Confruntat cu problema că minerii de la SNLO şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari nu prea au avut comenzi ca urmare a scăderii consumului de energie, Guvernul a găsit soluţia miraculoasă: un export dirijat de stat.
Exportul, realizat de Electrica printr-un SRL cu trei angajaţi, Rudnap, practic subvenţionează producţia industrială a altor ţări din cauza preţului mic. "Firma ia de la aceste entităţi energie cu 38 de euro şi o revinde în Grecia cu minimum 50 de euro, obţinând 12 euro profit pe megawat. Facem un calcul: 12 euro ori 500 de megavaţi ori 720 de ore, cât are o lună, iese un profit brut de 4.320.000 de euro în fiecare lună", declara în luna noiembrie Laurenţiu Ciurel, fost director al complexului energetic Rovinari.
Exportul este plin de necunoscute şi ridică semne de întrebare în fiecare verigă a lanţului care s-a pus în mişcare pentru a realiza tranzacţia. Jurnalul Naţional a pus cap la cap toate piesele puzzle-ului.
Din septembrie, Electrica a exportat 500 MWh, iar din ianuarie până în iulie trimite peste graniţă 300 MWh. Cantitatea de energie e virată suplimentar consumului intern, printr-un coş comun, făcut de complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Totul a început cu o întâlnire desfăşurată în vara lui 2010 la sediul Ministerului Economiei. La aceasta au fost prezenţi reprezentanţi de la vârful fiecărei companii prezente în afacere, la care s-a adăugat un delegat al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit unei surse din conducerea Electrica.
Directorii au stabilit atunci strategia de urmat pentru viitor, respectiv cantităţile şi preţurile. "Dacă ieşeai cu preţul lui Turceni, nu cumpăra nimeni, dacă ieşeai cu preţul SNN (Nuclearelectrica – n.r.) sau Hidroelectrica, atunci traderii făceau profit 300%", a continuat sursa citată. Aşa că s-a stabilit să se facă un coş de energie, în care fiecare producător vine cu părticica lui şi la final iese un preţ mai mic. "Hidroelectrica a participat pentru că i s-a cerut să participe, nu a fost de bunăvoie", ne-a spus un reprezentant al companiei. Dar Electrica este legată de mâini şi de picioare: nu poate prelua energia de la producători direct din cauza unui ordin de ministru care cere producătorilor să tranzacţioneze energia doar pe bursă. Şi nu are nici licenţă de export, aşa că trebuie să dea energia unei alte firme. Prima problemă este rezolvată prin acordarea de derogări de la ordinul ministrului. "Au fost două derogări, una de la Videanu şi alta de Stafie, pentru că au fost două contracte, unul de 300 MW şi unul de 200 MW, venite la iniţiativa tuturor celor care au participat la discuţie", continuă sursa. Contactat de Jurnalul Naţional, Adriean Videanu nu a dorit să comenteze.
Mai departe, Electrica trebuia să vândă energia. "Prima dată ni s-a adresat RIF International, dar nu avea licenţă de la ANRE. Ulterior a fost GEFCO, dar nu avea licenţă de export. După care s-au prezentat EFT, dar aceştia doreau preţuri foarte mici. În final, a venit şi Rudnap, cu o solicitare în scris", potrivit sursei. Presa a scris că secretarul de stat Claudiu Stafie a făcut presiuni asupra Electrica să acorde contractul către Rudnap. Contactat de Jurnalul Naţional, Ioan Folescu, directorul general al Electrica, spune că "n-a fost nici o intervenţie, cel puţin la mine".
În coşul de 300 MW de acum există câte 100 MW de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica şi câte 50 MW de la cele două termocentrale din Oltenia, potrivit Electrica. Într-un comunicat din noiembrie, Electrica preciza că profitul său doar din această tranzacţie permite plata angajaţilor din aparatul central pe întreaga durată a contractului. Cum, conform bugetului de pe 2010, fondul de salarii al Electrica este de 14,4 milioane de lei, rezultă că societatea are un profit de 1,11 euro/MWh. Însă în urma renegocierii, acesta este un pic mai mare. Acum, în coş Hidroelectrica vinde la 138 lei/MWh, Nuclearelectrica la 145 lei/MWh, iar complexurile Turceni şi Rovinari cu câte 180 lei, respectiv 172. În final, Electrica dă sârbilor cu 155-160 de lei, preţ de producător, adică fără taxele de transport.
Marcel Hoară, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie de la CE Rovinari, nu îşi aduce aminte de tranzacţia prin care a dat direct energie către Electrica. "Noi am dat numai pe piaţă, pe OPCOM, de unde a cumpărat şi Electrica", spune el. Preţul? "Nici un MWh nu l-am dat sub 172 de lei", spune Hoară. La finele lui decembrie, Hoară a fost îndepărtat de ministrul Ion Ariton şi din Consiliul de Administraţie de la Rovinari, după ce cu două luni înainte fusese demis din funcţia de preşedinte. Au fost presiuni? "Nimeni nu şi-a permis vreodată să facă presiuni asupra mea", spune el. Cu toate acestea, recunoaşte că i-a fost cerută energie. Cine sunt aceştia? Nu mai ştie...
Impactul tranzacţiei? Pentru SNLO, cererea de cărbune a crescut cu aproximativ 150.000 de tone pe lună, echivalentul a 9 milioane de lei, transmite Ministerul Economiei. De asemenea, preţul cu care complexurile şi Electrica au vândut energia ar fi peste preţul mediu de pe piaţa reglementată în anul 2010.
De ce nu s-a făcut licitaţie? Ne spune tot ministerul: situaţia excepţională. "În luna august 2010, sectorul energetic românesc se confrunta cu o situaţie fără precedent: volumul de energie acumulat în lacurile de acumulare a atins un maxim istoric; stocurile de lignit la termocentrale aveau perspectiva de a deveni 100% până la sfârşitul lunii august; consumul naţional de electricitate, deşi superior celui din 2009, se menţinea în continuare sub valoarea celui din 2008, limitând astfel posibilităţile de vânzare a energiei electrice în ţară. Exportul de energie din «coş» a rezultat ca soluţie la problemele de mai sus în urma analizelor făcute la sediul ministerului şi pe teren cu producătorii de cărbune, producătorii de energie şi Electrica. Decizia de a exporta energie din «coş» a rezultat şi pentru îmbunătăţirea situaţiilor financiare ale tuturor companiilor româneşti implicate, pentru evitarea disponibilizărilor în unele companii, dar şi pentru stabilitatea sistemului energetic prin menţinerea în funcţiune a centralelor pe cărbune", precizează ministerul.
Legături periculoase
Gheorghe Ştefan, Claudiu Stafie şi proprietarul Rudnap sunt legaţi de un păienjeniş de relaţii al căror punct central îl constituie energia.
Claudiu Stafie este secretar de stat pe energie la Ministerul Economiei şi vicepreşedinte al PDL Neamţ. Stafie a fost numit în 2004 administrator al societăţii Parking SA, a Primăriei din Piatra Neamţ, exact după ce Pinalti a câştigat un nou mandat de primar. Ulterior el şi-a dat demisia pentru a se întoarce la afacerile sale. Iar administrarea afacerii cu locurile de parcare a fost preluată exact… de Xdatasoft, societate unde Stafie este asociat.
În schimb, energia se întâmplă să fie şi priceperea lui Gabriel Ştefan, fiul lui Pinalti, care în 2005 intra în acţionariatul societăţii Green Energy. Gândul scria la finele lui 2006 că Green Energy cumpăra 1 MWh cu 95 de lei de la Complexul Turceni, în condiţiile în care costurile de producţie erau 124 de lei. Firma a mai primit energie ieftină şi de la Hidroelectrica, aşa că anul următor Green Energy ajungea la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro şi profit de 4 milioane de euro.
Tot atunci, fiul lui Ştefan cedează acţiunile sale unui off-shore, RG Renovatio Group Ltd, din Cipru. Rudnap, în schimb, este deţinută de bosniacul Damir Fazlic, un controversat mogul al energiei, ale cărui tentacule s-au extins în toată regiunea Balcanilor. Acesta controlează traderul prin offshore-ul Altaria Research Limited, tot din Cipru. Întâmplător, Altaria a cumpărat Global Logistics Services SRL, firmă înfiinţată de fiul primarului Gheorghe Ştefan. Renovatio Group Limited, care a cumpărat firma lui Ştefan, este înregistrată la aceeaşi adresă din Cipru cu Altaria Research. La adresa respectivă funcţionează un alt off-shore, Alykos Ventures, companie care a cumpărat două din proiectele eoliene ale familiei Ştefan, Sibioara Wind Farm şi Sacele Wind Farm, conform Financiarul.
Întrebat în privinţa relaţiei cu Gheorghe Ştefan, Stafie spune că e "doar coleg de partid şi concitadin". "În ceea ce priveşte firma la care faceţi referire, nu am informaţii referitoare la tranzacţiile efectuate de aceasta, cu atât mai mult cu cât este una privată", ne-a transmis Stafie într-un comunicat. A făcut vreo presiune? "Sub nici o formă! Electrica a fost desemnată să identifice partenerul de contract şi să realizeze exportul în cele mai bune condiţii de preţ. Din câte ştiu, Electrica a negociat cu mai multe firme, dintre care doar Rudnap a acceptat necondiţionat toate cerinţele Electrica", spune Stafie.
Citește pe Antena3.ro