Una dintre restricțiile ridicate vizează sistemul de învățământ, unde prezența este, de acum, fizică, iar testarea elevilor nu mai este obligatorie. În aceste condiții, cu doar câteva săptămâni înainte, statul român, prin ONAC, a atribuit contracte în valoare de 26,74 de milioane de euro în astfel de teste, prin achiziție directă, invocând o situație de extremă urgență care nu putea fi prevăzută.
Este vorba despre ultimele trei contracte aferente celebrului acord-cadru lansat de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) încă din data de 17 decembrie 2021, în baza unei la fel de cunoscute Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), cu numărul 83, din data de 8 octombrie 2021.
Prin acest act administrativ au fost stabilite categoriile de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate „pentru asigurarea monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ” și s-a decis achiziționarea a 70 de milioane de teste rapide de depistare a agentului SARS-CoV-2 efectuate prin probe de salivă.
ONAC a intrat în scenă în 17 decembrie
Ulterior, în 17 decembrie, ONAC a lansat intenția de participare pentru această achiziție, prin acord-cadru împărțit în trei loturi, dintre care primele două având ca obiect contractarea unei cantități de câte 18,5 milioane de teste, iar lotul al treilea viza o cantitate de 18 milioane de teste. Este vorba despre truse de diagnosticare.
Evident, achizițiile anunțate urmau să se facă prin contractare directă, fără licitație, fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ONAC invocând, ca și anterior, în cazul achizițiilor făcute în pandemie, „extrema urgență, determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute în Directiva 2014/24/UE”.
Ridicarea restricțiilor, pregătită cu achiziții serioase
În acest sens, cu doar o lună înainte de ridicarea stării de alertă, ONAC a încheiat trei contracte, aferente lotului al treilea al acordului-cadru scos la „mezat” în decembrie. Valoarea totală a celor trei contracte se ridică la 131.019.000 de lei cu tot cu TVA. Adică 26.738.571,4 euro.
Astfel, în 3 februarie, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a încheiat un contract de 20.100.000 de lei fără TVA, respectiv de 23.919.000 de lei cu TVA inclusă (4.881.428,6 euro). Adjudecătorul este SC Sintofarm România SRL, companie deținută, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, de către Tinca Munteanu, sârbul Predag Kalasovic, Ioan Grigoraș și Irina Bona, aceasta din urmă preluând părțile sociale de la SC New Era Investors SRL.
În aceeași zi, ONAC a încheiat un al doilea contract, în valoare de 19.800.000 de lei fără TVA, adică 23.562.000 de lei cu TVA inclusă (4.808.571,4 euro), cu SC NMD Zet Zone SRL. Compania este deținută, potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, de către o anume Natalia Mădălina Dan.
Ce mai bănos contract, încasat de „băieții deștepți” ai pandemiei
Cel mai mare contract din acest lot al treilea al acordului-cadru a fost atribuit de ONAC tot în 3 februarie 2022. De data aceasta vorbim despre o cumpărătură de 70.200.000 de lei fără TVA, adică 83.538.000 de lei cu TVA inclusă (17.048.571,4 euro).
Acest contract a fost adjudecat de celebra companie SC Best Achiziții SRL, iar despre această achiziție, precum și despre altele în care este implicată această firmă, Jurnalul a făcut dezvăluiri, în edițiile precedente.
Reamintim că, din august 2018, fondatorul companiei, Mihaela Elena Neagu, l-a cooptat în firmă pe fiul său, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, acesta rămânând, în cele din urmă, asociatul unic.
Jurnalul a dezvăluit, recent, că protagoniștii afacerilor cu măști și combinezoane din timpul pandemiei s-au reunit, la finalul anului trecut, în calitate de asociați în cadrul unei firme care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și actual patron de firmă de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM, Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL, entitatea care a primit de la ONAC contractul privind testele de salivă.
Din 9 martie, nu se mai testează nimeni în vreo instituție de învățământ
Achizițiile făcute de ONAC în 3 februarie 2022, în condițiile în care Guvernul pregătea ridicarea restricțiilor începând cu luna mai, este cu atât mai interesantă. Testele de salivă pentru școli au generat o cheltuială de 131 de milioane de lei pentru statul român, în condițiile în care, în 8 martie 2022, starea de alertă la nivel național, generată de pandemia de COVID-19, a încetat.
Odată cu ridicarea stării de alertă, au fost anulate toate condiționalitățile cu privire la portul măștii de protecție în spațiile publice închise sau deschise, cu privire la prezentarea certificatului „verde” pentru accesul în anumite spații sau la obligativitatea testării în instituțiile de învățământ.
Mai mult, în privința școlilor, s-a trecut, începând cu data de 9 martie, la situația anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020. Respectiv, prezența fizică a elevilor și ridicarea restricțiilor referitoare la cursurile on-line și la distanțarea fizică.