x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ucigaşul din Caraş Severin - un criminal în serie abil şi periculos. Măran Iancu umbla cu prezervative folosite la el, pentru a "planta” probe

Ucigaşul din Caraş Severin - un criminal în serie abil şi periculos. Măran Iancu umbla cu prezervative folosite la el, pentru a "planta” probe

de Adriana Oprea-Popescu    |    02 Oct 2012   •   17:30
Ucigaşul din Caraş Severin - un criminal în serie abil şi periculos. Măran Iancu umbla cu prezervative folosite la el, pentru a "planta” probe

23 septembrie 2002. Măran Iancu se întâlneşte cu Ionela Hurdela (11 ani), căreia îi promisese că o lase să umble cu aparatul lui de fotografiat. Fetiţa avea încredere în el, "Iancuţu fotografu'”, cum îi spuneau oamenii din Gârlişte, fusese în casa părinţilor ei, stătuse cu ei la masă. În acea duminică după-amiază, Iancuţu a ademenit-o pe Ionela şi-a urcat cu ea pe dealuri. Rămaşi singuri, fără ţipenie de om în preajmă, nemernicul a doborât fata la pământ, a violat-o şi apoi a ucis-o, prin sufocare. După care, singur sau ajutat de un complice (ancheta nu a elucidat acest aspect) a încercat să şteargă urmele crimei. A cărat trupul fetiţei într-o peşteră, şi acolo, cu o torţă care a fost găsită chiar lângă cadavru, i-a dat foc la nivelul coapselor, în zona pubiană şi la nivelul feţei (gura şi ambii obraji). În regiunea pubiană, între membrele inferioare, a fost găsit un fragment din material plastic, de culoare vernil (mama declarase că fetiţa plecase de acasă cu o pungă în care, crede ea, îşi pusese haine de schimb pentru fotografiat), şi un alt fragment, din material textil, carbonizat. 

La 2,4 m de cadavru a fost găsit un prezervativ folosit. Expertizele genetice au stabilit ulterior că el nu avea nicio legătură cu fapta: nu avea pe el ADN-ul victimei, prin urmare, logic, nu fusese folosit de criminal în timpul violului. Nici nu mai contează că prezervativul nu avea nici ADN-ul celui trimis în judecată pentru omor: lipsa materialului biologic al victimei descalifica prezervativul, ca probă. În serialul publicat despre acest caz acum 2 ani, Jurnalul Naţional acredita ideea că acel prezervativ era o probă "plantată”: fie de anchetatori, fie chiar de autor. "Ce căuta prezervativul acolo?”, îl întrebam pe Măran Iancu în august 2010. "M-au pus să recunosc că e al meu”, a declarat el. "Ştiu că nu al tău. Ce căuta acolo?”. "Cred că nici n-a fost acolo, l-au luat ei (n.r. - poliţiştii) şi l-au pus acolo”. La zece ani distanţă de la comiterea acestei crime, adevărul iese la iveală: plantatorul de probe era chiar criminalul.

Dă vina pe victime
"Când a fost reţinut de poliţişti (n.r. - duminică seara), avea asupra lui trei prezervative nefolosite, ambalate în folie, şi două folosite. L-am întrebat ce e cu ele şi ne-a spus că sunt ale lui, că le folosise în urmă cu un an”, declară procurorul de caz, Ion Teacă. Vă vine să credeţi asta? Nici anchetatorilor. Probele au fost trimise pentru a fi expertizate genetic. În cazul în care se stabileşte că prezervativele nu-i aparţin şi că Măran intenţiona să le folosească pentru a deruta ancheta, aşa cum a procedat şi în urmă cu 10  ani, poate fi făcută cerere de revizuire pentru dosarul Ionela Hurdela? "Sper să pot găsi mai multe probe în plus pentru a face cerere de revizuire. Voi analiza dosarul, care e acum la Tribunalul Caraş Severin, şi apoi voi stabili ce anume trebuie făcut şi în acest caz”.

La 35 de ani, având la activ două crime şi-o tentativă de omor, Măran Iancu este un criminal în serie deosebit de pervers şi de periculos. Şi-a recunoscut faptele comise în seara de duminică, însă a dat vina pe victime, spunând că ele n-au mai vrut să urce pe scuter, pentru a se întoarce acasă, că s-au certat şi că ele i-au aruncat atunci cu praf în ochi, iar el, orbit de durere, spune că nu a încercat decât să se apere, lovind orbeşte cu cuţitul. Nu ştie cum de-a omorât-o pe Adina F. (14 ani), şi nici cum de-a înfipt de 11 ori cuţitul în Mirabela F. (17 ani). În 2002, el declara aidoma în recunoaşterea crimei având-o ca victimă pe Ionela Hurdela: "Arăt că eu nu am vrut ca să o omor, ci doar am vrut ca să o fac să nu mai ţipe”.

Două lovituri în inimă

În seara zile de 30 octombrie a.c., poliţiştii l-au oprit pe Măran pe stradă (mama fetelor declarase poliştilor că ele plecaseră cu el), în timp ce acesta se întoarcea la locul faptei, călare pe scuter, pentru a ascunde cadavrele (crezuse că şi cea de-a doua victimă e moartă). Avea la el un ciocan, un târnăcop, o lopată, o rolă de bandă adezivă. Pentru toate a găsit o justificare: uneltele îi foloseau la muncă, iar banda adezivă pentru a lega nişte fire la scuter... N-a avut însă nicio explicaţie pentru cuţitul plin de sânge găsit asupra lui şi nici pentru urmele de sânge de pe haine. Încolţit cu întrebări, Măran i-a condus pe poliţişti a doua zi la locul unde se aflau cele două victime ale sale.

Mirabela F. (17 ani), fata care a supravieţuit, se află acum la Terapie Intensivă, în Spitalul Judeţean din Reşiţa. Are şase tăieturi la gât, alte trei în spate şi una în zona inimii. Şansa ei, niciuna dintre loviturile de cuţit nu i-a atins organele vitale. Adina F. (14 ani), fata care a murit, a fost lovită de trei ori în zona gâtului, traheea fiindu-i  secţionată. În spate are alte şapte lovituri, fiindu-i atinşi plămânii, iar alte două lovituri de cuţit sunt în zona inimii.
Tribunalul Caraş Severin a admis ieri propunerea procurorilor, de arestare preventivă a lui Măran Iancu, pentru 29 de zile.

×