x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un an de la dispariţia lui Marta. Îl mai caută cineva?

Un an de la dispariţia lui Marta. Îl mai caută cineva?

de Daniela Ivan    |    23 Mai 2013   •   21:52
Un an de la dispariţia lui Marta. Îl mai caută cineva?

Au trecut 12 luni de la misterioasa dispariţie a lui Codruţ Marta, mâna dreaptă a lui Sorin Blejnar, fostul şef al Fiscului din guvernul Boc. Pe 21 martie 2012, de sfinţii Constantin şi Elena, Marta a dispărut de acasă în condiţii suspecte. Şi-a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului să se plimbe prin oraş. Printre ultimele persoane pe care le-a văzut a fost şi bunul său prieten şi naş Elan Scwartzenberg, pe atunci proprietar al Realitatea TV.
Dispariţia sa este cu atât mai suspectă cu cât era cercetat penal, alături de şeful şi prietenul său de o viaţă, Sorin Blejnar, pentru instigare la evaziune fiscală. E neclar şi de ce soţia i-a anunţat dispariţia abia peste patru zile. Ca o coincidenţă, Blejnar şi Schwartzenberg, au luat masa împreună la un restaurant din centrul Capitalei, la o zi după ce Marta nu a mai fost văzut de nimeni. Paparazzi de la ZIUA News i-au surprins pe 22 mai pe cei doi buni prieteni într-un local cu pretenţii de pe şoseaua Kiseleff, cu trei zile înainte ca soţia lui Marta să-i anunţe dispariţia.
Acestea sunt faptele, numai că de atunci a trecut un an şi omul nostru, mâna dreaptă a lui Blejnar, stăpânul informaţiilor căutate de anchetatori, parcă a intrat în pământ. Oare îl mai caută cineva cu adevărat? Adus în instanţă, Marta ar putea deşerta sacul cu secrete. Confreeria celor cu “naşul în suflet” tremură la ideea că Marta ar putea vorbi.
Oare mai trăieşte? Tatăl său, Marta Alexandru, a declarat într-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional că are impresia că “s-a întâmplat ceva mult mai grav decât o fugă sau o răpire”.
__________________________________________


Dat în urmărire prin Interpol, Marta ar fi fost ba răpit, ba ucis, ba dispărut fără urmă
Marta este de negăsit, deşi a fost dat în urmărire generală atât în ţară, cât şi în afara graniţelor. În lipsa lui, nici dosarul în care este cercetat împreună cu Blejnar nu a avansat prea mult. Marta a fost condamnat, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea acestuia în lipsă. Şeful său, Sorin Blejnar, se plimbă în voie cu toate că are un statul neclar. Concret, procurorii DNA au cerut interdicţie pentru ca fostul şef al ANAF să părăsească ţara, însă judecătorii instanţei supreme au respins pe 10 aprilie această solicitare, în urma contestării depuse de către Blejnar. Acum este liber să părăsească ţara!
Totuşi, DNA a instituit sechestru asigurătoriu asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Blejnar, fostului său şef de cabinet Codruţ Marta şi fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă. Nu s-a dat încă un verdict definitiv în acest caz cu toate că este deosebit de grav. Fostul şef al ANAF, împreună cu mâna sa dreaptă Codruţ Marta, este acuzat că, în perioada mai 2011-iulie 2012, a acordat sprijin unui grup infracţional organizat care a sustras de la plata accizelor cantitaţi însemnate de motorină comercializate pe piaţa internă. Prejudiciul produs astfel se ridică la 15 milioane de euro şi constă din neplata de accize, TVA şi impozit pe profit la comercializarea de motorină Euro 5.
Ca o picanterie este de amintit că şi soţia lui Marta a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzată de prostituţie şi proxenetism. A condus o reţea de prostituate de lux pentru clienţii cu dare de mână.

Prieteni de o viaţă
Pe Sorin Blejnar şi Codruţ Marta îi leagă o prietenie de o viaţă. Sunt născuţi în Săvârşin, judeţul Arad, au fost colegi de şcoală şi apoi au studiat la Timişoara la aceeaşi Universitate. Când Blejnar a ajuns preşedintele ANAF, Marta şi-a urmat prietenul şi a fost numit şeful său de cabinet. Pe filiera Marta-Blejnar, firele duc şi la Palatul Cotroceni, acolo unde şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii, Dan Moldoveanu, este naşul cuplului Blejnar-Buzabrici. De asemenea, consilierul general Horaţiu Ţica, personaj cu o avere considerabilă, supranumit naşul PUZ-urilor în Bucureşti şi fost coleg de liceu şi prieten, în celula de bază Blejnar-Marta, este căsătorit cu şefa de cabinet din primărie a lui Băsescu, pe vremea când acesta era primar general al Capitalei.
Codruţ Marta este un om bogat. Are în conturi 2.136.000 lei, 620.000 euro, dar şi un apartament de 172 mp în Bucureşti, obţinut prin donaţie, conform ultimei declaraţii de avere. Între 1997-1998 a făcut afaceri imobiliare cu terenuri în Arad şi Giurgiu, de unde a câştigat aproape jumătate de milion de euro. Dispărutul mai are ceasuri de 30.000 de euro, tablouri de 20.000 de euro şi arme de vânătoare de 10.000 de euro. Totodată, a deţinut şi jumătate din societatea Glasul Aradului SRL Arad, care deţine licenţă pentru postul de radio. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit în luna martie o solicitare de la societatea Glasul Aradului SRL de cedare a licenţei audiovizuale a postului de radio Glasul Aradului către societatea Joy Media Enterprise. Codruţ Marta a fost reprezentat la adunarea generală acţionarilor de către Adrian Marta, printr-o procură din 2012.

Guşă: Marta şi Elan au preluat marca Realitatea

Numele lui Elan Schwartzenberg a intrat din nou în atenţia publicului după ce compania Realitatea Media, deţinută şi condusă de Cozmin Guşă, ar putea rămâne fără trei mărci importante. Mărcile Realitatea TV, Realitatea.net şi Realitatea FM ar putea fi preluate de compania britanică Win Win Business Lobby Company, conform unei decizii a Curţii de apel. Win Win Business Lobby Company este o companie britanică ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi. Firma a cumpărat cele trei mărci pentru 1,1 milioane de euro în vara anului trecut, când de Realitatea TV se ocupa omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Ulterior, tranzacţia a fost contestată în instanţă de mai mulţi creditori.
Cozmin Guşă a fost cel care a afirmat că în spatele acestei acţiuni s-ar afla Elan Schwartzenberg care deţine E Boutique KFT şi care ar controla şi firma Win Win Business Lobby Company, alături de Codruţ Marta. Elan Schwartzenberg  îşi petrece timpul între Monaco şi Tel Aviv şi ar putea să nu revină prea curând la Bucureşti din cauza dosarului Marta.

×
Subiecte în articol: codrut marta