x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tranșa a doua de cutii pentru transportul vaccinurilor, atribuită firmei care a livrat Poliției bastoane cu electroșocuri neconforme

Tranșa a doua de cutii pentru transportul vaccinurilor, atribuită firmei care a livrat Poliției bastoane cu electroșocuri neconforme

de Ion Alexandru    |    11 Mar 2021   •   07:17
Tranșa a doua de cutii pentru transportul vaccinurilor, atribuită firmei care a livrat Poliției bastoane cu electroșocuri neconforme

După ce, în ultima zi a anului trecut, Guvernul Cîțu a cumpărat primele cutii de transport refrigerat al vaccinurilor anti-COVID-19 de la o companie care face parte din lotul de clienți ai statului care s-au înghesuit, în plină stare de urgență, să livreze, fără licitație, produse și echipamente de protecție la suprapreț, ulterior o altă tranșă de astfel de cutii a fost achiziționată de la un controversat client al Poliției Române. Este vorba despre Tradeco Engineering DGC SRL, despre care, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, de la Antena 3, s-a dezvăluit faptul că a livrat IGPR bastoane cu electroșocuri, aduse din China, defecte sau inutilizabile. În ultimii trei ani, compania în cauză a derulat, pe bandă rulantă, contracte cu instituțiile publice, livrând de la căsuțe din lemn, mobilier, ghișee pentru aeroporturi, până la cărucioare pentru transport de ouă.

 

Oficiul Național pentru Achiziții centralizate (ONAC) a finalizat a doua etapă a achiziției cutiilor de transport speciale, dotate cu „data logger” pentru transporturile vaccinurilor. Mai exact, în 22 ianuarie 2021, a încheiat un contract în valoare de 11.160.000 de lei fără TVA, pentru 1.800 de cutii frigorifice, care au fost livrate de societatea Tradeco Engineering DGC SRL. Ca și la finalul anului trecut, când autoritatea contractantă a achiziționat primele 200 de cutii similare, nici de această dată nu a fost organizată vreo licitație deschisă sau vreo procedură concurențială, afacerea fiind parafată fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Conform anunțului de atribuire postat de ONAC pe SICAP (Sistemul Informatic centralizat al Achizițiilor Publice), „achiziția nu se încadrează în aplicarea prevederilor directivei UE și este desfășurată în conformitate cu OUG 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei”.

Reamintim că, prin Hotărârea nr. 63/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, intrată în vigoare  la finalul anului trecut, statul român a decis alocarea unor sume din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului, în vederea achiziționării a 2.000 de cutii de transport produse medicale cu „data logger” de temperatură, a 20 de milioane de ace pentru seringi, a două milioane de monodoze cu ser fiziologic și a câte 25 de milioane de plasturi și de tampoane alcoolizate.

 

 

Controversata afacere încheiată cu IGPR

 

Despre furnizorul acestor cutii, Antena 3 a difuzat, în luna ianuarie, o amplă anchetă, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”. Conform sursei citate, cu două zile înainte de încheierea stării de urgenţă şi implicit a achiziţiilor fără licitaţii, Poliţia Română nu s-a grăbit să cumpere echipamente de protecţie pentru poliţişti, însă a cumpărat mii de bastoane cu electroşocuri. Se întâmpla în 13 mai 2020, adică în penultima zi a stării de urgenţă, când România fierbea la propriu cu peste 16.000 de infectaţi cu COVID-19 şi 1.036 de morţi. La Suceava era încă cel mai mare focar din ţară, medicii cădeau pe capete, oamenii mureau în spitale încuiaţi în saloane și echipamentele de protecţie lipseau de peste tot. Iar personalul medical se proteja din donaţii. Era perioada în care se făceau punţi aeriene umanitare şi se dăduse drumul deja de aproape două luni la achiziţii fără licitaţii, tocmai ca spitalele şi toate instituţiile publice să poată cumpăra repede materiale sanitare, dezinfectanţi sau nebulizatoare pentru protecţia împotriva virusului ucigaş.

Poliţia Română a găsit, atunci, de cuviință ca, în loc să îşi facă stocuri de spirt, biocide, măşti de protecţie sau combinezoane, să încheie trei contracte prin negociere fără publicare prealabilă, prin care a cumpărat 4.000 de căşti de protecţie cu vizor, în valoare de 582.624 lei cu TVA, 400 complete de blocare trecere auto, în valoare de 259.086 lei cu TVA și… 4.000 de  bastoane cu electroșocuri, în valoare de 509.320 lei cu TVA.

 

Bastoanele au ajuns la gunoi

 

Ei, bine, compania care a livrat bastoanele pentru IGPR este aceeași care a fost contractată de ONAC, pentru cutiile frigorifice. „Graba achiziţiilor este cel puţin suspectă, mai ales că surse din IGRP spun că la recepţia bastoanelor cu şocuri electrice, 5 din 10 nu funcţionau. Dovadă stă şi procesul-verbal întocmit la acea vreme, dar şi realitatea din ziua de azi. Împărţite din vară la poliţiştii de Ordine Publică, bastoanele au început de atunci să cedeze, multe s-au rupt, ori la unele, din trei arcuri electrice funcţionează doar două, unul sau niciunul”, arătau jurnaliștii. 

Ancheta Antenei 3 a dezvăluit faptul că bastoanele au fost cumpărate din China printr-un SRL românesc. „Un SRL care a achiziţionat un baston cu cel mult 18 dolari şi l-a vândut la IGPR cu 32 de dolari. Practic, firma câştigătoare, SC Tradeco Engineering DGC SRL, a rămas cu un profit de peste 200.000 de lei. Societatea în cauză, cu sediul într-un apartament, este deținută de un anume Drăgoi George Claudiu.

 

 

Contracte cu statul de peste 18,8 milioane de lei

 

„Jurnalul” a mers mai departe pe fir și a descoperit că, începând cu anul 2018, compania SC Tradeco Engineering DGC SRL a derulat, pe bandă rulantă, contracte cu instituții ale statului, atât de la nivel local, cât și de la nivel central, în valoare de 18.868.205 lei cu TVA. Firma a furnizat de la căsuțe din lemn la stâlpi de delimitare pentru aeroporturi (VEZI FOTO)

Astfel, la data de 1 august 2018, firma lui George Claudiu Drăgoi este contractată de Primăria Comunei Riciu, județul Mureș, pentru servicii de modernizare, renovare și dotare a Casei de Cultură “Vasile Conțiu”. Mai exact, societatea a livrat echipamente de sonorizare și lumini, în valoare de 28.780 de lei fără TVA.

În 13 august, firma în cauză încheie cu Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj un contract în valoare de 156.605,9 lei fără TVA, pentru furnizarea de pătuțuri din lemn masiv cu spătar din lemn masiv, de băncuțe de exterior și de interior din lemn masiv, precum și de grilaje din lemn masiv.

Mai departe, la data de 31 octombrie 2018, SC Tradeco Engineering DGC SRL primește de la Administrația Domeniului Public Sectorul 2 un contract în valoare de 375.498 de lei fără TVA, pentru livrarea de căsuțe din lemn, mari și mici, care trebuiau să fie amplasate pe raza parcurilor din sectorul 2, „în vederea închirierii lor de către operatorii economici”.

În 20 septembrie 2018, se parafa un alt contract, de data aceasta atribuit de Primăria comunei Balta, județul Mehedinți, în valoare de 9.177,5 lei fără TVA, pentru furnizarea de jaluzele verticale pentru căminele culturale din satele Prejna, Balta și Gornovița.

Afacerile cu instituțiile publice ale companiei în cauză au continuat, în 28 noiembrie 2018, cu Teatrul Național din Sibiu, cu care a încheiat un contract în valoare de 274.680 de lei fără TVA, pentru livrarea unui sistem de gradene retractabile pentru Casa de Cultură.

În 21 decembrie 2018, Societatea Română de Televiziune atribuie aceleiași companii un contract de 419.000 de lei fără TVA pentru achiziția de elemente de susținere a echipamentului de iluminat de producție.

Aproape un milion de lei (905.000 de lei fără TVA) este valoarea contractului pe care SC Tradeco Engineering DGC SRL l-a primit, în data de 18 iulie 2019, de la Compania Națională de Aeroporturi București. Contractul a vizat furnizarea de ghișee de înregistrare pentru aeroporturi, montate la terminalele „Plecări” și „Sosiri”.

La 9 octombrie 2019, comuna Vulcan, județul Brașov, contractează aceeași companie, căreia îi plătește 148.700 de lei fără TVA, pentru livrarea și montarea unui sistem pentru videoproiectoare.

Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara este o altă entitate care a apelat la serviciile omului de afaceri George Claudiu Drăgoi, cu care a încheiat, în data de 24 aprilie 2020, în plină stare de urgență, un contract în valoare de 338.193 de lei fără TVA. Contractul a vizat furnizarea de băncuțe de interior, coșuri de gunoi, ghivece și jardiniere cu plante de interior și de exterior, cărucioare pentru bagaje și stâlpi de inox pentru delimitare cu bandă retractabilă pentru Terminalul „Sosiri curse externe” de pe Aeroportul Otopeni.

Un alt contract a fost încheiat, în 10 iunie 2020, cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, în valoare de 94.800 de lei fără TVA, pentru furnizarea de ochelari de protecție.

În 31 iulie 2020, SC Tradeco Engineering DGC SRL primește și de la Compania Națională Poșta Română un contract în valoare de 784.000 de lei fără TVA, pentru livrarea a 500 de cărucioare de transport containerizat, după care, în 13 mai 2020, se încheie contractul cu IGPR, despre care am făcut vorbire mai sus. 

Un alt contract, dar nu cel din urmă, încheiat în anul pandemiei de societatea în cauză este cel parafat la 28 iulie 2020 cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, în valoare de 571.200 de lei fără TVA, pentru achiziția de cărucioare pentru transport ouă.

Iar anul acesta, în 25 ianuarie, SC Tradeco Engineering DGC SRL mai primește un contract în valoare de 162.000 de lei, fără TVA, din partea comunei Prejmer, județul Brașov, pentru livrarea de 30 de chioșcuri din lemn.


 

 

Primul lot, cumpărat în 31 decembrie 2020

 

Luna trecută, „Jurnalul” a publicat prima etapă a afacerii cu respectivele cutii necesare transportului de vaccinuri, încheiată de statul român. ONAC a cumpărat, în 31 decembrie 2020, 200 de cutii de transport produse medicale cu „data logger” de temperatură, pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală. Prețul achitat a fost de 1.475.600 de lei cu TVA inclusă, respectiv 307.500 de euro, iar furnizorul se numește SC Chronos Trade Medical SRL, companie deținută și administrată de Răzvan Mihai Călin, doctorand la SNSPA, fost consilier onorific în Comisiile de Sănătate și de Drepturile Omului din Camera Deputaților, și un colaborator al fostului parlamentar al minorităților naționale Nicolae Păun, alias „Niki Scorpion”. Cele 200 de cutii speciale trebuiau, conform ONAC, să fie livrate pe raza localității Mizil, județul Prahova, iar această achiziție a fost adjudecată, de asemenea,  în condițiile prevăzute de Ordonanțele de Urgență 11/2020 și 194/2020, care instituie Oficiul ca autoritate abilitată pentru organizarea și derularea proceselor de atribuire a contractelor privind asigurarea stocurilor medicale de urgență.

 Acesta este și motivul invocat pentru a nu se organiza o licitație deschisă sau prin publicarea vreunei invitații la procedura concurențială de ofertare, ONAC precizând că „achiziția a avut loc sub imperiul unei extreme urgențe determinate de un eveniment care nu putea fi prevăzut de autoritatea contractantă”. Astfel, criteriul de atribuire avut în vedere a fost cel mai bun raport calitate-preț, unde indicatorul prețului a cântărit în proporție de 30 la sută, iar indicatorul componentei tehnice a cântărit 70 la sută.

Presa a devoalat, anul trecut, că SC Chronos Trade Medical SRL a primit, în data de 2 februarie 2020, un contract în valoare de 9.913.825 de lei fără TVA, tot de la ONAC, pentru livrarea de mănuși de unică folosință cu manșetă medie pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală. La acel moment, încă nu era instituită starea de urgență. Însă în 24 aprilie anul trecut, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a încheiat cu aceeași firmă un contract subsecvent pentru livrarea unei cantități de 1.750.000 de perechi de mănuși, în valoare de 7.473.990 de lei fără TVA. Ceea ce înseamnă un preț mediu de 5,2 lei cu TVA pentru fiecare pereche de mănuși ajunse în depozitele de urgență ale Guvernului.

 

×