Cumpărarea acestora a fost demarată de către Institutul pentru Tehnologii Avansate în data de 5 aprilie 2022, când, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), instituția aflată în subordinea SRI a publicat un anunț de participare la o selecție de oferte prin procedură simplificată, pentru achiziția a 260 de camere pentru videoconferințe. Bugetul pus la bătaie pentru această dotare a fost de 181.344 de lei fără TVA, respectiv de 215.800 de lei cu TVA inclusă (adică 44.040,7 euro).
La procedura respectivă, autoritatea contractantă a primit două oferte, pe care le-a declarat admisibile, însă, până la atribuirea contractului, una dintre firmele care s-au arătat interesate de această afacere s-a retras din competiție. Motiv pentru care, în 19 mai, Institutul pentru Tehnologii Avansate a admis oferta singurului competitor rămas, cu care a încheiat contractul nr. 124240/2022, în valoare finală de 128.804 lei fără TVA, respectiv 153.276,8 lei cu tot cu TVA (31.281 de euro).
Legături cu un celebru fost deputat
Compania care a adjudecat acest contract se numește SC Eltek Multimedia SRL și, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, avea, până la sfârșitul anului 2020, patru asociați, dintre care o persoană juridică și trei persoane fizice. Este vorba despre SC Avitech Co SRL, despre Andi Iosif Segal, despre Andrei Dobrică și despre Viorel Dorel Biziru. În data de 4 februarie 2021 însă, Andrei Dobrică decide să cedeze toate părțile sociale deținute către un anume Mădălin Andrei Aniculesei, în urma acestor mișcări, SC Avitech Co SRL controlând 88% din capitalul social, iar fiecare dintre cele trei persoane fizice - câte patru procente.
Acționarul majoritar al firmei contractate, SC Avitech Co SRL, este, de asemenea conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, deținută, în proporții egale, de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.
Primul dintre aceștia doi a fondat, în anul 2007, la Ploiești, compania SC 360 Revolution SRL, împreună cu fostul deputat PSD, client al Unității de Elită a DNA de la Ploiești, Sebastian Ghiță. Acesta din urmă controla 51% din societate, iar Anton Gabriel Roescu, 49 la sută. În 2011, fostul deputat PSD a decis să iasă din societate, cedându-i acțiunile unui anume Daniel Iulian Buduluș.
Afaceri cu sistemul video deținut de Parlamentul României
Pe site-ul companiei Eltek Multimedia SRL apar referințe cu privire la livrarea și montarea acestui sistem integrat de comunicații și de vot atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senatul României. De altfel, în fiecare an, Camera Deputaților contractează servicii de mentenanță pentru sistemul instalat în sala de Plen care permite votul electronic, transmiterea audio-video a ședințelor și traducerea discuțiilor în opt limbi. În mai anul trecut, valoarea service-ului contractat era de 132.000 de euro. Firma-mamă, Avitech Co SRL, este cea care a livrat, în anul 2015, sistemul pentru Camera Deputaților și care, de asemenea, a livrat Senatului aparatura similară, în anul 2018.
ITA este producător de sisteme de comunicații și de echipamente antitero
Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA), cea care a cumpărat de la Eltek camerele pentru videoconferință, este o instituție a SRI care desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi microproducție, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. Principalele categorii de produse şi servicii oferite de ITA sunt asigurarea protecţiei comunicaţiilor şi a datelor în format electronic utilizând metode criptografice, protecţia informaţiilor clasificate, echipamente pentru radiocomunicaţii, echipamente şi sisteme pentru comunicaţii de date şi voce, dispozitive optice şi sisteme de comunicaţii video sau dispozitive şi echipamente destinate prevenirii şi combaterii terorismului.
Cele 260 de caamere cumpăraste pe 19 mai sunt Full HD, au difuzoare integrate duplex cu anulare a ecoului și microfon capabil să capteze sunete pe o distanță de 1,2 metri. Echipamentele au o garanție de doi ani, iar firma care le livrează a depus o declarație pe propria răspundere că produsele nu sunt scoase din fabricație și că beneficiază de suport activ.