către firmele fantomă a fost direcţionată în contul Anei Maria Armanca Muntean sau în cel al SC Nuts Consulting SRL, de asemenea, în baza unor acte false.

 

Apartamente, maşini de lux şi vacanţe exotice

Procurorii spun că Ana Maria Armanca Muntean, împreună cu fostul jurnalist Adrian Dragoş Nedelcu, dar şi cu fratele acestuia din urmă, Iulian Sebastian Nedelcu, prin operaţiuni specifice de spălare de bani, au dobândit suma totală de 6.450.528 lei , cunoscând că provine din infracţiunea de evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.Ce s-a întâmplat cu banii? Tot de la procurori aflăm că 666.532 lei au fost depuşi, în 20 decembrie 2012, de către Ana Maria Armanca Muntean în conturile unei firmei SC Premium Property Partners SRL. Ulterior, alţi 200.000 de lei se adaugă în contul Anei Maria Armanca, cu justificarea “cumpărare imobil, loc parcare 3 şi 4”, întreaga sumă fiind constituită ca depozit. A doua zi, suma a fost schimbată în euro, obţinâdu-se 200.000 de euro care au fost, ulterior, transferaţi către un offshore din Cipru. În 19 decembrie 2012, spun procurorii, din contul Anei Maria Armanca Muntean se transferă în conturile unei alte societăţi, SC UNHW Automotive Group SRL, suma de 440.000 de lei, cu titlu plată apartament, Din această sumă, 39.805 euro este, de asemenea, transferată în conturile offshore-ului din Cipru.

 

O altă parte a banilor au fost folosiţi de Dragoş Nedelcu şi de complicea lui pentru achiziţia uor autoturisme de lux, inclusiv un Ferrari, dar şi pentru plata unor vacanţe în Monaco şi Dubai.

 

Ce nu anchetează procurorii

Aici, ancheta DIICOT cu privire la Dragoş Nedelcu şi Ana Maria Armanca Muntean se opreşte. După cum se poate observa, banii primiţi prin ingineria financiară descrisă de procurori au ajuns în conturile societăţilor Premium Property Partners SRL şi UNHW Automotive Group SRL. Aceste două firme au fost folosite pentru a prelua o parte din patrimoniul imobiliar al unei companii aflată în relaţii contractuale cu Realitatea TV, pe vremea când aceasta era controlată de Sorin Ovidiu Vîntu şi Petrom Service. Este vorba despre SC 911 Communication SRL, înfiinţată, în 30 iunie 2005, de către Dragoş Nedelcu (75% din acţiuni) şi Ana Maria Armanca Muntean (cu 25%). Un an mai târziu, Dragoş Nedelcu i-a cedat partenerei sale toate acţiunile, părăsind firma. Tot în 2007, Ana Maria Armanca Muntean mută firma în Paradisul Verde, la Corbeanca.

În 7 octombrie 2008, SC 911 Communication SRL cumpără 75% din acţionariatul societăţii SC M&C Strategy Development SRL, companie care a editat revista Money Express, publicaţie a grupului Realitatea, din care, iniţial, făceau parte Realitatea Media SA, SC Caţavencu SA şi Dragoş Adrian Nedelcu. În noiembrie 2009, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, SC 911 Communication SRL cedează 5% din acţiuni către Dragoş Nedelcu, iar, în 2012, iese cu totul din acţionariatul acestei firme.

 

Divizare pentru “prăduirea” patrimoniului imobiliar?

Legătura dintre această companie deţinută de Ana Maria Armanca Muntean şi dosarul de la DIICOT se realizează chiar în timp ce patroana SC 911 Communication SRL şi Dragoş Nedelcu săvârşeau faptele descrise de procurori.

 

În 16 februarie 2012, societatea îşi schimă obiectul de activitate în agenţii imobiliare, iar câteva luni mai târziu decide să se divizeze, transmiţând patrimoniul imobiliar către alte patru entităţi, dintre care două menţionate de către procurori în rechizitoriu. Asociatul unic al SC 911 Communication SRL, Ana Maria Armanca Muntean, susţinea, atunci, că divizarea se impune “din motive de ordin economic”. “În prezent, societatea deţine mai multe bunuri imobile, dar criza economică pe care o traversează întregul mediu de afaceri a făcut imposibilă închirierea acestor bunuri imobile, iar cheltuielile costisitoare cu întreţinerea acestora au devenit imposibil de susţinut şi asigurat de către o singură societate comercială”, notează asociatul unic în decizia de divizare.

În acest sens, se cooptează în această afacere patru firme. Prima, G-MA Research SRL, preia de la SC 911 Comunication SRL, un patrimoniu estimat de Ana Maria Armanca Muntean la 555.116 lei, constând într-un apartament de patru camere, în suprafaţă de140,68 mp, la care se adaugă un garaj de 19 mp, amplasate în Strada Miliere, din cartierul Primăverii, achiziţionat de compania în cauză în anul 2007. G-MA Research SRL a fost înfiinţată de Victoria Ana Muntean, mama Anei Maria Armanca Muntean, în anul 2009, a avut suspendată activtatea până în 2012, când a primit-o pe fiica sa ca acţionar nou în societate. În iulie 2012, cele două aprobă înregistrarea preluării patronomiului de la SC 911 Communication SRL, pentru ca, cinci luni mai târziu, mai exact în 17 decembrie 2012, firma să fie lichidată şi dizolvată.

 

Reţeta folosită pentru spălarea banilor

A doua firmă este SC UHNW Automotive Group SRL, folosită de gruparea Nedelcu-Muntean pentru spălarea banilor în dosarul DIICOT. Aceasta a preluat de la SC 911 Communication SRL un apartament cu două camere, situat în strada Puţul lui Zamfir, în suprafaţă de 66,16 mp, la care se adaugă un teren de 56 mp, achiziţionate în 7 noiembrie 2007 şi evaluate a 518,581 lei. SC UHNW Automotive Group SRL a fost înfiinţată, în anul 2008, de căte Dragoş Nedelcu (25%) şi de Ana Maria Armanca Muntean (75%). În iulie 2012, acţionarii aprobă preluarea patromoniului de la 911 Communication SRL iar, în 17 decembrie 2012, decid dizolvarea şi lichidarea societăţii.

Cea de-a treia firmă implicată în procesul de divizare este, la rândul ei, nominalizată în rechizitoriul DIICOT, privind infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani. SC Premier Property Pertners SRL a preluat, în urma deciziei de divizare, active în valoare de 921.678 lei, reprezentând un apartament tip duplex în strada Moliere, în suprafaţă de 212,29 metri păraţi, cu o terasă de 264 metri pătraţi şi un teren de 96,95 meti pătraţi, la care se adaugă o boxă, de 8,7 metri pătraţi, şi două locuri de parcare în suprafaţă totală de 32 metri pătraţi. Aceste imobile au fost achiziţionate de firma divizată în decembrie 2010, respectiv mai 2011. Este vorba despre apartamentul şi locurile de parcare despre care Ana Maria Armanca Muntean făcea referire în justificarea transferurilor unor sume de bani din fondurile provenite din infracţiuni, în dosarul instrumentat de DIICOT.

 

 

SC Premier Property Partners SRL a luat fiinţă în mai 2012, cu două luni înainte de divizarea SC 911 Communication SRL, avându-i ca asociaţi, în proporţii egale, pe Ana Maria Armanca Muntea şi pe Iulian Sebastian Nedelcu. După preluarea patrimoniului de la firma divizată, în decembrie 2012, şi această societate a fost dizolvată şi lichidată.

 

Acte autentificate de Ioana Băsescu

Singura companie care mai există, din cele patru care au participat la procesul de divizare al SC 911 Communication SRL, este SC Kudos Property. SC 911 Communication SRL a ahiziţionat, în data de 20 februarie 2012, un apartament cu patru camere, amplasat în Complexul Silver Mountain, din Poiana Braşov, în sprafaţă de182,37 metri pătraţi, la care se adaugă un loc de parcare, de 14 metri pătraţi, ambele evaluate la 453.653 lei. La momentul achiziţiei, proprietarul îl evaluase la 1.257.367 lei. Apartamentul şi locul de parcare de la Poiana Braşov au fost achiziţionate în baza unui contract de vânzare-cumpărare, cu numărul 100/20.02.2012, autentificat la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu.Achiziţia a avut loc, practic, în aceeaşi perioadă în care reţeaua Muntean-Nedelcu derula afacerile pentru care DIICOT a cerut şi obţinut arestarea preventivă.

De altfel, nici aceste bunuri imobiliare nu au rămas pe numele vreunuia dintre cei doi protagonişti, ci au fost inteligent plasate unui interpus. Mai exact, mamei Anei Maria Armanca Muntean. Astfel, în 2012, SC Kudos Property SRL îi avea ca asociaţi pe Ana Maria Armanaca Muntean şi pe Iulian Sebastian Nedelcu, ambii cu câte 50%. Ulterior, Ana Maria Muntean a devenit acţionar majoritar, cu 60%, iar, după ce apartamentul din Poiana Braşov a intrat în patrimoiul companiei, Iulian Sebastian Nedelcu decide să cedeze acţiunile mamei Anei Maria, Victoria Ana Muntean. Acelaşi lucru îl face şi Ana Maria, astfel încât Victoria rămâne şi cu firma, şi cu apartamentul din Braşov, ferit, astfel de sechestrul procurorilor din dosarul de la DIICOT.

 
×
Subiecte în articol: ioana basescu dosarul cfr cfr notari notariat