x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Agenții SRI, bronzați și odihniți într-un hotel prietenos cu mediul, din Mamaia

Agenții SRI, bronzați și odihniți într-un hotel prietenos cu mediul, din Mamaia

de Ion Alexandru    |    14 Iun 2024   •   00:05
Agenții SRI, bronzați și odihniți într-un hotel prietenos cu mediul, din Mamaia

A doua investiție cu bani din PNRR, aferentă „Valului Renovării”, comandată de Serviciul Român de Informații, intră în linie dreaptă.

 Cu trei zile înainte de alegeri, serviciul secret a încheiat un contract de 8,3 milioane de euro pentru refacerea Hotelului „Neptun”, din Mamaia, edificiu pe care vrea să-l transforme într-unul „prietenos cu mediul”. Mai exact, hotelul va fi dotat cu panouri fotovoltaice, cu panouri solare, cu pompe de căldură și cu o parcare pentru mașini electrice, investiția având drept scop „refacerea capacității de muncă”, dar și respectarea „standardelor UE privind necesitatea globală de reducere a emisiilor de carbon și de protejare a mediului înconjurător”. Lucrările sunt efectuate de aceeași asociere de firme care, în luna martie, a mai primit de la SRI un contract de peste 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea unui alt hotel din Băile Olănești, tot cu bani din PNRR.

Lucrările la hotelul agenților secreți din stațiunea Mamaia vor dura 25 de luni calendaristice și vizează o clădire folosită de SRI. Afacerea a fost antamată de UM 0929 București încă din data de 11 octombrie 2023, fiind pus la bătaie un buget estimat inițial la 38.908.132,5 lei fără TVA, adică 46.300.677,7 lei cu TVA inclusă (9.449.117,9 euro).

Concret, 2.075.180,16 lei fără TVA ar fi trebuit să coste operațiunile de obținere și amenajare a terenului, 10.000 de lei fără TVA vizau finanțarea documentațiilor tehnice necesare obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor, iar 8.500 de lei fără TVA ar fi trebuit să coste verificarea tehnică de calitate a proiectului și a detaliilor tehnice. Proiectul tehnic și detaliile de execuție mai trebuiau să înghită 1.276.991,79 de lei fără TVA, la care se adaugă 259.497,52 de lei fără TVA pentru asistența tehnică din partea proiectantului.

Investiția de bază propriu-zisă era estimată la 34.586.336,06 lei fără TVA. Încă 681.796,72 de lei fără TVA trebuia să coste organizarea de șantier, iar 10.000 de lei fără TVA fusese suma alocată operațiunilor de informare și publicitate.

Reabilitare energetică aprofundată

În vederea contractării acestor servicii și lucrări, SRI a organizat o licitație deschisă. Iar la data de 6 iunie 2024, UM 0929 București a atribuit contractul nr. 129/2024, la o valoare finală negociată de 34.161.233,12 lei fără TVA, respectiv de 40.651.867,4 lei cu TVA inclusă, adică de 8.296.299,5 euro. Afacerea a fost adjudecată de o asociere compusă din patru firme. Este vorba despre SC Ro Construct Center SRL, despre SC Euras SRL, despre Steand AG SRL și despre SC Noma Roof Expert SRL.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, beneficiarul de folosință al Complexului Neptun din Mamaia, care va fi și beneficiarul acestei investiții, este unitatea SRI UM 0461 București - Direcția de Logistică a Serviciului Român de Informații. Destinația complexului este aceea de „centru pentru refacerea capacității de muncă”. UM 0929 București are, în acest proiect, doar calitatea de autoritate contractantă, în timp ce UM 0461 București este plătitorul.

Din același document, rezultă că UM 0929 București în parteneriat cu UM 0461 București sunt beneficiarele unui contract de finanțare pentru proiectul „Renovarea energetică aprofundată a imobilului «Neptun»”, iar realizarea investiției preconizate „urmărește îndeplinirea standardelor și cerințelor Uniunii Europene, coroborat cu necesitatea globală de a reduce consumurile de energii convenționale, cu reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon, precum și protejarea mediului înconjurător”.

Se înlocuiește absolut tot

Astfel, cu bani din PNRR, se urmărește îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, fiind vizați pereții exteriori, ferestrele, tâmplăria, precum și planșeul peste ultimul nivel. Apoi, se dorește reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, precum și instalarea unor sisteme de ventilare și climatizare, inclusiv a unor sisteme de răcire pasivă. 

Clădirea va utiliza surse de energie regenerabilă și vor fi înlocuite corpurile de iluminat fluorescente și incandescente cu alte corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și cu durată mare de viață.

Corpurile de clădire C1, C2, C3, C4 și C5 ale Complexului „Neptun”, supuse lucrărilor, au ca destinație „facilități pentru refacerea capacității de muncă a personalului SRI, dar și de pregătire profesională”, fiind edificate în anul 1961. Vor fi amplasate panouri fotovoltaice pentru un aport suplimentar de energie electrică și panouri solare pentru un aport suplimentar de apă caldă și căldură. Mai mult, se va amenaja o parcare cu sisteme de încărcare a vehiculelor electrice.

În prezent, la acest hotel există 80 de camere pentru două persoane. După reabilitare, vor exista 26 de apartamente, din care 13 duble mari și 13 duble mici. 

În martie, altă investiție similară, cu aceeași finanțare

Interesant este că, în primăvara acestui an, SRI a mai încheiat cu exact aceeași asociere de firme un alt contract care viza prestarea de servicii de proiectare și a lucrărilor pentru reabilitarea unui hotel din Băile Olănești, aflat în administrarea SRI. De data aceasta, este vorba despre un contract atribuit fără licitație. Aproape 22,7 milioane de lei, fonduri asigurate prin PNRR, va cheltui UM 0969 București, pentru acest obiectiv, desfășurat pe o suprafață de 6,7 hectare, compus din două corpuri de clădire construite înainte de 1989. După refacerea energetică a acestor clădiri, aici agenții SRI își vor putea reface capacitatea de muncă și se vor putea pregăti profesional. Una dintre companiile care și-au adjudecat și acest contract este patronată, din umbră, de un om de afaceri condamnat definitiv pentru cumpărare de influență și trimis în judecată de DNA. 

La procedura simplificată de selecție de oferte organizată de serviciul secret intern s-au prezentat trei ofertanți, iar în data de 20 martie 2024, SRI a și parafat contractul. Acesta are numărul 69/2024 și se ridică la o valoare finală negociată de 19.063.848 de lei fără TVA, respectiv de 22.685.979,12 lei cu tot cu TVA (4.629.791,7 euro). Afacerea a fost adjudecată de o asociere compusă din companiile Ro Construct Center SRL, Euras SRL, Steand AG SRL, Procad Business SRL și Noma Roof Expert SRL.

Presa locală dezvăluie că, în prezent, SC Ro Construct Center SRL, cu sediul în Pitești este controlată, la nivel oficial, de un anume Andrei Traian Roșculescu. Acesta este fiul patronului de facto al firmei, respectiv Șerban Roșculescu. Seniorul, în calitatea sa de om de afaceri, a fost trimis în judecată, în luna decembrie a anului 2016, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar care viza mituirea cu 200.000 de lei a fostului vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului Lazăr Iordache.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: SRI PNRR contract renovare neptun hotel mamaia