x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017

de Ion Alexandru    |    17 Iul 2017   •   15:32
Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Deși condamnat, în 2014, la 16 ani și opt luni de pușcărie pentru ucide­rea soției sale Elodia Ghinescu, fostul polițist Cristian Cioacă, devenit, în timpul anchetei, rival al prim-adjunctului Laurei Codruţa Kovesi de la DNA, Marius Iacob, nu este ocolit nici astăzi de probleme care îi dau seri­oase bătăi de cap. Asociația de proprietari a blocului în incinta căruia Elodia Ghinescu a deținut cabinetul de avocatură a reușit să obțină, în instanță, obligarea condamnatului Cristian Cioacă la plata a peste 11.000 de lei, reprezentând restanțe la cotele de întreținere și la fondul de rulment. Asta, după ce BRD, sucursala Brașov, a învins, într-un alt proces civil, Parchetul General, care se opunea executării silite a lui Cristian Cioacă, în contul unui credit ipotecar de 65.000 de euro, cu care, în 2003, fostul polițist a cumpărat apartamentul de patru camere din zona Tracto­rul, unde se presupune că și-a ucis și tranșat, în urmă cu zece ani, soția.

Amănunte incendiare apar, chiar și astăzi, în mega-ancheta națională cunos­cută sub numele de cazul „Elodia”, la aproape zece ani de la producerea eveni­mentului din Brașov, care l-a făcut celebru pe polițistul Cristian Cioacă, dar și pe anchetatorul acestuia, vestitul procuror de la DNA, Marius Iacob. Jurnalul Național a intrat în posesia unei informații explozive referitoare la iden­titatea unei judecă­toare care, înainte de condamnarea defini­tivă de la Curtea de Apel Pitești, a respins pe bandă rulantă toate solicitările și cererile de administare a unor probe în apărarea lui Cristian Cioacă.

Acumulează datorii chiar și în pușcărie

Povestea Cioacă-Elodia este una dintre cele mai interesante cauze judiciare de după Revoluție. Presărată cu toate „ingre­dientele” unei adevărate telenovele, cauza continuă, într-un fel sau altul, și în zilele noastre. În 18 februarie 2015, la Jude­cătoria Brașov, pe rolul Secției Civile, a fost depusă o cerere de valoare redusă, formulată de către Asociația de Proprietari Iuliu Maniu nr. 68, în contradictoriu cu Constantin Cristian Cioacă și (!) Elodia Marilena Ghinescu, cei doi având calitatea de pârâți, în ciuda faptului că Elodia era decedată, se presupune, din noaptea de 29 spre 30 august 2007, iar Cristian Cioacă se afla, de un an de zile, încarcerat în Peni­tenciarul Colibași. Procesul a început să se judece în 15 mai 2015, cu patru termene amânate. În data de 25 iunie 2015, Judecă­toria Brașov a admis cererea Asociației de Proprietari împotriva lui Cioacă, pe care l-a obligat să achite suma de 1.143,91 lei reprezentând debit restant și penalități la întreținere și fondul de rulment, la care se adaugă 426,5 lei cheltuieli de judecată.

În 9 februarie 2017, tot la Judecătoria Brașov a fost deschis un alt proces, având același obiect. în care Asociația de Propri­etari Iuliu Maniu nr. 68 l-a chemat din nou în judecată pe deținutul Cristian Cioacă. La termenul care s-a judecat în data de 20 aprilie 2017, instanța a admis și această a doua cerere și l-a obligat pe Cristian Cioacă să plătească o altă sumă, în valoare de 9.610,79 lei, reprezentând cheltuieli de întreținere și penalități, precum și fondul de rulment. Soluţia Judecătoriei Brașov a fost una execu­torie, care putea fi atacată de Cioacă cu apel în 30 de zile. Procesul nu s-a încheiat, încă, deoarece cauza mai are termene de judecată, următorul fiind stabilit pentru data de 30 august anul curent.

Parchetul a pierdut un proces cu BRD

Informația care reiese din acest proces este una deosebit de importantă. Asta, deoarece restanțele de zeci de mii de lei pe care deținutul Cristian Cioacă le are, mai nou, de achitat sunt aferente unei garsoniere din zona Gării Brașov, unde, până în urmă cu zece ani, găzduia sediul cabinetului de avocatură al Elodiei Ginescu. După dispariţia misterioasă a avocatei, Cristian Cioacă a închiriat această garsonieră cu o sumă reprezen­tând aproximativ 200 de euro lunar. În acte, garsoniera din Iuliu Maniu nr. 68, Brașov, aparținea atât lui Cristian Coacă, cât și Elodiei Ghinescu. Cioacă mai deţinea și apartamentul cu patru camere, situat într-un bloc din zona Tractorul, unde se presupune că și-a ucis soția în 2007.

Ei bine, și acest apartament face În 2003, Cristian Cioacă a contractat de la BRD, sucursala Brașov, un credit ipotecar în valoare de 65.000 de euro, scadent în anul 2032. Cu acești bani, a achiziționat apartamentul din Tractorul. Banii pentru ratele lunare erau asigurați de Elodia Ghinescu și plătite de Cristian Cioacă. După dispariția avocatei, ratele au încetat să mai fie plătite, motiv pentru care, în 29 martie 2013, BRD Group Societe Geneobiectul unei povești demne de Kafka. rale, filiala Brașov, a cerut Judecătoriei Brașov încuviințarea executării silite a lui Cristian Cioacă. În 2 aprilie 2013, instanța a admis cererea și a încuviințat executarea silită. ­

În 6 septembrie același an, a fost depusă o contestație la executarea silită. Dar nu de către Cristian Cioacă, ci, culmea, de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Amintim faptul că ancheta penală privind moartea Elodiei Ghinescu a fost instrumentată de către procurorul Marius Iacob, în prezent „mâna dreaptă” a Laurei Codruța Kovesi, cel care anche­tează, astăzi, modul în care Kovesi a fost înregistrată în timpul unor ședințe interne ale DNA și care intenționează să-și supună colegii la testarea cu aparatul poli­graf pentru a afla cum au apărut aceste înregistrări în spațiul public.

125.000 de lei este costul oficial al anchetei în cazul avocatei dispărute

Procurorii au mers, atunci, și mai departe în cazul contestației la execu­tarea silită decisă în favoarea BRD. Au cerut citarea în fața instanței atât a reprezentanților Oficiului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, dar și a fiului minor al lui Cris­tian Cioacă, Patrik Matei Cioacă, pe care doreau să-l audieze în 4 februarie 2014. În data de 1 aprilie 2014, Jude­cătoria Brașov a admis cererea Parche­tului General și a oprit executarea silită.

Patru luni mai târziu, în 28 august 2014, BRD a atacat la Tribunalul Brașov decizia de oprire a executării silite a lui Cristian Cioacă. În ianuarie 2015, procesul a fost suspendat, tot la cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, apoi a fost reluat în data de 28 septembrie 2015, când apelul declarat de bancă împotriva sentinţei civile a Judecătoriei Brașov a fost admis. Soluţia instanței de fond a fost astfel schimbată în parte, în sensul că a fost respinsă contestația la execu­tare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar procurorii au fost obligați să plătească 500 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.

Pe surse, am aflat și care era interesul parchetului în această speță ipotecară. Mai exact, procurorul Marius Iacob s-a opus executării silite de către BRD a lui Cristian Cioacă pe motiv că ancheta penală derulată în cazul „Elodia” a costat bugetul de stat suma de 125.000 de lei, sumă pe care Parchetul a arătat că intenționa să o recupereze tot de la Cris­tian Cioacă. În mod evident, procurorii au pierdut cauza în fața băncii.

 

Judecat de fosta colegă de facultate a procurorului de caz

Dosarul morții Elodiei Ghinescu a ajuns, în 2012, în instanță, la Tribunalul Argeș. Aici, Cristian Cioacă a fost arestat preventiv. Toate contestațiile la măsurile preventive au fost formulate de avocata lui Cioacă, Maria Vasii, la Curtea de Apel Pitești. În mod inexplicabil, judecător de drepturi și libertăți în cazul acestor contestații a fost desemnat magistratul Teodora Gheorghe Sorescu. Aceasta a formulat, atunci, mai multe cereri de abținere, toate respinse. Teodora Gheorghe Sorescu, de la Secția Penală a Curții de Apel Pitești, este nimeni alta decât fosta soție a fostului avocat al lui Cristian Cioacă, Florentin Sorescu. Acesta din urmă a renunțat, în 2009, să-l mai apere pe Cristian Cioacă, deși, în mod constant, acesta a declarat că este convins de nevinovăția clientului său.

Teodora Gheorghe Sorescu avea, așadar, un motiv întemeiat pentru care a solicitat să se abțină din judecarea lui Cristian Cioacă. Unul cât se poate de oficial. Însă, surse extrem de bine informate spun că, pe lângă acest motiv oficial, mai există unul la fel de puternic. Anume, acela că Teodora Gheorghe Sorescu a fost colegă de facultate, la Drept, cu nimeni altul decât procurorul Marius Iacob, între cei doi existând, la vremea respectivă, o relație mai mult decât apropiată. Această relație este bine cunoscută chiar și de către avocatul Florentin Sorescu. Cum, însă, cererile de abținere formulate de judecătoarea Teodora Gheorghe Sorescu nu au fost admise, aceasta a judecat contestațiile formulate de Cioacă la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Argeș. Pe care le-a respins, fără exepție. De altfel, aceeași judecătoare a mai respins toate solicitările formulate de avocata Maria Vasii, unele referitoare la efectuarea unor rapoarte de expertiză psihologică, de emitere a unor adrese către mai multe companii de telefonie mobilă, cereri de informații legate de operațiunea de depesare a unui cadavru, efectuarea unui experiment judiciar, analiza uniformei de poliție ridicate din râpa de la Râșnov, audierea unui polițist etc. Toate aceste solicitări au fost respinse, ca nefiind utile cauzei.

Procurorul Marius Iacob, „mâna dreaptă” a lui Kovesi, și dosarul care l-a făcut celebru

 

Reamintim faptul că fostul poliţist de ordine publică din Brașov, Cristian Cioacă, a fost acuzat de către procurorul Marius Iacob că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor dispute conjugale, și-a lovit mortal soția, Elodia Ghinescu, după care i-ar fi tranșat acesteia cadavrul chiar în apartamentul de patru camere la care făceam referire mai sus, după care, a doua zi, în zori, a transportat rămășițele într-un loc necunoscut. În septembrie 2007, în apropiere de localitatea Râșnov, într-o râpă, procurorii au găsit mai multe obiecte din apartamentul soților Cioacă-Ghinescu, printre care și o uniformă de vară de polițist, despre care se presupunea că ar fi aparținut lui Cristian Cioacă. Acesta a fost pus sub acuzare, reținut, supus testului poligraf (o practică uzuală, după cum putem constata, atunci când Iacob instrumentează un dosar – n.red.), însă a fost pus în libertate de către Curtea de Apel Brașov, din lipsă de probe. Dovada juridică a faptului că Elodia Ghinescu este moartă o reprezintă certificatul de deces eliberat, în urma solicitării declarării pe cale judecătorească a decesului, document folosit de parchet în instanță, pentru condamnarea lui Cristian Cioacă. Polițistul a mai fost condamnat într-un dosar disjuns din această cauză, preluată de DIICOT, în care a fost acuzat de violarea secretului corespondenței soției sale.

Despăgubiri de o jumătate de milion de euro

În 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat de către Tribunalul Argeș la o peseapsă de 21 de ani de închisoare pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, dar și pentru profanare de morminte. În 2014, la Curtea de Apel Pitești, pedeasa a fost redusă la 16 ani și opt luni. Cioacă a fost imediat încarcerat în Penitenciarul Colibași.

Tot atunci, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe Cristian Cioacă să plătească mamei Elodiei Ghinescu, Emilia Ghinescu, suma de 150.000 de euro, cu titlu de despă­gubiri morale. Alți 100.00 de euro trebuie să-i plătească Cristian Cioacă fratelui Elodiei, Robert Constantin Ghinescu, iar suma de 130.000 de euro trebuie să ajungă în conturile fiului lui Cioacă, Patrik Matei, cel târziu până în ziua în care acesta va împlini vârsta de 25 de ani.

×