x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale

Anul Caragiale

07 Feb 2012   •   21:00

2012 a fost declarat 'Anul Caragiale'. Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa. In fiecare zi, in Jurnalul National, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

1907 din primavara pana’n toamna (fragment)
Administratia e compusa din doua mari armate. Una sta la putere si se hraneste; alta asteapta flamanzind in opozitie. Cand cei hraniti au devenit impotenti prin nutrire excesiva, iar cei flamanzi au ajuns la completa famina, incep tulburarile de strada... Plebea, clientii, cu studentii universitari si scolarii din licee, condusi uneori de profesori universitari, cer numaidecat rasturnarea guvernului. Factiunea de la putere, supranutrita, este incapabila a mai tine pept torentului popular, adica factiunii rasbite de foame; iar Regele, gelos de reputatia europeana de liniste si ordine a Statului sau, este silit sa congedieze, avec force compliments, cabinetul, care avea aproape unanimitati in Parlament, pentru a insarcina pe capul opozitiei cu formarea unui nou cabinet, cu disolvarea Parlamentului si a tuturor consiliilor judetene, urbane si rurale, cu convocarea colegiilor electorale pentru constituirea unui nou Parlament si unor noi consilii, – care toate, dupa bunele obiceiuri consacrate, sunt fireste aproape unanime partizane ale noului guvern.

Care va sa zica, in loc sa derive guvernul din majoritatea repre­zen­tatiei nationale, deriva unanimitatea acesteia de la guvern. Si asta se intampla, regulat, in cazul cel mai bun, din trei in trei ani; adica cu un an mai putin decat o legislatura intreaga... A cazut un guvern si a venit altul, indata, toata administratia tarii, si cea de Stat, si cea de judet, si cea comunala – de la prefecti si secretari generali de ministere, pana la cel din urma agent de politie si pana la moasa de mahala – se inlocueste,... pentru mai mare expeditivitate chiar pe cale telegrafica. O clientela pleaca, alta vine; flamanzii trec la masa, satuii la penitenta. Si asta asa mereu si pe rand din trei in trei ani, ba si mai des uneori.

De la o administratie astfel recrutata si constituita pe termene provizorii, se intelege ca numai seriozitate si scrupuluri nu se pot pretinde.
Toti oamenii de afaceri, ince­pand de la arendasul care plateste milioane arenda si sfarsind cu micul precupet, care invarteste in mizerele-i daraveri abia cativa lei, sunt ranconnés, in proportie, de catre acesti baroni feudali mari si mici, cari se numesc agentii administratiei Statului roman. Si oamenilor de afaceri asta trebue sa le convina; in asa stare de lucruri, numai astfel pot exploata fara nicio sfiala – poate nedreptati mare pe mic, poate insela mic pe mare, – putini reducand in mizerie pe multi. Rar, din cand in cand, ca pentru parada de lux, se arunca un homme á la mer – cine stie ce nenorocit agent care, lipsit de cel mai elementar tact, a facut prea brutal o flagranta dela­pi­­dare sau s’a lasat prea stan­ga­ceste mituit. Incolo, sistema lu­crea­za fara suparare pe toata linia, afara de netagaduite rare exceptii onorabile. De aceea, cu un zambet plin de amaraciune, Romanul numeste tara lui patria bacsisului si ha­ta­ru­lui. Cu asa parlamente se fac legi peste legi – cu asa adminis­tra­tie se aplica.

×
Subiecte în articol: special