Născut acum 54 de ani într-o casă din chirpici din Ferentari, Nicolae Dumitru, alias Niro, a făcut un salt spectaculos după anii 90. Dintr-un copil trăit sub fustele ţigăncilor, după cum chiar el mărturisea într-un interviu, a ajuns unul dintre milionarii României.
Niro a crescut alături de fraţii lui într-o căsuţă cu două camere. Au trecut mulţi ani de atunci, dar vecinul care stă la câteva case de fosta locuinţă a familiei lui Niro povesteşte despre mulţimea de copii care umpleau străduţa. "Uite aici s-a născut. La casa de lângă nuc. Erau vreo nouă fraţi. Era curtea plină. În două camere. Toţi, grămadă şedeau. E tot aşa, casa acolo şi sunt gunoaie. Ei au plecat de aici, au vândut casa şi au plecat. Tatăl mai căra sticle goale. Au fost săraci, copii săraci şi mulţi". Casa există şi acum. A cumpărat-o o familie la fel de săracă precum era cea a lui Niro când stătea acolo. Între timp, Niro de azi locuieşte într-o grandioasă casă din cartierul Primăverii.
Ascuns sub fustele ţigăncilor
Despre Niro cel de acum nu ştie prea multe vecinul din Ferentari. Dar şi-l aminteşte cum era atunci când era copil. "Era un băiat frumos, era subţirel la faţă", îl descrie bătrânul. Pe vremea aia, Niro a fost printre puţinii din familia lui care au ajuns la grădiniţă, cu toate că rudele lui s-au opus cu vehemenţă. Deşi comuniştii au hotărât că învăţământul era obligatoriu, femeile din familie i-au ascuns pe Niro şi pe fraţii lui sub fuste. Motivul nu era legat de frica de învăţătură, ci de ceva mai grav, după cum chiar Nicolae Dumitru mărturisea în România Liberă, acum ceva timp. "Neamurile mele au crezut că românii vor să mă fure pentru a-mi lua sângele. M-au ascuns sub fuste, dar tot am ajuns la grădiniță", a povestit Nicolae Dumitru.
Rolul mamei care făcea curat în case de cucoane, printre care şi profesoare, a fost unul decisiv pentru cel care după zeci de ani a ajuns milionar. Angajatoarele mamei, cadre didactice, au făcut în aşa fel încât Nicolae Dumitru să ajungă într-o clasă bună, de elevi avuţi şi implicaţi în „activităţi pentru partid”.
De aici, n-a mai fost decât un pas până l-a cunoscut pe însuşi tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Un pas şi o tobă, fiindcă elevii din clasa lui, printre care şi el, au fost selectaţi să-i cânte fostului preşedinte. O tobă şi două beţe au produs minunea, căci Nicolae Dumitru a şi fost pupat de dictator pe aeroport, după ce i-a cântat.
Ucenicul colonelului din miliţie
După ani şi ani de locuit în casa de chirpici, familia Dumitru s-a mutat la bloc, în cartierul Dristor, apoi tânărul Nicu, aşa cum i se spunea atunci, a ajuns să joace popice şi încă din adolescenţă, a început să facă bişniţă. S-a căsătorit la 21 de ani, iar doi ani mai târziu avea deja doi copii şi niciun serviciu stabil. Şi-a cumpărat o maşină de injecţie şi făcea piepteni şi clame din plastic, a mărturisit într-un interviu afaceristul. Aşa a ajuns să lucreze sub tutela vecinului de apartament care era nimeni altul decât un colonel pe nume Constantin Salitra, a cărui soartă a ajuns mai târziu să fie una cruntă. A murit într-un mod mai mult decât suspect şi s-a zvonit că sfârşitul său ar fi fost unul provocat şi nu un accident, dar cum nicio anchetă n-a arătat o astfel de concluzie, fără nicio dovadă în acest sens a rămas totul la stadiul de zvon.
Dar, revenind la îndeletnicirea cu piepteni, Niro a început să lucreze pentru Salitra, recent pensionat din miliţie. Fostul miliţian a deschis magazinul Europa, iar pentru coordonarea activităţilor l-a desemnat pe tânărul Niro.
Cum a ajuns în topul milionarilor
După '93, si-a cumparat propria casă, iar de atunci afacerile sale au crescut ca în basme. Milionarul povestește că a pornit de la un credit de 100.000 de dolari şi a ajuns azi să aibă o avere estimată de publicaţiile de profil la sute de milioane.
Are în proprietate firme, a construit un cartier rezidenţial în care locuiesc ambasadori, demnitari. Chiar şi familia fostului premier Victor Ponta a cumpărat casă acolo. De asemnea, celebrul complex comercial Europa, de la marginea Capitalei, este legat tot de numele lui. În portofoliu mai apar cafenele din centrul Bucureştiului, un restaurant cu cramă în Centrul Istoric, dar şi unul dintre cele mai vechi şi frumoase hoteluri din Capitală: este vorba despre Grand Hotel du Bulevard. Fără a fi menţionat în vreun portofoliu, afaceristul deţine şi un iaht în Malta, cumpărat cu 3 milioane de euro pe care s-au plimbat, printre alţii, Elena Udrea şi Dorin Cocoş.
De la postelnicul Cantacuzino, pe mâna lui Niro
Grand Hotel a fost construit în 1867. Iniţial, terenul pe care se află clădirea a aparţinut Postelnicului Constantin Cantacuzino. Pe aici, au trecut personalități care au rămas în istorie precum Constantin Brâncuşi. Marele sculptor chiar a locuit la Grand în 1924, după ce s-a întors din Franţa. Iar cafeneaua hotelului era frecventată de scriitorii vremii printre care Octavian Goga sau Mihail Sadoveanu. Un secol mai târziu, vestitul hotel a ajuns pe mâna lui Nicolae Dumitru. L-ar fi cumpărat în 2004 cu suma de 2,3 milioane de euro.
Cel mai înalt hotel din Bucureşti
Eliberat din închisoare după condamnarea în dosarul Microsoft, Niro a ieşit… inspirat. Are în plan să construiască un hotel. "Va fi cel mai înalt hotel din Bucureşti şi va avea 225 de camere distribuite pe 18 etaje, restaurante, piscină, facilități spa, fitness și o zonă dedicată pentru întâlniri de afaceri şi organizarea de evenimente corporate", se menţionează pe site-ul companiei lui Nicolae Dumitru.