x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Justiția virtuală românească, făcută de polonezi

Justiția virtuală românească, făcută de polonezi

de Ion Alexandru    |    16 Aug 2023   •   08:20
Justiția virtuală românească, făcută de polonezi

Ministerul Justiției a reușit, chiar la scurt timp după preluarea mandatului de către noul ministru Alina Gorghiu, să finalizeze achiziția de echipamente care vizează „virtualizarea” aplicației ECRIS 4 și implementarea dosarului electronic național.

 

 Licitația fusese anunțată de fostul ministru de resort Cătălin Predoiu, la finalul anului trecut, iar contractul are o valoare finală de peste 13 milioane de euro. Cu bani din PNRR. Două firme și-au adjudecat această licitație, dintre care una, cu capital polonez, a furnizat soluții IT și pentru DNA, DGPI și ONAC.

În 31 decembrie 2022, Ministerul Justiției, condus la acel moment de Cătălin Predoiu, anunța scoaterea la licitație a unui contract având ca obiect achiziția de infrastructură hardware și software de bază, necesară pentru „virtualizarea și centralizarea aplicației ECRIS 4 și implementării Dosarului Electronic Național”. Este vorba despre echipamente de procesare și de stocare.

Atunci, achizitorul preciza că, potrivit HG 652/2009, Ministerul Justiției elaborează politicile publice, strategiile și planurile de acțiune în domeniul justiției, al prevenirii și combaterii corupției și formelor grave de criminalitate, inclusiv în concordanță cu obiectivele programului de guvernare și negociază, implementează, monitorizează și evaluează programele internaționale de asistență tehnică și financiară pentru prevenirea criminalității și a corupției, indiferent de instituția beneficiară sau care le implementează. 

 

Cum justifică instituția această achiziție

 

Potrivit documentului citat, „în decursul ultimilor ani, la nivelul sistemului judiciar s-a constatat nevoia implementării unui management strategic care să asigure o viziune unitară și coerentă cu privire la administrarea justiției ca serviciu public. De asemenea s-a evidenţiat nevoia de soluții care să permită creșterea performanțelor sistemului judiciar român, precum și un acces facil pentru justițiabili la serviciile oferite de instanțe. Printre proiectele cu un impact major în ceea ce priveşte serviciile oferite publicului larg, se remarcă sistemul Ecris 4, care susține activitățile specifice din cadrul sistemului judiciar, oferind funcționalități-cheie precum susținerea fluxului dosarelor la nivelul instanțelor, respectiv generarea numărului unic de dosar, emiterea citațiilor în format tipizat, configurarea listelor de ședință, emiterea de comunicări în format tipizat și alte documente necesare funcționării instanțelor, realizarea repartizării aleatorii a dosarelor pe complete de judecată, gestiunea ședințelor de judecată și a sălilor, asigurarea accesului la diferite rapoarte locale (rapoarte standard și rapoarte ad-hoc), asigurarea transferului datelor din dosare conform circuitului legal al dosarelor între instanțe, asigurarea registrului general al fiecărei instanțe în formă electronică, precum și alte registre”. 

Un alt obiectiv este colectarea datelor statistice și generarea anumitor rapoarte statistice predefinite; transferul electronic de date între diferite instituții (între instanțe, între parchete, între instanțe și parchete). „Toate aceste funcționalități ale actualului sistem Ecris 4 asigură date și informații esențiale procesului de management strategic aferent viitorului sistem Ecris 5, care va presupune, pe lângă rescrierea acestei aplicaţii, utilizarea de noi tehnologii, implementarea unor noi funcţionalităţi şi îmbunătățirea celor existente”, preciza, anul trecut, Ministerul Justiției.

 

Afacerea, parafată la începutul acestei luni

 

Concret, achiziția constă în mai multe tipuri de servere pentru virtualizare, o serie de licențe Windows și Microsoft, rack-uri cu ventilatoare, UPS-uri și hubb-uri de rețea, pentru care Ministerul Justiției anunța, la momentul scoaterii la licitație a contractului, că pune la bătaie nu mai puțin de 74.402.727,02 lei fără TVA, respectiv 88.539.245,2 lei cu TVA inclusă (18.069.233,7 euro).

La licitația deschisă organizată în vederea încheierii acestui acord-cadru, cu valabilitatea de un an, s-au înscris, inițial, patru companii, însă, în final, în cursă au rămas numai trei. Pentru ca, la data de 4 august 2023, instituția condusă de Alina Gorghiu să încheie contractul 431/1512/2023, la o valoare finală negociată de 54.651.106,56 de lei fără TVA, respectiv de 65.034.816,8 lei cu TVA inclusă (13.111.858,2 euro).

Afacerea a fost adjudecată de două companii de profil. Prima este SC Connections Consult SRL, iar cea de-a doua se numește SS Asseco See SRL.

 

 

Unul dintre furnizori a livrat și pentru DNA, și pentru „Doi și-un Sfert”

 

SC Asseco See SRL, una dintre companiile care au semnat cu Ministerul Justiției acordul-cadru privind virtualizarea aplicației ECRIS, este controlată, în calitate de unic asociat, de către Asseco South Eastern Europe Polonia.

„Jurnalul” a dezvăluit că societatea în cauză a avut contracte inclusiv cu Direcția Națională Anticorupție, când a încasat de la acest parchet specializat, în anul 2021, 739.078,06 lei fără TVA, pentru 6 switch-uri de rețea tip acces cu 24 de porturi, 20 de switch-uri de rețea de tip acces cu 48 de porturi și pentru un echipament de stocare „all flash”, destinat mediului de producție. Aceeași companie și-a adjudecat și un al doilea contract, în valoare de 358.843,31 de lei cu TVA, pentru furnizarea a șapte licențe pentru un sistem de operare server, a două licențe pentru un server de e-mail cu instalare on-premise, dar și a 600 de licențe CAL standard.

O altă instituție care a apelat la serviciile Asseco Sees SRL este serviciul secret al MAI. DGPI a contractat de la această companie o componentă de soluție software de securitate tip Dark Web Monitoring, pentru care a fost pusă la bătaie suma de 943.697,48 de lei fără TVA. Contractul a fost adjudecat, la data de 18 iulie 2023, pentru 1.089.649,3 lei cu tot cu TVA.

Aceeași entitate a derulat afaceri și cu ONAC, în 1 aprilie 2022, când a primit, împreună cu o altă firmă, un contract de 5,7 milioane de lei cu TVA pentru furnizarea unei soluții software pentru platforma electronică pentru achiziții publice centralizate, denumită „PEAPC”, în vederea asigurării condițiilor tehnice necesare în vederea derulării proiectului „Dezvoltarea și implementarea unor mecanisme electronice integrate, pentru desfășurarea și monitorizarea achizițiilor centralizate”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dosar electronic national justitie