x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Veniţi la “draga de ANI”, că are fata bani

Veniţi la “draga de ANI”, că are fata bani

de Dragos Moldovan    |    25 Oct 2013   •   20:10
Veniţi la “draga de ANI”, că are fata bani

Totul a început în anul 1994 când un student în anul I, de 19 ani, la facultatea de Cibernetică a ASE, se angaja ca paznic de noapte la Hala Traian, dormind noaptea pe baxuri de cafea. Cătălin Păunescu! Aşa s-a născut capitalistul de azi. Prin 1998 a avut revelaţia că documentele trebuie stocate în mod inteligent, pe computer. A trecut la fapte în cadrul Star-Print unde a înfiinţat un departament de specialitate. În anul 2000 ia fiinţă Star Storage. La registrul Comerţului sunt înregistraţi doi acţionari cu câte 50% fiecare, Cătălin Păunescu, care este şi administratorul şi directorul general al firmei, şi Liviu Gosa. Astăzi Star Storage este o firmă binecunoscută în domeniul IT. Despre care se vorbeşte foarte mult în şoaptă.

Dar Cătălin Păunescu dă cu generozitate interviuri publicitare – foarte prost realizate ! – prin nişte publicaţii româneşti stranii. Unul de exemplu, intitulat “Prânz cu Cătălin Păunescu”, ni-l înfăţişează pe acesta în faţa unor farfurii cu mâncare, autorul simţind nevoia irezistibilă să detalieze meniul cu care s-a delectat, şi pe care, se creează vaga impresie, nu l-a plătit el. Aflăm stupefiaţi că antreprenorul a găsit şi un fir de păr în farfurie, dând dovadă de o prezenţă de spirit şi un umor cu totul şi cu totul impresionante: adresându-se chelnerului spune “vă rog puteţi să-mi schimbaţi firul acesta de păr, aveţi unul blond?”. În rest Cătălin Păunescu vorbeşte despre faptul că industria IT “este în moarte clinică”. Firma lui, însă, face afaceri de milioane de euro. Ca orice antreprenor de nădejde, Cătălin Păunescu dă cu biciu-n Guvern.  Dar tunurile cele mari cu bani publici le trage.

Despre Star Storage, spuneam, se vorbeşte mult pe la colţuri în lumea IT. Şi asta pentru că acolo unde apare ea se face ordine şi disciplină. Pe data de 28 septembrie 2006 firma lui Cătălin Păunescu a finalizat un contract cu o unitate a SRI, UM 0929. A fost doar începutul unui drum luminos. În 2007 aceeaşi Star Storage primeşte două contracte din partea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în valoare de câteva milioane de lei. Îi vine apoi, în septembrie 2009,  rândul Autorităţii Electorale Permanente pentru o afacere cu Star Storage în valoare de 685.440 de euro. Şi iată, ajungem la “draga de ANI”. Ce se-ntâmplă? Agenţia a ajuns la concluzia (justă) că trebuie să stocheze declaraţiile de avere ale demnitarilor şi să le şi pună la dispoziţia publicului. Nu că ar fi fost o cerinţă a Uniunii Europene, dar aşa e bine. Drept pentru care organizează o licitaţie pentru care prevede un buget de 1,9 milioane de euro. Star Storage strigă “prezent!”, şi alături de ea ia poziţia regulamentară şi Teamnet International S.A. Care propune o sumă de 1.634.142 euro în timp ce Star Storage se aruncă la 1.936.332. Criteriul selecţiei fiind preţul cel mai scăzut, Teamnet International S.A trebuia declarată câştigătoare dar, surpiză! Expertul juridic al ANI anulează licitaţia pe motiv că niciuna dintre firme nu a făcut dovada existenţei unei experienţe similare în ultimii trei ani, cu cel puţin două contracte. Nu-i nimic, “repetitio mater studiorum”. La următorul termen Star Storage, sub patronajul lui Cătălin Păunescu, s-a prezentat singură la licitaţie şi – da, aşa e! – a câştigat. Dar nu un contract de 1,9 milioane de euro, ci unul de 3,3 milioane de euro ! Pentru că între timp (nici măcar un an) au apărut nevoi suplimentare în valoare de peste un milion de euro, dublând aproape bugetul iniţial, pentru o firmă, Star Storage, care, norocoasă, s-a prezentat singură la licitaţie.

Urmează o serie de detalii. Reprezentantul Teamnet International S.A, firma care a participat în prima fază la licitaţia organizată de ANI, a dat o explicaţie cu totul şi cu totul evazivă în privinţa motivului pentru care au renunţat la o a doua participare, spunând ceva de genul “ne-am orientat spre alte oportunităţi pe care le-am putea valorifica”, bla-bla-bla, avem un departament care urmăreşte şi analizează toate licitaţiile. Aşa să fie, şi să fi avut spor Teamnet renunţând la încercarea de a obţine un contract cu ANI. Numai că derulând puţin timpul înapoi se ajunge la o informaţie foarte interesantă. În 2010 Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cum se numea atunci, a alocat pentru perioada 2010-2013 suma de 500.000 de euro, carevasăzică jumătate de miliard de euro, pentru un proiect numit “e-România”, care să asigure servicii publice informatizate. Star Storage şi Teamnet International au făcut parte dintr-un consorţiu care a câştigat 10,23 milioane de euro. Printre firmele din acest consorţiu face parte şi Softwin, patronată de Florin Talpeş, nepotul fostului director SIE.
 
Concluzie
În afacerea asta este greu să acuzi pe cineva de ceva pentru că încrengătura birocratică este atât de stufoasă încât este imposibil de răzbit. În primul rând pentru că o parte a acestui contract a fost secretizată!!! Demersul acesta jurnalistic nu face nimic altceva decât să pună cap la cap nişte fapte. Un student la Cibernetică la ASE, deci la stat!, se angajează paznic de noapte la Hala Traian când nu avea decât 19 ani. Ceea ce înseamnă, fără doar şi poate, că nu primea un ajutor foarte consistent de acasă, departe de a fi “un copil de bani gata”, cu părinţi şmecheri, nu-i aşa? Îi vine o idee legată de stocarea de documente. Excepţional, dar “revelaţia”, de care vorbeam la început, era doar o ironie, pentru că în 1998-2000 erau mulţi, foarte mulţi ingineri IT care lucrau în domeniu şi aveau deja vechime. Star Storage intră într-un business cu SRI după care obţine contracte de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Autoritatea Electorală Permanentă, Agenţia Naţională de Integritate şi intră într-un consorţiu alături de firma nepotului fostului director SIE şi a Teamnet, firma care se retrage din cursa pentru informatizarea ANI, lăsându-i pe mână lui Cătălin Păunescu un buget dublat, aşa, hocus-pocus!,  faţă de cel iniţial. Cătălin Păunescu a declarat că întreaga sa afacere s-a bazat de la bun început, şi se bazează şi acum, pe împrumuturi de la bănci. Declară că a investit 6 milioane de euro în dezvoltarea unei divizii a companiei. Pe site-ul ANI, la capitolul “Servici publice eficiente prin simplificarea procedurii de completare, arhivare şi analiză”, sunt înşirate nişte platitudini şi o sumă de “aproximativ 4.000.000” de euro fără a fi pomenit numele Star Storage. ANI începe să acţioneze când are indicii care îi ridică suspiciuni, aşa-i?! În situaţia de faţă nu ştiu ce reprezintă rândurile astea şi ce se poate face. Cât despre Cătălin Păunescu, eu cred că nu mai are de ce să fie verificat. 
  

×
Subiecte în articol: Cătălin Păunescu Star Storage ani