Banca Națională a României a decis să monteze un sistem complex de supraveghere pentru sucursala teritorială de la Brașov și a ales ca prestator al acestor servicii compania Rasirom, firmă deținută de Serviciul Român de Informații. BNR lucrează cu SRI, în acest sens, încă din 1996, după nici un an de când Serviciul Român de Informații și-a înființat propria companie. Încă din anul 1999, Rasirom asigură securitatea video a sediului central din București al Băncii Naționale și păzește informatic tezaurele acestei instituții. Însă nu doar BNR are implementate sisteme de monitorizare realizate de SRI. Chiar și serviciul condus de generalul Pahonțu, SPP, beneficiază de sisteme de supraveghere video pe traseele oficiale, și chiar în poligonul de trageri utilizat de această instituție.
Unica societate comercială (oficială) deținută legal de Serviciul Român de Informații, Regia Autonomă Rasirom, a primit, la începutul acestei luni, un contract important. Clientul, la fel de important. Este vorba despre Banca Națională a României, care, în data de 1 februarie, a achiziționat de la R.A. Rasirom, fără să organizeze o licitație, un sistem de supraveghere, pază și alarmare. Atât sistemul de alarmare, cât și lucrările de instalare a acestuia urmează să fie executate pentru Agenția din Brașov a Băncii Naționale a României.
În aceeași zi, între Banca Centrală și R.A. Rasirom a fost încheiat contractul nr. 10/P/2018, firma SRI fiind singura entitate care s-a prezentat la procedura de selecţie prin negociere directă, fără anunț de participare, organizată de către autoritatea contractantă. Potrivit anunțului de atribuire, publicat în data de 5 februarie pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Banca Națională a României menționează că aceste lucrări au fost atribuite în mod direct către R.A Rasirm, deoarece lucrările, produsele sau serviciile contractate pot fi furnizate doar de către acest ofertant, “din motive tehnice”, adăugând, însă, că principalul criteriu de atribuire a contractului a fost acela al “prețului cel mai scăzut”.
Interesant este, din acest punct de vedere, că BNR a precizat că, pentru aceste servicii, era dispusă să cheltuiască maximum 198.165 de lei fără TVA, iar R.A. Rasirom SA a oferit un preț de 197.422,27 de lei fără TVA, economia făcută de Banca Centrală fiind de 742,73 lei. Suma totală care va intra în conturile companiei oficiale a SRI, în urma implementării acestui proiect, este de 234.932,5 lei cu TVA inclus (52.207,2 euro), bani asigurați de la bugetul Băncii Naționale a României.
Banca Centrală, client al SRI imediat după înființarea companiei
“Jurnalul” a descoperit că nu este pentru prima dată când R.A. Rasirom prestează astfel de servicii pentru instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu. Prestatorul acestor lucrări, Rasirom RA, este firma oficială a SRI, care are ca obiect de activitate proiectarea și realizarea de sisteme integrate de securitate, cu un buget anual de aproximativ 70 de milioane de lei, asigurat de Guvern, prin HG, din care 6,7 milioane de lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal.
Regia Autonomă Rasirom SA are un număr de 108 salariați și este condusă, în prezent, de Laurențiu Trocan, în calitate de director general, care ocupă, totodată, și funcția de președinte al Consiliului de Administrație. Compania de stat a luat ființă în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informațiilor clasificate.
În anul 1996, la nici un an de la înființarea R.A. Rasirom, Banca Națională a României a și devenit primul client al acestei entități. Atunci, Rasirom a început realizarea sistemelor de securitate pentru toate sucursalele BNR din România. Trei ani mai târziu, în anul 1999, aceeași companie a SRI a demarat realizarea unui sistem de securitate integrat pentru sediul central al Băncii Naționale, iar, în anul 2000, a finalizat implementarea unui alt sistem integrat destinat tezaurelor BNR.
Traseele SPP, supravegheate video de Rasirom
Din surse deschise, mai exact de pe pagina oficială de internet a R.A. Rasirom, aflăm că această companie menționează în mod direct faptul că ativează sub autoritatea Serviciului Român de Informații. Administratorii aceluiași portal oferă, la prezentare, și răspunsul companiei cu referire la “motivul pentru care Rasirom trebuie aleasă de către clienți”. Reprezentanții regiei se autointitulează profesioniști care, “fiind sub coordonarea Serviciului Român de Informaţii, împărtășesc aceleași valori”. Cu SRI, evident.
Ei bine, această caracterizare pare să fi convins, în afară de BNR, și alte structuri ale statului, să apeleze la serviciile specializate ale R.A. Rasirom. Unul dintre clienți este chiar Serviciul de Protecție și Pază (SPP). Așa se face că, în anul 2005, compania SRI a realizat un sistem de supraveghere video a traseelor oficiale utilizate de Serviciul de Protecție și Pază, iar, din anul 2009, a demarat realizarea sistemelor de securitate fizică, o rețea de voce-date și poligon de tragere pentru SPP.
Anterior, între serviciul condus de celebrul general Lucian Pahonțu și compania deţinută de SRI a fost încheiat, la data de 29 martie 2008, un contract în valoare de 38.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unei extensii a sistemului video de supraveghere. Contractul a fost, de asemenea, încheiat fără organizarea vreunei licitații, motivându-se faptul că aceste servicii nu pot fi furnizate de alt operator, evident din motive tehnice.
Tot în anul 2008, R.A. Rasirom s-a ocupat și de implementarea sistemului de securitate de la Administrația Prezidenţială (Palatul Cotroceni), dar a furnizat și sistemul de supraveghere video și control acces pentru Portul Constanța. Altă lucrare importantă a Rasirom din anul 2008 a fost aceea a realizării rețelei de voce-date de la Palatul Parlamentului și a realizat sistemele de securitate fizică, cu ocazia summitului NATO de la București, atât în incinta Palatului Parlamentului, cât și în incinta Palatului Cotroceni.
Prestator de servicii pentru toate instituțiile de forță ale statului
Începând cu anul 2016, la conducerea Regiei Autonome Rasirom, în calitate de director general și de președinte al Consiliului de Administrație a fost numit Laurențiu Trocan. Domnia sa a activat, anterior, în mediul privat, în cadrul DRG Optik SRL și al D-Link Polska Spolka ZOO. Trocan este absolvent al Facultății de Finanțe-Bănci și, în trecut, a deţinut o companie, pe nume Seqvence România, care se ocupa cu importul și comerțul cu ceasuri și bijuterii din inox. Soția sa, Nadia Trocan, realizează venituri din activități independente.
Laurențiu Trocan îi are în subordine, la Rasirom, pe directorul tehnic Ion Anghel, și pe directorul de resurse umane, Elena (Nuța) Dănilă. Această echipă gestionează un portofoliu de clienți cu adevărat important. Pe lângă entitățile la care am făcut referire mai sus, cum ar fi Banca Națională a României, Serviciul de Protecție și Pază sau Administrația Prezidențială, în portofoliul Rasirom se mai regăsesc, conform datelor oficiale ale companiei, Senatul României, Camera Deputaților, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Agenția Națională de Integritrate, Agenţia Naţională pentru Protecția Mediului, Curtea de Conturi a României, Institutul Bancar Român, Ministerul Justiției, Compania Națională Imprimeria Națională, Oficiul O.R.N.I.S.S., SNTGN Transgaz SA, Compania Națională de Aeroporturi București, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), CNCAN, Compania Romarm sau Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
Lista contractelor oficiale
Există, însă, și câțiva clienți care lipsesc de pe lista oficială de prezentare. Dar care apar pe SEAP, cu contracte încheiate cu societatea controlată de SRI. Astfel, potrivit acestor informații, în data de 27 iulie 2009, Secretariatul General al Guvernului a decis să achiziționeze de la R.A. Rasirom produse personalizate (coli, hârtie, mape), respectiv hârtie pentru copiatoare, card pentru tipărire, bibliorafturi, mape de prezentare corespondență și alte articole de birou, pentru care a plătit 59.228,68 lei fără TVA.
În 30 octombrie 2008, Rasirom a livrat Ministerului Muncii livrete de familie, file suplimentare la livretele de familie și registre pentru evidența eliberării acestor tipuri de documente, pentru suma de 306.732,9 lei fără TVA. În 11 mai 2009, însuși SRI, prin UM 0461 București, a angajat propria firmă pentru efectuarea unor revizii curente aferente echipamentelor Linescan 222, pentru care a păltit 17.212 lei fără TVA.
La toate acestea se adaugă începerea, în anul 2002, a realizării sistemului de securitate integrat de la Palatul Parlamentului (proces care s-a finalizat în anul 2010), iniţierea, în 2004, a procesului de furnizare a asistenţei tehnice în domeniul securității, acordată companiei Transelectrica. În 2013, Rasirom a demarat realizarea sistemului de detecție și stingere a unui incendiu la SC Azomureș SA, iar în 2014 a realizat sistemul integrat de securitate pentru Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. În 2015, compania SRI a finalizat implementarea sistemului Data Center al Centrului Național Cyberint, aflat sub comanda SRI și înființat prin Hotărâre CSAT, entitate care se ocupă cu corelarea sistemelor tehnice de apărare cu capacități informative de identificare și gestionare a informațiilor necesare prevenirii, limitării și stopării consecinţelor unor agresiuni asupra sistemelor informatice de interes strategic.
În 2016, Rasirom a realizat sistemul integrat de securitate fizică de la nivelul Transgaz SA, iar anul trecut a finalizat implemenarea proiectului “Trst Fund NATO – Ucraina”, pentru apărare cibernetică.
Anul trecut, SRI s-a autodotat cu aparatură de spionaj
În noiembrie anul trecut, Serviciul Român de Informații a cumpărat, de la firma proprie, aparatură specială pentru investigarea infracționalității informatice și pentru analiza probelor digitale. Mai exact, beneficiarul, Institutul pentru Tehnologii Avansate, a fost dotat cu această tehnică de către Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a SRI. Pe lângă Rasirom, la acest contract au mai participat alte patru companii private care activează în domeniul IT, printre care și un vechi client al DNA, instituţie care a achiziţionat de la acesta tehnică specială de interceptare și monitorizare. Achiziția vizează o serie de echipamente destinate proiectului denumit “investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale”, din cadrul Programului “Fondul pentru Securitate Internă”, finanțat prin Mecanismul Financiar 2014-2020.
Modalitatea de atribuire a contractului aleasă de autoritatea contractantă a fost aceea a selecţiei de oferte, prin procedură simplificată, valoarea inițială estimată de Institutul pentru Tehnologii Avansate, în vederea cumpărării acestor dotări tehnice, fiind de 452.462,12 lei fără TVA. La procedura de achiziţie au depus oferte nouă companii de profil, din care au fost selectate cinci, care au oferit prețul cel mai scăzut.
Banca Națională nu-și supraveghează doar sediile cu ajutorul firmei oficiale a Serviciului Român de Informații, ci și tezaurele bancare. BNR lucrează cu Rasirom încă din anul 1996.
Toate structurile importante ale statului, de la servicii de informații, la Președinție, Guvern, ministere, companii din domeniul energiei, au contractat, de-a lungul anilor, compania SRI. Ca unic furnizor care poate presta serviciile solicitate.