x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Suveica primarului Nicolae Matei a transferat patrimoniul oraşului Năvodari către firmele interpuşilor săi

Suveica primarului Nicolae Matei a transferat patrimoniul oraşului Năvodari către firmele interpuşilor săi

de Gabi Golea    |    05 Iun 2012   •   11:41
Suveica primarului Nicolae Matei a transferat patrimoniul oraşului Năvodari către firmele interpuşilor săi

Controversatul primar al orasului Navodari, Nicolae Matei, si cumnatul sau Gurgu Isidor, asociat in SC Dormarbib Group SRL, au reusit in ultimii patru ani sa acapareze terenurile si lucrarile publice din Navodari. Tranzactiile imobiliare in lant si licitatiile cu dedicatie duc cu gandul la o clasica operatiune de sifonare a banilor si a patrimoniului orasului Navodari spre firmele interpusilor primarului. Primarul Matei a fost sprijinit in afacerile sale de prietenul sau fostul prefect Claudiu Palaz si de directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, PDL-istul Stere Sponte. Primarul Matei si-a infiintat o unitate paramilitara de luptatori mascati care functioneaza in cadrul Politiei locale.

Castigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Navodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizata de primarul orasului Navodari, Nicolae Matei. Asa cum aratam intr-un material precedent, la initiativa edilului Nicolae Matei, 60 de hectare de teren, sute de cabane, spatii de cazare, administrative si comerciale, anexe, amfiteatrul si cantine au intrat pe 28 iulie 2011 in patrimoniul SC Tabara Navodari SA. Actionarii acestei societati sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din actiuni si Consiliul Local Navodari, cu 40% din actiuni. Potrivit hotararii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Navodari a venit cu aportul in natura, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca in decurs de un an de zile sa contribuie la aceasta asociere cu aportul de capital prin care sa acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ noua milioane de lei.

Prin aceasta tranzactie, Nicolae Matei a tepuit orasul Navodari si statul roman cu cel putin 150 milioane Euro. Primarul i-a oferit cumantului sau 60 de hectare cu sapte lei metrul patrat de teren, in timp ce pretul pietei in zona este de cel putin 250 de Euro pe metrul patrat. Cu trei luni inainte, Consiliul local Navodari platise 40 de euro pentru metrul patrat de teren in Tabara Navodari, contravaloarea unei exproprieri. Hotararea Consiliului local numarul 64, din 3 martie 2011, releva exproprierea Lotului 2 din Tabara Navodari, in suprafata de 2883 metri patrati, in vederea realizarii unei lucrari de utilitate publica. Raportul de evaluare atesta ca valoarea terenului a fost de 117.136,29 euro, plus TVA, respectiv 40 de euro metrul patrat. Asadar, din aceeasi calitate de primar, Matei a fost pentru Gurgu Isidor, muma, iar pentru orasul Navodari ciuma!

Matei si-a pregatit teren in viitorul complex rezidential Beach Land
In aceeasi zi de vara, 28 iulie 2011, acelasi Consiliul Local Navodari, la initiativa primarului Matei, a aprobat si un schimb de terenuri intre orasul Navodari si firma cumnatului sau, SC Dormarbib Group SRL. Motivatia din acte a acestui schimb este: “cauza de utilitate publica'. Potrivit Hotararii nr 178, firma Dormarbib a cedat orasului Navodari un teren in suprafata de 7315 metri patrati, situat in intravilanul orasului, zona Mamaia Sat, parcelele A 166/1/1 si A 166/1/2, lot 55 evaluat la 1.273.870 RON, fara TVA, iar Primaria a dat la schimb firmei lui Isodor Gurgu, 15.463 metri patrati in zone bine cotate: circa 6000 metri patrati (loturile 1 si 2 ) in zona Digul de Sud, 600 metri patrati in Mamaia Nord si 6000 metri patrati in Mamaia Sat, strada M1, lot 1. Cum nimic nu este intamplator, in zona Digul de Sud, urmeaza sa fie amenjat Complexul Rezidential Beach Land, iar Planul Urbanistic Zonal al acestui obiectiv a fost deja aprobat. Pe 11 hectare de teren vor fi amenjate constructii 'high life', primaria asigurand toate utilitatile: canalizare, iluminat public stradal, retea de gaze etc.

Pocora, pionul primarului
Sotii Pocora sunt principalii parteneri ai primarului Matei. Firma lor, SC PG Delta Electron, este abonata la lucrarile Primariei Navodari. Pe 10 noiembrie 2011, Consiliul Local Navodari a scos la vanzare un lot in suprafata de 600 metri patrati, situat in Mamaia Nord, nr 70. Pretul de pornire al licitatiei era de aproximativ 50 euro pe metru patrat. Doua luni mai tarziu, Matei se razgandeste si acorda terenul lui Florin Pocora, administrator al SC PG Delta Electron SRL. Hotararea Consiliului Local numarul 10, din 27 ianuarie 2012, revoca astfel decizia de vanzare a terenului din Mamaia Nord si aproba, totodata, tranzactia imobiliara cu PG Delta Electron SRL. In schimbul terenului din Mamaia Nord, Pocora ofera un lot cu dimensiuni similare, dar situat in apropierea lacului Siutghiol, pe strada Promenadei. Paradoxal, suprafetele de teren sunt evaluate la aceaeasi suma, respectiv 119.790 RON, in conditiile in care lotul din Mamaia Nord costa cel putin triplu.

De la Matei pentru 'sagetile' lui
In ultimii patru ani, lucrarile de reabilitare, modernizare si creare a infrastructurii din Navodari au fost realizate de acelasi firme: PG Delta Electron SRL si SC Dormarbib Group SRL. Dormarbib avea nevoie de bani pentru asi aduce aportul de capital la SC Tabara Navodari SA. Cele noua milioane au venit tot de la Primaria Navodari prin bunavointa primarului Matei. Retelele de alimentare cu apa si canalizare, sala de sport, instalatia de alimentare cu apa pe strazile Toamnei si Frunzelor, amenajarea parcului Aleea Trandafirului, sistemul de irigatii din orasul Navodari, parcarile din zonele blocurilor 19 Est-20 Est, 17 A Est, A6-C1 si zona Crinului au fost realizate de Cornel Pocora prin PG Delta Electron SRL. De asemenea, reteaua de gaze, monumentul Postamentul cu lei si un impresionant gard cu figurine au fost 'aranjate' de cumnatul lui Matei prin Dormarbib Group SRL. Asa cum se intampla la Navodari, lucrarile au fost acordate fara licitatie, prin negociere directa, ca sa ajunga unde trebuie.

Seful OCPI si fostul prefect Caludiu Palaz, complicii primarului
Intre primarul social-democrat al orasului Navodari, Nicolae Matei, si consilierul local PDL Stere Sponte s-a infiripat o legatura periculoasa in cei patru ani de mandat. Stere Sponte, membru PDL, a fost unul dintre principalii oponenti ai primarului Matei in campania din 2008. Dupa ce a fost ales primar, Matei a dat-o la pace cu Sponte. Stere Sponte a devenit atractiv pentru Nicolae Matei dupa ce a fost numit director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta. In timp ce primarul vroia Tabara de la Navodari, Stere Sponte dorea cu orice pret sa intre in proprietatea a 1,6 hectare de teren situat in Mamaia Nord, pe malul marii. El a concesionat terenul in anul 1999 pentru 50 de ani si a amenjat un camping. Pe fondul acestor interese reciproce, in 2008, la initiativa lui Matei, Primaria Navodari a vandut societatii Lotus Camping SRL cele 1,6 hectare de teren. In actionariatul firmei figura la momentul respectiv Stere Sponte si SC Nova Management SRL. Primarul Matei i-a facut o oferta speciala amicului Sponte: 38 euro pentru metrul patrat, in conditiile in care pretul zonei era in anul 2008 de cel putin 800 Euro pentru metrul patrat. Mai mult, in sedinta buclucasa a Consiliului Local Navodari din 28 iulie 2011, primarul Matei i-a acordat lui Stere Sponte titul de cetatean de onoare “rang I'.

Cu acest prilej, edilul i-a daruit privilegiatului un lot in suprafata de 500 metri patrati, situat in Mamaia Nord, strada D4, nr 52. In mod normal, aceasta distinctie se acorda persoanelor care prin activitatea lor au promovat imaginea orasului sau a tarii, sportivilor sau personalitatilor locale. Stere Sponte nu se afla in nicio categorie. Serviciu contra serviciu si teren pentru teren, acestea sunt principiile pe care le-au respectat Matei si Sponte, iar beneficiile au fost reciproce. O mana generoasa de ajutor le-a acordat si fostul prefect al Constantei, Claudiu Palaz. In calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu, Palaz trebuia sa verifice legalitatea hotararilor Consiliului Local Navodari si ale actelor administrative semnate de primarul Nicolae Matei. Claudiu Palaz nu a atacat niciuna dintre deciziile transpartinice ale primarului Matei. Actiunile sale partinitoare au dus la prejudicii grave, iar afacerea Termica Distributie Navodari a avut girul sau.

Termica Distributie Navodari SRL- pusculita edilului
La initiativa primarului Nicolae Matei, Consiliul Local Navodari a aprobat pe 28 iulie 2010, Hotararea numarul 131 privind infiintarea SC Termica Distributie Navodari SRL. Matei l-a instalat sef peste firma pe un apropiat si partener de afaceri, Vasile Alexandru Manu, iar contractele cu dedicatie au mers ca unse catre firmele de casa ale primarului Matei. Principalul obiect de activitate al SC Termica Distributie Navodari SRL este asigurarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica, in sistemul productie-transport-distributie. A toate facatoare, firma a turnat mixturile asfaltice, a pietruit si a plombat strazile din Navodari, a schimbat bordurile si a plantat stalpi de beton. Prin infiintarea acestei societati, Matei a incercat sa astupe o gaura de zece milioane de Euro.

Fosta firma de alimentare cu energie termica a orasului, T.S.P. Ecoterm care acumulase aceste datorii si care trebuiau sa fie recuperate de la Consiliul Local Navodari era in faliment. TSP Ecoterm mai avea o sansa: Sa vanda terenul pe care-l mai avea. In loc sa faca acest lucru si sa achite creantele, Consiliul local Navodari a expropiata terenurile pentru diverse amenajari. Conform Hotararii nr 160, din 28 iulie 2011, la initiativa lui Nicolae Matei, s-a aprobat expropierea loturilor situate in zona Digului Sud-Beach Land, in suprafata de 22.227 metri patrati, proprietar SC T.S.P Ecoterm SA.

De cealalta parte, proaspat infiintata Termica Distributie SA primeste toate lucrarile fara licitatie publica si le subcontracteaza prin negociere directa. De cele mai multe ori, lucrarile nu au fost realizate sau executate prost, insa au fost introduse la plata. Doar in acest an, sapte lucrari publice au fost achitate de catre Primaria Navodari fara a fi executate: scarificari si impietruiri drum acces Mamaia Sat M8, M9, M10, M 13, strazile Viilor, Garii, Teilor, Daliei si Campului etc. Interesant este ca nimeni nu a sesizat ilegalitatile lui Nicolae Matei. La Primaria Navodari, Nicolae Matei s-a simtit ca Voda prin loboda printre sute de hectare de teren si milioane de Euro.

Politia Locala Navodari, unitate paramilitara a primarului Matei
Primarul Matei si-a creat o unitate de interventie in cadrul politiei locale. Fara niciun suport legal aceasta unitate actioneaza dupa modelul DIAS. Agenti mascati descind unde le da ordin primarul. Intimideaza, descurajeaza si actioneaza dupa bunul plac al edilului. Ultima victima a mascatilor este fosta amanta a primarului. In ultimii ani, Nicolae Matei s-a afisat frecvent in compania mai multor femei. Tata a doi copii, dar necasatorit, Matei duce o viata de holtei. Una dintre “fetitele' lui Matei, Alina Chiriac, a cunoscut mai multe fete ale fostului sau amant. Cei doi au avut o relatie. Mai mult sau mai putit discret, Matei nu si-a asumat public aeasta relatie. Imaginea sa de familist a fost zdruncinata cand iubita sa secreta a afisat pe o retea de socializare poze la bratul sau in zone exotice.

Fotografiile au fost preluate de tabloide si de aici s-a produs ruptura intre cei doi. Din iubiti au ajuns dusmani. Pentru ca stia multe despre persoana sa, Matei s-a hotarat sa o reduca la tacere pe fosta sa amanta. Intr-o dimineata, chiar in debutul campaniei electorale, el a descins insotit de mascatii din Politia Locala Navodari in apartamentul Alinei Chiriac. Se pare ca au ridicat de acolo mai multe probe pe care le detinea fata. Vecinii au asistat la aceasta descindere. Pe perioada campaniei, aceeasi unitate a lucrat pentru Nicolae Matei. I-a urmarit pe cei din staff-ul rivalilor sai politici si chiar a actionat la indepartatrea acestora din zonele publice unde Nicolae Matei isi desfasura actiunile electorale. Nicolae Matei a mai avut doua dosare in urma unor reclamatii din perioada cand era viceprimar. Niste preluari dubioase de terenuri care s-au rezolvat in favoarea sa, desi exista persoane care si in prezent plang dupa terenurile ajunse in posesia rudelor apropiate ale primarului Matei.

De altfel primarul Nicolae Matei s-a laudat in diferite cercuri ca se bucura de protectia unor inalti functionari din Ministerul Public de la Constanta, sefi de parchete. Sub aceasta “umbrela' si cu sprijinul fostului prefect Claudiu Palaz primarul orasului Navodari dispune dupa bunul plac de patrimoniul orasului. In acest context nu ne mira ca nimeni nu se autosesizeaza dupa aceste dezvaluiri.

×