x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Vocea Primăriei” lui Chiliman, editată de prietenii cuplului Udrea-Băsescu din dosarul “Gala Bute”

“Vocea Primăriei” lui Chiliman, editată de prietenii cuplului Udrea-Băsescu din dosarul “Gala Bute”

de Ion Alexandru    |    02 Oct 2015   •   08:28
“Vocea Primăriei” lui Chiliman, editată de prietenii cuplului Udrea-Băsescu din dosarul “Gala Bute”

O firmă aparţinând familiei fostei consiliere prezidenţiale Claudia Copaci a editat, pentru Primăria Sectorului 1, publicaţia “Vocea Primăriei”, pe care edilul Andrei Chiliman o distribuie gratuit bucureştenilor care locuiesc în sectorul pe care l-a păstorit până să aibă probleme cu DNA. Relaţia dintre Primăria Sectorului 1 cu firma în cauză s-a derulat în perioada 2007-2009, când, teoretic, liberal fiind, Andrei Chiliman se afla pe poziţii politice diametral opuse fostului preşedinte Traian Băsescu. Aceeaşi familie Copaci deţine o altă societate amintită de procurori în dosarul “Gala Bute”, mai exact ca fiind prestatorul unor servicii pentru Elena Udrea, cu ocazia candidaturii acesteia la şefia PDL Bucureşti. Banii primiţi de firma familiei Copaci în schimbul acestor servicii fac obiectul rechizitoriului prin care Udrea a fost trimisă în judecată, deoarece proveneau de la mituitorul fostului ministru al Dezvoltării, Adrian Gărdean, patronul Termogaz Company. Din 2009, Chiliman a schimbat editorul publicaţiei, alegând o altă societate aparţinând fratelui fostului coordonator pe probleme de comunicare al Institutului Francez, Albert Craiciu, într-un moment în care Primăria Sectorului 1 se afla într-un conflict chiar cu Ambasada Franţei la Bucureşti.


Editorii publicaţiei finanţată de Primăria Sectorului 1 au fost, astfel, în perioada în care PNL, alături de PSD, iniţiau prima suspendare a lui Traian Băsescu, două firme aparţinând cercului foarte strâns al Elenei Udrea şi PDL, pe de o parte, dar şi unor personaje care au activat în cadrul unor instituţii media ce au servit drept propagandă fostului regim.

Banul nu are culoare politică

În luna martie a anului 2007, Primăria Sectorului 1 a contractat servicii de tipărire şi de distribuţie a zece numere din revista lunara “Vocea Primăriei”, într-un tiraj de 160.000 de exemplare pe ediţie. Contractul a fost atribuit prin licitatie în luna aprilie a aceluiaşi an firmei Coza Advertising SRL, cu sediul în Bucureşti, la o valoare de 474.096 lei cu TVA inclus. La finalizarea celor zece apariţii, contractul a fost reînnoit. Sub aparenţa organizării unei noi licitaţii, Primăria lui Andrei Chiliman a mai publicat, la data de 8 noiembrie 2007, pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), un nou anunţ de participare în vederea achiziţiei de servicii de editare, tiparire si distributie a buletinului informativ al Primăriei Sectorului 1. Chiliman cerea de această dată editarea a 12 numere pe an, într-un tiraj de 160.000 exemplare pe ediţie. Prestaţii lunare ale serviciilor mentionaţe urmau să fie făcute pe o perioada de patru ani. Coincidenţă sau nu, şi de această dată licitaţia a fost câştigată de către Coza Advertising SRL.


Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, din acţionariatul firmei Coza Advertising SRL fac parte Alexandru Theodor Copaci şi Mihail Marencu. Alexandru Theodor Copaci este fratele fostului preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, căsătorit, în anul 2010, cu Claudia Copaci (fostă Constantin), personaj care a deţinut, până la plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu, funcţia de director în cadrul Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale.

O altă companie a aceluiaşi acţionar, angajată de Udrea cu bani din şpagă

“Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în luna mai a acesui an, că Elena Udrea a folosit o parte din şpaga solicitată patronului Termogaz Company pentru a-şi finanţa „ungerea” la conducerea organizaţiei Bucureşti a PDL. Anchetatorii arată că, la data de 20 septembrie 2010, Ştefan Lungu a plătit din contul SC Last Time Studio suma de 19.659 lei, către firma New Consulting & Engineering Grup SRL, pentru servicii de publicitate “prestate cu ocazia unui eveniment organizat la data de 21 noiembrie 2010 la Palatul Parlamentului”. La acea dată a avut loc Consiliul de Coordonare al Organizaţiei de Bucureşti a PDL, când Elena Udrea a fost aleasă preşedinte, firma New Consulting & Engineering Grup ocupându-se cu decorarea sălii cu printuri digitale de mari dimensiuni inscripţionate cu sigla PDL. Lucrarea a fost efectuată şi supravegheată de Alexandru Theodor Copaci, administratorul societăţii în cauză. Firma New Consulting & Engineering Grup SRL este deţinută în proporţie de 100% de un anume Mihail Marencu, dar este administrată de Alexandru Theodor Copaci.


Familia Copaci a derulat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, prin intermediul societăţilor New Consulting & Engineering Group şi 911 Casa de Print şi Producţie SRL, trei contracte pentru amenajarea standurilor MDRT la Târgurile Internaţionale de Turism de la Londra şi Berlin, organizate în anul 2011.



160.000 de exemplare a fost tirajul/număr al revistei “Vocea Primăriei”. Pentru 12 numere, edilulul Sectorului 1 a plătit şi 3,8 milioane de lei cu TVA inclus


În 2009 a fost ales un alt editor.

La data de 16 septembrie 2009, Primăria Sectorului 1 a publicat, pe SEAP un anunţ de participare prin intermediul căruia şi-a făcut cunoscută intenţia de a achiziţiona, din nou, prin licitaţie, servicii de dactilografiere, prelucrare texte, tehnoredactare computerizată, tipărire şi livrare a buletinului informativ “Vocea Primăriei”. Licitaţia a avut loc în 23 noiembrie 2009, atribuind contractul societăţii SC Top Art Media & Events SRL Bucureşti. Valoarea: 3.200.000 de lei fără TVA (aproximativ un milion de euro la vremea respectivă).

SC Top Art Media & Events SRL a luat fiinţă în anul 2006 şi este deţinută de un anume Celino Mihai Craiciu şi de un anume Constantin Nicolae Soare. Mihai Celino Craiciu, a fost director de marketing al revistei 24-FUN şi angajat al “Academiei Caţavencu”.

1
Conflicte şi prietenii

Un mega scandal cu implicaţii diplomatice, iscat la sfârşitul anului 2009, de autorizarea, de către edilul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a construirii unui restaurant în imediata apropiere a Ambasadei Franţei la Bucureşti, era cât pe ce să genereze serioase probleme diplomatice. Ambasada Franţei la Bucureşti a protestat public faţă de emiterea, de către Andrei Chiliman, a unei autorizaţii de construcţie, considerată de către reprezentanţa Parisului la Bucureşti drept una ilegală. Ambasada a solicitat chiar protecţia Ministerului Afacerilor Externe, făcând apel şi la Justiţie, în legătură cu autorizarea unei terase cu bar non-stop zid în zid cu incinta misiunii diplomatice a Franţei.
Conflictul s-a stins aproape la fel cum a şi început. Autorizaţia eliberată de primarul Andrei Chiliman pentru construcţia acelei terase în imediata apropiere a Ambasadei Franţei la Bucureşti a fost emisă în luna decembrie a anului 2009. Încă de la vremea respectivă, misiunea diplomatică a sesizat abuzul şi l-a făcut public. Coincidenţă sau nu, cu numai o lună înainte de autorizarea acelui local, Andrei Chiliman organiza o licitaţia pentru achiziţionarea de servicii de editare a publicaţiei “Vocea Primăriei”. Altă coincidenţă: fratele lui Celino Mihai Craiciu, patronul firmei desemnate să editeze publicaţia este Albert Craiciu. Acesta din urmă a coordonat, timp de cinci ani, comunicarea la Institutul Francez, entitate aflată în administrarea Ambasade Franţei la Bucureşti.


Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu are problem serioase cu legea. Dosarul “Chiliman” nu este singurul în care este implicat, potrivit DNA

Acuzat de DNA de comisioane de 10-15% din contractele Primăriei

Andrei Chiliman a fost pus sub acuzare, în luna iunie, de DNA Ploiești, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată. În urma punerii sub acuzare, Chiliman a fost suspendat din funcţia de primar al Sectorului 1. Alături de edil, în dosar, mai sunt cercetaţi fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu, Ioana Costescu – consiliera personală a lui Andreo Chiliman, şi consilierul local Ion Brad.
Anchetatorii susţin că, începând cu anul 2004, la inițiativa lui Moisescu a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana, Andrei Chiliman și Ion Brad, grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 la sută și 15 la sută din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.
 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea andrei chiliman