x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tragedia de la „Victor Babeș”. Aritmetica sinistră a pandemiei. Cine numără morții și cine numără banii

Tragedia de la „Victor Babeș”. Aritmetica sinistră a pandemiei. Cine numără morții și cine numără banii

de Ion Alexandru    |    14 Apr 2021   •   07:28
Tragedia de la „Victor Babeș”. Aritmetica sinistră a pandemiei. Cine numără morții și cine numără banii

Contrar afirmațiilor ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a precizat că l-a sunat personal pe comisarul-șef Radu Gavriș, pentru a-l încunoștința despre tragedia de luni după-amiază de la Spitalul „Victor Babeș”, polițiștii care instrumentează dosarul au declarat că ei s-au sesizat din oficiu cu privire la acest lucru. Mai mult, când secretarul de stat în MAI Raed Arafat l-a contactat, la rândul său, pe Radu Gavriș, acesta i-a precizat că știe despre eveniment și că deja o echipă plecase la fața locului. Sesizarea din oficiu însă nu s-a făcut ca urmare a vreunui apel la 112, arată poliția. Asta, în ciuda faptului că, potrivit STS, au existat două apeluri, unul la ora 17.29, iar al doilea, la 17.40, ambele efectuate de un cadru medical al spitalului.

 

 

Conform Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, luni seară, în jurul orei 19.30, polițiștii s-au autosesizat cu privire la evenimentul tragic petrecut în unitatea de terapie intensivă mobilă instalată în curtea Spitalului „Victor Babeș”, din București, fiind constituită o echipă formată din ofițerii acestei structuri, din polițiști de la Serviciul Criminalistic și care, împreună cu un medic legist din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au ajuns la fața locului. Aici, în interiorul TIR-ului Departamentului pentru Situații de Urgență au fost găsite cadavrele a trei femei, cu vârstele de 84, 74 și 63 de ani, constatându-se, totodată, faptul că ventilatoarele care asigurau alimentarea cu oxigen a pacienților internați au suferit disfuncționalități, fiind întreruptă funcționarea acestora.

Trupurile neînsuflețite ale celor trei paciente au fost transportate la Institutul Național de Medicină Legală, unde, în cursul dimineții zilei de ieri, au fost efectuate necropsiile medico-legale. Rapoartele autopsiilor au relevat drept cauză principală a morții, în cazul tuturor celor trei victime, insuficiența respiratorie acută.

Decesul celor trei persoane s-a produs în intervalul de timp 17.00 – 17.30, din datele medico-legale

 

Ipoteze: Eroare umană sau eroare tehnică

 

Polițiștii de la Serviciul Omoruri încearcă, în acest moment, să depisteze care a fost cauza pentru care aceste ventilatoare au întrerupt brusc și toate în același timp alimentarea cu oxigen. „În cursul zilei de azi (ieri – n.red.) au fost audiate 15 persoane, atât personal medical, cât și personal din cadrul aparatului tehnic”, au precizat oficialii care coordonează ancheta penală. Polițiștii derulează, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, ancheta fiind, deocamdată, una „in rem”. De la Spitalul „Victor Babeș” ai fost ridicate calculatoare, documente, imagini surprinse de camerele de supraveghere instalate în curtea unității sanitare, anchetatorii precizând că, în baza lor, urmează să refacă filmul evenimentelor, coroborând aceste probe cu declarațiile luate de la cei prezenți la fața locului. De asemenea, în acest caz au fost dispuse mai multe expertize și se așteaptă întocmirea unor rapoarte care ar trebui, în primul rând, să lămurească principala cauză care a condus la această tragedie.

Polițiștii merg, în acest moment, pe două variante posibile. Prima, a unei erori umane, în sensul că un medic sau cineva din stafful tehnic ar fi mărit, manual, presiunea oxigenului, iar a doua, a unei erori pur și simplu tehnice. Concluzia preliminară relevantă la care au ajuns anchetatorii este aceea a faptului că, în urma supraîncărcării sistemului cu oxigen, acesta s-a autoblocat, întrerupând alimentarea către pacienții ventilați mecanic, fapt ce a condus la decesul celor trei femei dependente de oxigen.

 

Autoritățile se contrazic între ele

 

Contrar afirmațiilor anchetatorilor, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu are indicii potrivit cărora că defecțiunea care a dus la tragedia de la „Victor Babeș” este „dinăuntrul TIR-ului ATI”, precizând că ancheta care este în curs de desfășurare va stabili clar ce s-a întâmplat. „Ce ştiu este că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-odată. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului, asta ar fi dus sau ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine”, a spus Voiculescu. El a explicat că a aflat despre situația de la „Victor Babeș” în jurul orelor 18.00 și imediat a sunat la spitale pentru a găsi locuri pentru pacienți, discutând, de asemenea, cu șeful DSU, Raed Arafat.

De altfel, în cursul ambelor apeluri efectuate de un cadru medical la 112, acesta a cerut legătura direct cu medicul coordonator SMURD din Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Operatorul 112 a transferat imediat apelul de voce către coordonatorul medical din dispeceratul București-Ilfov, se arată în comunicatul STS.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, luni seară, că incidentul de la „Victor Babeș” s-ar fi produs în jurul orei 16.25 Arafat a spus că „în jurul orei 16.25” a apărut problema creșterii presiunii la TIR-ul mobil de la „Victor Babeș”, el a aflat „după orele 17.00” și „ulterior am luat legătura cu ministrul Voiculescu. Dânsul m-a sunat după ora 18 și i-am explicat toată situația, deja era anunțat”.

×