x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Statul bagă bani, bagă bani! În ginerele prezidenţial - Radu Petru Pricop

Statul bagă bani, bagă bani! În ginerele prezidenţial - Radu Petru Pricop

de Adrian Mogos    |    02 Iun 2014   •   21:15
Statul bagă bani, bagă bani! În ginerele prezidenţial - Radu Petru Pricop

Avocatul Radu Petru Pricop, care s-a căsătorit acum două zile cu Ioana Băsescu, după ce au format timp de câteva luni un cuplu, va primi o tranşă de 200.000 de euro ca parte a unei despăgubiri de 10.000.000 de euro pe care statul român trebuie să o achite în urma unei hotărâri judecătoreşti. Radu Pricop este cel care a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren din Argeş ce aparţinuse cunoscutei familii de politicieni Brătianu. Mass-media a arătat că decizia magistraţilor este una eronată, bazată pe un fals, actul de deces al unei urmaşe a Brătienilor, care la data procesului era încă în viaţă.  Cererea ce retrocedare a terenului a fost semnată de omul de afaceri Valentin Vişoiu şi alte trei persoane.  Jurnalul Naţional a făcut dezvăluit în 2011 şi 2012 afacerile cuplului Vişoiu – Pricop. Vişoiu şi Pricop nu erau strâns legaţi doar de afacerea Ştefăneşti, ci sunt şi protagoniştii unui dezastru ecologic produs în Munţii Făgăraş, unde au pornit construcţia unor microhidrocentrale într-o arie protejată.
_________________

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, va primi în această săptămână 200.000 de euro pentru o despăgubire controversată
Avocatul Radu Petru Pricop, care s-a căsătorit acum două zile cu Ioana Băsescu, după ce au format timp de câteva luni un cuplu, va primi conform Antena 3 o tranşă de 200.000 de euro ca parte a unei despăgubiri de 10.000.000 de euro pe care statul român trebuie să o achite în urma unei hotărâri judecătoreşti. Conform aceleiaşi surse, Radu Pricop este cel care a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren de 90,5 de hectare din comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş, teren ce aparţinuse cunoscutei familii de politicieni Brătianu. În urma unui proces care s-a desfăşurat foarte rapid, Curtea de Apel Piteşti a hotărât în februarie 2012 că statul român prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – ANRP trebuie să plătească o despăgubire de 44, 1 milioane de lei pentru terenul din Ştefăneşti. Recursul prin care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a atacat decizia Curţii de Apel Piteşti a fost respins de către Curtea Supremă de Justiţie.

Un deces cu cântec
Decizia magistraţilor este una eronată, s-a arătat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, din cauza faptului că unul dintre moştenitorii familiei Brătianu nu era decedat la data pronunţării sentinţei, aşa cum au constatat judecătorii.  Atunci când instanţele din România au decis ca ANRP să plătească 10 milioane de euro despăgubire, o urmaşă a familiei Brătianu, Eleonora Brătinau, încă trăia. Astfel,sentinţa magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Piteşti s-ar fi bazat pe un fals, actul de deces al femeii. Cererea ce retrocedare a terenului din Ştefăneşti a fost înregistrată pe 5 octombrie 2009 la Judecătoria Piteşti de Valentin Vişoiu, Florin Şerban Barbu, Nicolae Bădulescu şi Aritina Bădulescu. Reprezentanţii celor patru a fost cabinetul de avocatură Pricop & Banu. În sentinţa Judecătoriei Piteşti din 23 decembrie 2009 se arată că Eleonora Brătianu, moştenitoare a terenului familiei Brătianu, era decedată şi nu mai putea fi parte a procesului. La Antena 3 a fost prezentat certificatul de deces al Eleonorei Brătianu, fiica lui Victor şi Floricăi Brătianu, din care reiese că aceasta a murit abia în 12 mai 2011. Unul dintre urmaşii familiei Brătianu, Alexandru Missirliu, a vândut avocatului Radu Pricop şi altor patru persoane, mai arată Antena 3, drepturile litigioase pentru terenul din Ştefăneşti.  Suma de 44,1 milioane de lei trebuie achitată în tranşe în următorii cinci ani, deşi pe rolul instanţelor de judecată mai sunt procese legate de această retrocedare, prefectul de Argeş ca reprezentant al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş se judecă încă cu Vişoiu şi compania, următorul termen fiind pe 26 iunie 2014 la Judecătoria Piteşti.

Un alt cuplu: Vişoiu - Pricop

Jurnalul Naţional a făcut dezvăluit în 2011 şi 2012 afacerile cuplului Vişoiu – Pricop. Valentin Vişoiu este acţionarul principal al grupului Conarg care a obţinut multe lucrări finanţate din bani publici. Vişoiu şi Pricop nu erau strâns legaţi doar de afacerea Ştefăneşti, ci sunt şi protagoniştii unui dezastru ecologic produs în Munţii Făgăraş, unde au pornit construcţia unor microhidrocentrale. Afaceriştii Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, prin firma Imob Expert Consulting, au construit zece microhidrocentrale pe Capra, Buda şi Otic, afluneţii râului Argeş, într-o arie protejată parte a reţelei Natura 2000, ceea ce înseamnă că zona este protejată la nivelul Uniunii Europene. Finanţarea a fost asigurată de CEC Bank, aceeaşi bancă care a împrumutat-o pe Ioana Băsescu cu 1.000.000 dce euro pentru achiziţionarea terenului agricol de la Nana.

×
Subiecte în articol: radu pricop ioana basescu