x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cheltuieli exorbitante la STS pentru monitorizarea prezenței la vot. Alegerile din România o dau în fițe: stilouri inteligente de 33 milioane €

Cheltuieli exorbitante la STS pentru monitorizarea prezenței la vot. Alegerile din România o dau în fițe: stilouri inteligente de 33 milioane €

de Ion Alexandru    |    18 Sep 2020   •   08:07
Cheltuieli exorbitante la STS pentru monitorizarea prezenței la vot. Alegerile din România o dau în fițe: stilouri inteligente de 33 milioane €

În anul pandemiei generate de coronavirus, când Guvernul a decis să aplice doar o majorare de 14% a pensiilor, în loc de 40%, cât prevede legea, alagerile scot din vistieria statului peste 37 de milioane de euro. Serviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat, anul acesta, mai multe acorduri-cadru, pentru achiziționarea de stilouri inteligente pentru tablete, în vederea monitorizării prezenței la vot în timpul scrutinurilor electorale sau al referendumurilor, ultimul contract subsecvent aferent acestei achiziții fiind încheiat la finalul lunii august, în plină pre-campanie electorală aferentă alegerilor locale. Tot atunci, a fost parafat și un contract subsecvent aferent unui acord cadru, încheiat în luna mai, pentru achiziția de telefoane mobile inteligente. Iar, la toate acestea, se adaugă un al treilea accord-cadru, care vizează achiziția de suporți pentru dispozitivele  de recunoaștere optică prevăzute cu tehnologia stylus, respectiv pentru stilourile inteligente. 

 

Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut public faptul că a încheiat un al doilea contract subsecvent, aferent unui accord-cadru în valoare de peste 33 de milioane de euro, având ca obiect dispozitive de recunoaștere optică a caracterelor, pe care le va folosi la scrutinele electorale și la eventualele referendumuri ce ar putea fi organizate în România. 


Concret, pe data de 16 septembrie, Serviciul de Telecomunicații Speciale a publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) un anunț de atribuire, prin care aduce la cunoștința publică faptul că, în 21 august, a fost parafat contractul subsecvent nr. 2, în valoare de 1.587.460 de lei cu TVA inclusă (330.720,8 euro), parte a acordului-cadru având ca obiect furnizarea a 50.000 de echipamente de recunoaștere optică a caracterelor prevăzută cu stylus, contractat încă din data de 30 iunie 2020, și care a fost atribuit pentru suma de 158.746.000 de lei cu TVA, adică 33.072.083,3 euro. Atât acordul-cadru, cât și contractul subsecvent nr. 1, încheiat tot la data de 30 iunie 2020, la o valoare de 24.446.884 de lei cu TVA (5.093.100,8 euro) au fost atribuite companiei de IT SC Gersim Impex SRL, deținută de omul de afaceri Dan Ștefănescu. 


Și al doilea contract subsecvent, încheiat în 21 august, a fost, de asemenea, atribuit companiei Sc Gersim Impex SRL. 
Conform documentației de atribuire, STS precizează că, pe durata acestui accord-cadru, se are în vedere achiziționarea a minimum 4.000 de astfel de dispozitive, iar cantitatea maximă vizată este 50.000 de bucăți. Pentru fiecare contract subsecvent pe care anunța, încă din luna martie a acestui an, de când intenția achiziției a fost făcută publică, instituția preciza că acesta putea include cantități cuprinse între 500 și 20.000 de astfel de echipamente.

 

Datele intră în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei cumpărături operate, în anul pandemiei de COVID-19, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, descrie nevoia unei astfel de achiziții. Mai exact, se menționează în acest document că produsele care fac obiectul achiziției reprezintă echipamente de recunoaștere optică cu stylus care să permită funcționarea acestora în contextul utilizării lor pentru Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), în cadrul proceselor electorale sau al referendumurilor. Aceste produse, se mai precizează în documentație, urmează să contribuie la îndeplinirea atribuțiilor Serviciului de Telecomunicații Speciale în cadrul proceselor electorale sau al referendumurilor  în care se utilizează SIMPV.


Acest sistem facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor legale pentru exercitarea dreptului de vot și semnalează cazurile în farre este posibil ca actele de identitate ale alegătorilor să se afle în afara perioadei de valabilitate. De asemenea, mai semnalează cazurile în care persoanele care se prezintă la vot nu au drept de vot sau figurează cu interdicții de exercitare a dreptului de vot, ori care se prezintă la urne, deși au mai votat în ziua respectivă, fie prin metoda clasică, fie prin corespondență. Același sistem asigură indicarea poziției la care alegătorul este înscris în lista electorală permanentă și urmărește unicitatea înscrierii în aceste liste. Tot SIMPV asigură înregistrarea primirii documentelor de vot prin corespondență, prin scanarea codurilor de bare înscrise pe plicurile exterioare, preluarea semnăturilor alegătorilor care votează în străinătate, pe terminalele informatice puse la dispoziție de STS, generând, totodată, listele electorale suplimentare pentru secțiile de votare din străinătate. De asemenea, agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot și asigură transmiterea de mesaje și informări din partea birourilor electorale. SIMPV mai asigură întregistrarea audio-video neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, precum și verificarea electronică a corectitudinii corelațiilor dintre datele care urmează a fi înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, generarea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării în format electronic și semnarea electronică a acestora, prin intermediul certificatelor digitale puse la dispiziție de STS, precum și transmiterea acestora către sistemul informatic central. Un alt lucru pe care îl face SIMPV este fotografierea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, întocmite pe suport de hârtie, și transmiterea fotografiilor în sistemul informatic central. 

 

Contracte subsecvente de 5,4 milioane de euro

Echipamentele cu sistem stylus, achiziționate, astfel, de STS, de la compania lui Dan Ștefănescu reprezintă instrumente de dimensiuni mici, în formă de pix sau de stilou, dotate cu un sistem de detecție montat în vârful acestor dispozitive, fiind utilizate pentru a derula sau pentru a face diverse selecții, prin apăsare, pe un ecran cu touch screen. În cazul de față, pentru a atinge ecranul tabletei folosite la alegeri. 

Din caietul de sarcini aflăm și caracteristicile tehnice ale acestor dispozitive. Este vorba despre existența unui procesor cu opt nuclee, din care cel puțin două nuclee de minimum 2,15 GHz, cu o memorie instalată de minimum 4 GB și cu o capacitate de stocare minimă de 64 GB. Dispozitivele pe care sunt folosite aceste sisteme au un display de minimum 10,1 inchi, cu ecran multi-touch, având rezoluția full-HD, cu rezistență sporită la zgârieturi și la lovituri. De asemenea, dispozitivele trebuie să aibă conectivitate la wireless, bloutouch, la conexiuni 2G, 3G și 4G, precum și la sursele alocate de ANCOM respectivelor rețele mobile din România, să fie dotate cu GPS și să fie prevăzute cu două camere foto și video. Garanția cerută este de doi ani.
SC Gersim Impex SRL, compania care a încheiat cu STS acest acord-cadru, și care și-a adjudecat și cele două contracte subsecvente, a avut, anul trecut, un profit de 33,4 milioane de lei. Numai cele două contracte subsecvente încheiate, anul acesta, cu STS, în 30 iunie și 21 august, se ridică la 26.034.344 de lei cu TVA inclusă, adică 5.423.821,6 euro.


Altă achiziție, pentru suporții aferenți

Afacerea cu dispozitive style a STS nu se rezumă, însă, numai la acest contract. Tot luna trecută, cu doar o zi înainte să încheie ultimul contract subsecvent cu SC Gersim Impex SRL, la 30 iunie 2020, Serviciul de Telecomunicații Speciale a parafat încheierea unui alt accord-cadru, având ca obiect achiziția de suporturi pentru echipamentele de recunoaștere optică cu styles. Atunci, acordul-cadru a fost încheiat cu SC Autonomus Flight Technology R & D SRL, la o valoare de 761.000 de lei cu tot cu TVA (159.000 de euro). Este vorba de aceeași nevoie a autorității contractante de a-și îndeplini atribuțiile în timpul proceselor electorale sau al referendumurilor.

În aceeași zi, STS a atribuit și primul contract subsecvent, care acoperă trei sferturi din valoarea acordului-cadru. Este vorba despre o valoare de 535.500 de lei cu TVA (111.600 de euro), ajunsă, de asemenea, la SC Autonomus Flight Technilogy R & D SRL.

 

 


Telefoanele inteligente, tot pentru STS, tot pentru alegeri

În vara acestui an, “Jurnalul” a dezvăluit faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale a mai cumpărat, în plină stare de urgență, telefoane mobile inteligente de la compania unui fost asociat al ex-deputatului PSD Sebastian Ghiță. Dante International SA urma să livreze aceste echipamente, despre care STS susține că are nevoie pentru a-și realiza obligațiile legale cu ocazia alegerilor și a referendumurilor, conform caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract. Iulian Gabriel Stanciu, CEO și acționar al firmei care a câștigat licitația, a deținut acțiuni, alături de Sebastian Ghiță, în grupul Asesoft și, în 2015, a căzut victimă a procurorilor „unității de elită” a DNA de la Ploiești, atunci când aceștia au pus sechestre pe conturile și pe firmele considerate ca fiind paravane ale lui Sebastian Ghiță.


Afacerea telefoanelor inteligente pentru alegeri și referendumuri a fost antamată de Serviciul de Telecomunicații Speciale la câteva zile după ce Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis, prin moțiune de cenzură, de către Parlamentul României, pentru ca, o lună mai târziu, să fie repus în funcție, din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus și pe teritoriul României. În 12 februarie, STS a postat pe SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice) un anunț conform căruia intenționa să încheie, prin licitație deschisă, un acord-cadru privind furnizarea de terminale telefonice mobile inteligente, „necesare în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce revin Serviciului de Telecomunicații Speciale”.  Produsele care fac obiectul achiziției sunt terminale telefonice mobile inteligente care să permită funcționarea acestora în contextul utilizării lor pentru Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), în cadrul proceselor electorale și referendumurilor”, se arată în documentația de atribuire. STS dispune, în prezent, de un număr semnificativ de terminale telefonice mobile în tehnologia 2G pentru comunicații de voce și date de tip SMS care au, spune autoritatea contractantă, o durată de folosință depășită moral. Drept pentru care dorește să le înlocuiască cu dispozitive care utilizează tehnologii 2G, 3G și 4G. 


Ei bine, și această achiziție a cunoscut evoluții în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Dacă, în 6 mai, a fost încheiat acordul-cadru între STS și Dante International SA, la un preț de 20.145.510 lei cu TVA (4.196.981,3 euro), în data de 30 iunie autoritatea contractantă a atribuit și primul contract subsecvent, în valoare de 2.241.817,2 lei cu TVA (467.045,3 euro). Al doilea contract subsecvent, încheiat în aceeași lună, a avut valoarea de 1.569.272 de lei cu TVA (327.000 de euro), în timp ce al treilea contract subsecvent, în valoare de 2.802.271, 5 lei cu TVA (622.727 de euro), a fost parafat la data de 24 august.


Reamintim că Teamnet International, firmă deținută până în 2012 de către fostul deputat Sebastian Ghiță, a fost contractat, în 2015, de STS pentru a furniza 23.000 de tablete pentru scanarea datelor alegătorilor din actul de identitate, în scopul prevenirii votului ilegal. Atunci, valoarea contractului s-a ridicat la 6,7 milioane de euro cu TVA. 
 

×