x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Topul celor mai bine plătiți lideri de sindicat în 2021

Topul celor mai bine plătiți lideri de sindicat în 2021

de Adrian Stoica    |    09 Aug 2022   •   07:50
Topul celor mai bine plătiți lideri de sindicat în 2021

Problemele economice generate anul trecut de criza sanitară au afectat mediul de afaceri românesc și, societatea în general. Multe firme și-au închis porțile, unele și-au redus personalul, iar altele au apelat la tăieri salariale ca o măsură extremă pentru a rezista pe piață. Sute de mii de angajați din zona privată au avut de suferit, dar liderii de sindicat au asistat impasibili la dezastru.

De fapt, mișcare sindicală în zona privată este extrem de slab reprezentantă de ani de zile după ce Legea dialogului social, adoptată în 2011 de Guvernul Boc, a limitat drepturile de asociere şi de reprezentativitate sindicală. Pentru majoritatea liderilor de sindicat, mulți dintre ei aflați în funcții de la începutul anilor 1990, mișcarea s-a transformat de mult într-o afacere personală care le aduce venituri foarte mari în comparație cu cei pe care susțin că îi reprezintă.

Șeful SANITAS, liderul incontestabil

În ciuda crizei, șefii marilor sindicate s-au descurcat foarte bine și au reușit să-și protejeze veniturile de sute de mii de lei. Cel mai bine plătit sindicalist a rămas și anul trecut Leonard Bărăscu care a avut venituri de 414.755 de lei, potrivit declarației sale de avere. Astfel, el a încast 2011.291 lei de la Federația SANITAS, unde este președinte, și 203.464 de lei de la Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România “Frăția” unde este tot președinte.

Iacob Baciu, pensionarul șef de sindicat

Discret, dar cu o mare vechime în mișcarea sindicală este Iacob Baciu. El este președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), iar cu venituri de 376.629 de lei anul trecut este al doilea cel mai bine plătit sindicalist din România. De subliniat că el conduce confederația sindicală din poziția de pensioner. Din cei 376.629 de lei încasați anul trecut, 104.652 de lei au provenit din pensie, iar 184.707 de lei i-a primit fiind președinte al CSDR. De asemenea, el a mai primit 32.577 de lei fiind membru în plenul Consiliului Economic și Social (CES), iar 27.900 de lei i-au intrat în buzunar pentru că a fost membru în Consiliul de Administrație al agenției de turism SIND România. În plus, din închirierea unui apartament primit prin repartiţie de la stat a încasat 16.800 lei. De reţinut că după 1990 Iacob Baciu şi-a mai tras un apartament, primit tot prin repartiţie de la stat (un cadou din partea prietenului Victor Ciorbea), încălcând legea. Conform unei decizii de acum câţiva ani a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost constatată existenţa stării de incompatibilitate şi a conflictului de interese pentru Iacob Baciu, după ce acesta, în calitate de administrator al societăţii de turism SIND România, a încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde ocupa funcţia de vicepreşedinte, contracte de furnizare de servicii medicale în valoare de aproximativ 7.500.000 lei. Ulterior, în instanţă Iacob Baciu a pierdut contestaţia împotriva deciziei ANI, astfel că pe 26.10.2017, Î.C.C.J. prin Decizia nr. 3227/26.10.2017, respinge recursul formulat de Iacob Baciu împotriva Sentinţei nr. 2424 din 19 iunie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat, iar această hotărâre rămânea irevocabilă. Ca urmare, conform dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010, Iacob Baciu avea interdicție de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică. Cu toate acestea, el a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social.

Cum să te îmbogățești ca profesor: de la Iohannis la Nistor

Deși se spune că în sistemul de învățământ preuniversitar salariile sunt mici, există și excepții, cel puțin dacă ne uităm peste declarațiile de avere ale liderilor sindicali. Dacă profesorul Klaus Iohannis și-a făcut averea din meditații, profesorii Marius Nistor și Simion Hăncescu s-au îmbogățit cu ajutorul mișcării sindicale.

Marius Nistor – 212.905 de lei

El a avut anul trecut venituri totale de 212.905de lei. Cea mai mare parte a banilor au provenit de la Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret -78.288 de lei, unde este președinte, și de la Sindicatul Salariațiilor din Învățământ București - 72.000 de lei. Ca profesor la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, el a încasat doar 48.227 lei. De asemenea, calitatea de vicepreședinte al Confederației Frăția i-a mai adus 12.000 de lei, iar din drepturi de proprietate intelectuală a mai încasat de la  Federația Spiru Haret încă 14.400 de lei.

Simion Hăncescu - 205.929 de lei

Un alt reprezentat de marcă al sondicatelor din învățământul preuniversitar este de Simion Hănceascu. Ca profesor, nu se poate lăuda anul trecut cu mari venituri, el încasând doar 49.101 de lei de la Liceul de Arte Ionel Perlea din Slobozia. În schimb, activitatea pe tărâm sindical a contribuit substanțial la creșterea veniturilor. Astfel, funcția de președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ i-a adus în cont 121.056 de lei. Tot de aici a mai încasat 104.112 de lei, fiind manager de proiecte finanțate cu fonduri europene. Deși a fost o persoană foarte ocupată, Simion Hănceascu și-a mai făcut timp să fie și membru în plenul Consiliului Economic și Social (CES), de unde a mai primit o indemnizație de 30.660 de lei.

Dumitru Costin rămâne pe podium

Pe lista celor mai bine plătiți lideri sindicali apare și numele lui Dumitru Costin, președintelui Blocului Național Sindical  (BNS). Anul 2021 i-a adus în conturi 248.283 de lei. Cea mai mare parte, 156.300 de lei, a încasat-o din poziția de președinte al BNS, iar 91.983 de lei i-a primit fiind secretar general al Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori.

Hossu s-a pensionat, dar nu părăsește corabia

În ceea ce-l privește pe Bogdan Hossu, el conduce una dintre cele mai mare confederații sindicale - Cartel ALFA – din poziția de pensionar, el încasând din această calitate 78.933 de lei anul trecut. Veniturile și le-a completat de la Cartel ALFA - 93.155de lei, de la societatea de turism a sindicatelor SIND România - 30.995 de lei, iar de la Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor a primit un mizilic de 1.500 de lei. Pe lângă toate aceste venituri, Bogdan Hossu a mai încasat 10.000 de lei din darea în arendă a unui teren. Așa se face că Bogdan Hossu, un lider de sindicat aflat pe baricade încă de la începutul anilor 1990,  a avut anul trecut veniuri totale de 214.583 de lei.

 

×