x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tupeul lui Băsescu nu are limite. Între 2009–2012 beneficia de pe urma activităților companiilor deținute de Moscova, astăzi cere sancțiuni economice

Tupeul lui Băsescu nu are limite. Între 2009–2012 beneficia de pe urma activităților companiilor deținute de Moscova, astăzi cere sancțiuni economice

de Ion Alexandru    |    25 Feb 2022   •   07:10
Tupeul lui Băsescu nu are limite. Între 2009–2012 beneficia de pe urma activităților companiilor deținute de Moscova, astăzi cere sancțiuni economice

Conflictul militar de la granița de nord a României reprezintă pentru Traian Băsescu, fost președinte, ex-senator, turnător la Securitate pe vremea lui Ceaușescu și actual europarlamentar, un bun prilej să bage capul în „poză”.

Băsescu a ieșit, la mijlocul acestei săptămâni, la un post de radio și a cerut UE să aplice Rusiei sancțiuni economice drastice, ducând până la a nu mai cumpăra gaze de la Gazprom. Este același personaj care, în 2009, candida pentru un al doilea mandat la Palatul Cotroceni, din partea unui partid care încasa 100.000 de euro sponsorizare de la rușii de la Lukoil și tatăl notarului public care, în 2012, parafa actele intrării pe piața românească a distribuitorilor de carburanți a unei subsidiare a Gazprom, printr-o franciză sârbească. NIS Petrol, subsidiara Gazprom, a obținut, tot în 2012, de la Consiliul Concurenței, condus, și atunci, ca și astăzi, de fostul consilier al lui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, Bogdan Chirițoiu, o decizie privind o operațiune de concentrare economică.

Traian Băsescu a declarat, pe 22 februarie, postului de radio RFI că Rusia trebuie sancționată dur, cum ar fi scoaterea acesteia din sistemul bancar internațional sau stoparea vânzărilor de tehnologie către Moscova. „Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puţin Uniunea Europeană să fie de data aceasta cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esenţiale. Practic, Vladimir Putin îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a precizat fostul președinte al României.

Ieri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va slăbi baza economică a Rusiei. „Vom îngheța bunurile rusești din Uniunea Europeană și vom opri băncile rusești. Președintele Putin încearcă să întoarcă ceasul la Imperiul Rus. Riscă viitorul poporului rus. Cer Rusiei să înceteze violența și să-și retragă trupele din teritoriul ucrainean. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept și dreptul internațional prin violență. Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de popor, vom continua să îi susținem și până la urmă pacea va exista”.

Subsidiara Gazprom și benzinăriile

Traian Băsescu și-a reluat, prin declarația făcută la postul de radio RFI, discursul antirus din timpul în care conducea România, în calitate de președinte. Un discurs care, însă, intră în contradicție flagrantă cu acțiunile pe care apropiații săi sau partidul pe care îl „patrona” indirect, la acel moment, le derulau.

Una dintre cele mai controversate afaceri rusești demarată în timpul mandatului lui Băsescu la Cotroceni a fost intrarea pe piața românească a concernului rusesc Gazprom, în domeniul distribuției de carburanți pentru autoturisme. Este vorba despre subsidiara Gazprom – NIS Petrol. 

„Jurnalul” a intrat în posesia unui document remis de Consiliul Concurenței, în data de 16 iulie 2012. Este vorba despre decizia nr. 38/2012, privind operațiunea de concentrare economică realizată pentru dobândirea controluluii unic de către NIS Petrol asupra unor active reprezentând trei stații independente de distribuție de carburant auto în județele Sibiu și Arad. Prin această concentrare economică, NIS Petrol urma să achiziționeze controlul direct asupra activelor constând în stațiile Peco din Calea Radnei – Arad, Comuna Șelimbăr – Sibiu și Strada Ștefan cel Mare – Sibiu.

Legături cu fiica, fostul consilier și avocații lui Băsescu

Conform documentului citat, NIS Petrol este o întreprindere, parte a Grupului Gazprom, care are ca principal obiect de activitate comerțul cu amănuntul al carburanților. Face parte din grupul de firme Naftna Industrija Srbije, din Serbia.

Stația din Arad, pe care NIS Petrol dorea să o achiziționeze, aparținea unui anume Constantin Șufană, iar actele pentru parafarea tranzacției au fost făcute, conform dezvăluirilor postului de televiziune Antena 3, la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu, nimeni alta decât fiica lui Traian Băsescu. 

Interesant este că, sub semnătura lui Bogdan Chirițoiu, fost consilier prezidențial între anii 2005–2008, Consiliul Concurenței a emis Decizia „de neobiecțiune  privind operațiunea de concentrare economică”, „constatându-se că operațiunea notificată, deși cade sub incidența Legii Concurenței, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu mediul concurențial normal”.

NIS Petrol SRL a fost reprezentată, la acel moment, de către Casa de Avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații, o casă de avocatură cu care Traian Băsescu a lucrat frecvent.

NIS Petrol, pe pierdere în România

La momentul în care aveau loc aceste tranzacții ale NIS Petrol și se parafau documentele la notariatul Ioanei Băsescu, unul dintre administratorii subsidiarei Gazprom în România era omul de afaceri Mihai Corbu, cetățean român, născut la data de 30 septembrie 1976, în Ucraina, la Cernăuți. El a fost numit în conducerea NIS Petrol SRL în data de 14 februarie 2012, însă, în urma dezvăluirilor din presă, cu privire la aceste legături de afaceri cu cercul intim al fostului președinte, a fost revocat, în data de 6 martie 2013.

SC NIS Petrol SRL a luat ființă în anul 2011, în ultimul an de mandat al Guvernării PDL, fiind fondată, în calitate de unic asociat, de Naftna Industrija Srbije J.S.C.  Nivisad, entitate sârbească controlată de Gazprom. Potrivit bilanțului fiscal pentru anul 2020, compania avea active imobilizate totale în valoare de 498.558.501 lei, a înregistrat o cifră de afaceri de 332.672.090 de lei și a terminat anul pe minus, cu o pierdere de 30.145.902 lei. 

Revenind la documentul remis de Consiliul Concurenței în 2012, Gazprom era prezent pe piața din România, pe lângă NIS Petrol, cu încă două companii. Acestea – SC Wiee România SRL și SC Wirom Gas SA, se ocupau exclusiv cu sectorul gazelor naturale și făceau parte dintr-o divizie a Gazprom.

Wiee România SRL are, conform Oficiului Registrului Comerțului, drept asociat unic Gazprom Schweitz AG Austria. Însă, în prezent, Wirom Gas SA are ca acționari companiile Engie România SA și Engie Dezvoltare și Consultanță SRL.

Alt benzinar rus, Lukoil, a sponsorizat campania prezidențială a PDL din anul 2009

Așa cum arătam mai sus, între 2012 și 2013, în conducerea NIS Petrol s-a aflat un anume Mihai Corbu. Acesta, înainte de a lucra pentru subsidiara Gazprom din România, a condus Lukoil România și Ungaria, alte companii ale Rusiei din domeniul comerțului cu carburanți pentru autovehicule. 

Lukoil România SA a fost, în anul 2009, unul dintre cei mai darnici sponsori în campania electorală a Partidului Democrat Liberal, pentru alegerile prezidențiale, când Traian Băsescu a câștigat, prin mijloace discutabile, cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Informația rezultă dintr-un document publicat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din data de 31 martie 2010. Este vorba despre „cuantumul total al sumelor provenite din finanțările private ale Partidului Democrat Liberal – Sediul Central, în anul 2009, conform Legii nr. 334/2006, privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”.

Conform acestui document, Lukoil România SA a virat în conturile PDL, la data de 19 noiembrie 2009, sumele de 143.250 de lei, respectiv de 286.500 de lei. În total, contribuția rușilor la campania PDL din 2009 a fost de 429.750 de lei.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Lukoil gazprom