x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vilă secretă de la munte a SPP, renovată cu două milioane de euro scoase din PNRR

Vilă secretă de la munte a SPP, renovată cu două milioane de euro scoase din PNRR

de Ion Alexandru    |    02 Aug 2023   •   00:05
Vilă secretă de la munte a SPP, renovată cu două milioane de euro scoase din PNRR

O nouă achiziție interesantă, pe care se pregătește să o facă SPP, este renovarea unei vile cu două etaje și mansardă în județul Prahova.

 

Pentru aceasta, instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu așteaptă aprobarea cererii de finanțare din partea UE, având în vedere că proiectul se bazează pe bani din PNRR. Chiar și în lipsa alimentării bugetului cu suma de două milioane de euro, preconizată a fi înghițită de aceste lucrări, SPP a demarat deja procedurile de achiziție a serviciilor și lucrărilor necesare. Vila, a cărei locație exactă nu este menționată în documentele atașate procedurii de achiziție, lipsind chiar caietul de sarcini, are subsol, parter, două etaje și mansardă, o curte pe teren în pantă și va fi dotată cu o parcare acoperită pentru patru mașini.

 

În 19 iulie 2023, Serviciul de Protecție și Pază, instituție care îl deservește, în principal, pe președintele României, a anunțat o nouă intenție de achiziții a unor servicii, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii europeni, adică peste două milioane de euro, ar trebui să fie „tocați” pe servicii de proiectare, execuția lucrărilor, asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor, organizare de șantier și asigurarea utilităților, la care se adaugă amenajarea terenului, asigurarea utilităților, în vederea realizării „unui obiectiv de investiții situat în județul Prahova, finanțat prin intermediul PNRR”.

Potrivit anunțului de participare publicat de instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu (FOTO) pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), valoarea acestor servicii este estimată la suma de 8.336.242,67 de lei fără TVA, adică la 9.920.128,8 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă 2.024.516,1 euro. Această sumă ar trebui să acopere lucrări la instalațiile de încălzire, lucrări sanitare, lucrări de instalații electrice, lucrări de reparații generale și de renovare, serviciile de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice, servicii de proiectare a sistemului de energie electrică și servicii de asistență tehnică.

 

Indicii că imobilul se află în Sinaia

 

Lucrările ar trebui să fie gata în termen de 18 luni de la data perfectării contractului, iar SPP preconizează că va primi între 3 și 50 de oferte. Însă specifică faptul că „încheierea contractului este condiționată de aprobarea suplimentării bugetului estimat necesar achiziției, care a fost solicitată prin Notificarea nr. EU-94 din 7 iunie 2023”, iar „în cazul în care, indiferent de motive, obținerea aprobărilor respective nu se realizează în termenul de valabilitate al ofertelor, autoritatea contractantă va aplica prevederile articolului 181 alineat 1 litera «c» din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziție publică”.

Conform sursei citate, SPP organizează o licitație deschisă, iar termenul maxim de depunere a ofertelor este data de 28 august 2023. Interesant este însă că printre documentele de atribuire publicate de SPP pe SEAP nu se regăsește caietul de sarcini. Sunt atașate doar fișa de date a achiziției, prezentarea activităților, instrucțiunile pentru candidați și un document intitulat „Sesiune formulare Sinaia”, de unde rezultă că investiția va avea loc la Sinaia.

 

Construcție edificată în anul 1986

 

Studiind documentul denumit „Prezentare activități” (VEZI FACSIMIL), înțelegem că este vorba despre un imobil a cărui construcție, ce urmează a fi vizată de aceste lucrări, a fost edificată în anul 1986, este racordat la apă rece, la canalizare, la curent electric și la gaze naturale, dar nu deține certificate de performanță energetică.

De asemenea, mai aflăm că este vorba despre o clădire cu subsol, parter, două etaje și mansardă, construită la sol cu o amprentă de 236 de metri pătrați, iar suprafața construită desfășurată este de 1.003 metri pătrați. În aceeași locație mai există și o anexă, cu amprenta construită la sol de 17 metri pătrați. Imobilul are acoperiș de tip șarpantă cu lucarne, pentru iluminarea și ventilarea naturală a mansardei.

Această construcție care va fi renovată cu bani din PNRR, a cărei locație este un mister, întrucât nu este identificată în documentele care însoțesc procedura de atribuire, se află pe un teren denivelat, cu pantă abruptă spre est, cu suprafața de 890 de metri pătrați.

Printre lucrările solicitate se află cămășuirea pereților cu fibră de sticlă, refacerea tencuielilor, realizarea de buiandrugi noi, repararea șarpantei, decopertarea până la placă pe zona parterului pentru aplicarea unei șape noi, placarea fațadelor cu vată bazaltică, schimbarea tâmplăriei exterioare existente cu o tâmplărie pentacamerală cu geam dublu de culoare maro, la care se adaugă construirea unei anexe, cu destinația de centrală termică, precum și realizarea unei parcări deschise acoperite pentru patru autoturisme.

 

Nu este pentru prima dată când SPP apelează la fondurile de redresare post-pandemie

 

„Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că actuala Coaliție de guvernare a inițiat o serie de inițiative legislative cu impact major asupra populației, unele dintre ele afectând, într-o mai mică sau mai mare măsură, drepturi și libertăți constituționale, sub pretextul respectării țintelor și jaloanelor scrise în celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste măsuri au fost justificate ca fiind menite pentru ca România să nu piardă banii puși la dispoziția statelor membre, de către Uniunea Europeană, pentru redresarea post-pandemie a econoiilor grav afectate de criza sanitară din perioada 2020 - 2022.

Ei, bine, iată că SPP se află printre instituțiile publice din România care preconizează investiții serioase cu astfel de fonduri. Intenția de a-și renova o vilă de la munte cu bani europeni nu este singurul proiect finanțat din PNRR pe care l-a demarat Serviciul de Protecție și Pază. 

Instituția are în derulare, în afară de această afacere, încă șapte proceduri de achiziții publice cu finanțare PNRR, în cadrul unui proiect denumit SALUS. 19.311.611,8 lei cu TVA este suma pe care, din aceste fonduri, vrea SPP să o cheltuiască pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale destinate dotării laboratoarelor proprii de biologie, biochimie, microbiologie, medicină internă, medicina muncii și clinicii de stomatologie. Licitațiile sunt anunțate pe SEAP și au fost demarate încă din luna aprilie a acestui an.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: spp vila munte PNRR