x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Vergil Chițac cheltuie 20 de milioane de lei pe tăierea și toaletarea arborilor. Contract adjudecat de o companie fondată de vărul ex-edilului Radu Mazăre

Primăria lui Vergil Chițac cheltuie 20 de milioane de lei pe tăierea și toaletarea arborilor. Contract adjudecat de o companie fondată de vărul ex-edilului Radu Mazăre

de Ion Alexandru    |    15 Mar 2024   •   07:00
Primăria lui Vergil Chițac cheltuie 20 de milioane de lei pe tăierea și toaletarea arborilor. Contract adjudecat de o companie fondată de vărul ex-edilului Radu Mazăre

Un buget imens este alocat de către Primăria Municipiului Constanța pentru toaletarea, tăierea de întreținere sau tăierea arborilor din oraș, în baza unui contract prin care instituția condusă de edilul liberal Vergil Chițac a pus la bătaie, inițial, nu mai puțin de 9.230.000 de euro.

La finalul lunii trecute, a fost semnat contractul aferent unuia din cele două loturi, pentru 20 de milioane de lei, afacerea fiind adjudecată de o companie care se ocupă de spații verzi, fondată, în anii 2000, de către vărul fostului primar al orașului, Radu Mazăre. 

Această nouă afacere marca Vergil Chițac, contraamiralul liberal care se află la conducerea Primăriei Municipiului Constanța, a fost inițiată încă din toamna anului trecut. Mai exact, din data de 7 septembrie 2023, când administrația publică locală de la malul mării a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare potrivit căruia intenționa să contracteze servicii de tăiere, tratare și tăiere de colecție a arborilor.

Inițial, era vorba despre două loturi aferente unui acord-cadru care să aibă valabilitatea de patru ani (48 de luni), pentru care Primăria Municipiului Constanța avea de gând să cheltuiască nu mai puțin de 45.223.383 de lei cu TVA inclusă (9.230.000 de euro). 

Astfel, potrivit documentației de atribuire, primul lot, care viza Zona I, era, la rândul său, împărțit în trei subcategorii. Prima cuprindea centrul municipiului Constanța, delimitat de bulevardul I.C. Brătianu (zona din dreapta, cuprinsă între Centrul Comercial Kaufland și podul Butelii), strada Dezrobirii (între podul Butelii și City Mall), bulevardul Alexandru Lăpușneanu (între Casa de Cultură și City Mall) și bulevardul 1 Decembrie 1918 (între Kaufland și Casa de Cultură). A doua subcategorie viza centrul municipiului Constanța, încadrat de bulevardul I.C. Brătianu – străpungere, bulevardul Ferdinand, bulevardul 1 Decembrie 1918, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada Soveja (între City Mall și Delfinariu) și bulevardul Mamaia, până la podul Butelii, inclusiv parcul Tăbăcăriei. Iar a treia subcategorie se referă la stațiunea Mamaia.

A fost atribuit doar unul dintre cele două loturi ale contractului

De altfel, acesta este și singurul lot atribuit de către autoritatea contractantă, deocamdată. Potrivit anunțului din SEAP, pentru acest lot, Primăria Municipiului Constanța a pus la bătaie un buget estimat inițial la 19.001.672,72 de lei fără TVA, respectiv de 22.611.990,5 lei cu TVA inclusă (4.614.691,9 euro), organizând, în vederea atribuirii lui, o licitație deschisă la care s-au prezentat trei companii. O ofertă a fost declarată neconformă, o a doua ofertă a fost retrasă, astfel încât în cursă a rămas o singură companie. Drept pentru care, la data de 19 februarie 2024, autoritatea contractantă a atribuit acordul-cadru nr. 34733/2024, la o valoare finală negociată de 17.098.403,27 de lei fără TVA, respectiv de 20.348.000 de lei cu TVA inclusă (4.152.469,4 euro). Contractul a fost adjudecat de o companie care, în documentele aferente acestei achiziții, se numește SC Pomacost SA.

Al doilea lot, care încă nu a fost atribuit de către autoritatea contractantă, vizează tăierea și toaletarea arborilor amplasați pe alte patru subcategorii aferente Zonei II. Prima vizează Palazu Mare, Oalas, Medeea, Cet, Viile Noi, Kilometrul 4-5, Poarta 6 și zona Abator, până la Gara CFR. A doua se referă la Peninsulă, între Gara CFR, bulevardul Ferdinand și Cazino Constanța. A treia constă în cartierul Tomis II. A patra vizează sudul municipiului Constanța, delimitat de bulevardul Ferdinand (stânga și dreapta), I.C. Brătianu  - străpungere, bulevardul I.C. Btrătianu (stânga și dreapta) și stema municipiului Constanța. Iar ultima subcategorie vizează vestul municipiului Constanța, delimitat de bulevardul I.C. Brătianu (zona podului Butelii – bulevardul Aurel Vlaicu), bulevardul Aurel Vlaicu (între I.C. Brătianu și Hotel Oxford), bulevardul Alexandru Lăpușneanu (între Hotel Oxford și City Mall) și strada Soveja (între podul Butelii și City Mall). Iar pentru acest lot, municipalitatea a luat în calcul un buget total de 22.611.990,5 lei cu TVA.

Administrația explică beneficiile funcțiilor fiziologice ale plantelor

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract, „spațiul verde de interes public și arborii amplasați pe acesta oferă multiple beneficii pe termen lung, beneficii ce decurg din funcțiile fiziologice ale plantelor. Respirația, transpirația, asimilarea CO2 din atmosferă, umbrirea spațiilor de circulație pietonale, efectul de reglare a stării de confort a cetățenilor prin diversitatea de forme și aspectul cromatic reconfortant sunt doar câteva dintre efectele pozitive”. Așa încât, „Municipiul Constanța achiziționează, în acest sens, servicii de întreținere a vegetației arboricole pentru arborii plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și a celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, servicii ce constau în intervenții cu tăieri în coroana acestora, operațiuni de eliminare a ramurilor uscate și a celor care afectează suprafața traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere și a celor de pe traseul rețelelor aeriene”, se mai precizează în documentația citată.

Primăria Constanța a mai încheiat, la data de 3 aprilie 2023, un contract similar, în valoare, la vremea respectivă, de 4599,973,3 lei cu tot cu TVA (938.771,3 euro), contract adjudecat atunci de Carden Center Grup SRL și cu Pro-Verde Landscaping SRL. Mai mult, în 28 martie 2019 și în 20 martie 2020, au mai fost încheiate două contracte similare tot cu SC Pomacost SA, în valoare de 8.074.367,8 lei cu TVA, respectiv de 2.158.356,7 lei cu TVA.

Compania care și-a adjudecat contractul are, astăzi, alt nume decât cel din documentele de achiziție

Pomacost SA, compania cu care Primăria Constanța a încheiat contractul privind tăierea și toaletarea arborilor pentru următorii patru ani, este o firmă care se ocupă cu spațiile verzi, înființată în anul 2001 de către Basarab Pop, vărul fostului primar Radu Mazăre. Interesant este că, din anul 2009, mai exact din 23 septembrie, compania nu se mai numește Romplast SA, așa cum figurează în contractul încheiat în februarie 2024, cu Primăria Constanța, ci SC Garden Shop Services SA. La acel moment, 80% din acțiuni erau controlate de off-shore-ul cipriot GKL Engineering LTD, iar celelalte 20 de procente erau deținute, în mod egal, de Mihai Popa și Florentina Popa.

În prezent, compania este deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de Laurențiu Bălănescu (80%), de Mihai Popa (10%) și de Florentina Popa (10%).

Firma în cauză a mai încheiat cu Primăria Constanța, în anul 2018, trei contracte în valoare de 2.477.176,2 lei cu TVA, pentru furnizarea de materiale dendro-floricole. Apoi, în septembrie 2018, aceeași firmă a mai primit de la Primăria Constanța un contract de 55.267,4 lei cu TVA, pentru servicii de întreținere a palmierilor. SC Pomacost SA (devenită Garden Shop Services SA) a mai derulat, în ultimii ani, contracte cu Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6, cu Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, cu Sucursala Regională CF Galați și cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

×