Pentru a doua oara in ultimele zile, Muzeul National de Istorie al Romaniei a gazduit un eveniment emotionant pentru Romania, pentru Familia Regala, pentru ceea ce semnifica regalitatea romaneasca, de-a lungul epocilor. Joi, "Marea Doamna a Tezaurului" MNIR, Coroana Reginei Maria, a fost pentru prima data expusa intr-un proiect singular, fiind declara "exponatul lunii octombrie". Vineri, in acelasi spatiu generos, Altetel eLor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au patruns in muzeu si, dupa un scurt ragaz de muta admiratiei dinaintea coroanei regale, au fost gazdele unui eveniment exceptional, care a avut loc in sala Lapidarium: lansarea volumului "Anul Regelui", un omagiu adus Majestatii Sale Regele Mihai I, cu prilejul apropriatei sale aniversari, la 90 de ani de viata. ("Am tinut astazi sa fim aici in aceasta componenta, desi Majestatea Sa se afla inca de aseara in Bucuresti, pentru ca mostenitoarea coroanei, impreuna cu Principele Nicolae si cu mine reprezentam doua generatii cu care speram sa va mai intalniti multe decenii de-acum incolo, tot la muzeul National de istorie, inainte ca unii dintre sa devina doar exponate de muzeu", spunea ASR Principele Radu in debutul evenimentului.)
Conceput si scris de Principele Radu, tiparit sub egida Editurii Curtea Veche, volumul ni-l prezinta pe ultimul monarh al romanilor in ipostaze personale sau oficiale, in toate cele patru anotimpuri ale unui an. (Si, asa cum am mai spus-o in ultimele zile, pe langa editia de librarie, Jurnalul National va scoate de asemenea, in colaborare cu Editura Curtea Veche, pe 24 octombrie, o editie de chiosc, in 70.000 de exemplare, ce va fi vanduta impreuna cu ziarul).
Pasi in istorie
De la venirea lui Carol I in Principatele Unite, in 1866, si pana la plecarea de pe tronul Regatului Romaniei – o plecare impusa, fortata de sovietici, in 1947 – a urmasului sau, Mihai I, monarhia a jucat un rol fundamental in dezvoltarea societatii romanesti moderne si contemporante. Independenta, suveranitatea, intregirea neamului, modernizarea institutiilor statale, toate se datoreaza, in buna masura, reprezentantilor regalitatii romanesti. Este treaba istoricilor – care pot face o analiza detasata de orice umori si vindicatii, la 64 de ani de la abolirea oficiala (chiar daca nepotrivita, nedreapta) a monarhiei – sa reaseze in lumina corecta datele istoriei, ale unei dinastii care a fost activa 91 de ani (1866-1947). Eu as vrea sa ne oprim aici doar asupra unuia singur din sirul celor patru regi ai romanilor, asupra M.S. Regelui Mihai I, care pe 25 octombrie implineste 90 de ani de viata (celor carora le place jocul numerelor vor gasi prilej de speculatii in aceasta varsta).
Si nu doar varsta venerabila - pe care o priveste si o accepta cu seninatate si cu serenitate – este cea care ne indeamna sa facem dinaintea sa reverenta impusa de protocol, ci, mai ales, insemnatatea pe care au avut-o actele sale publice, inainte si dupa plecarea sa de pe tronul Romaniei. Orice istoric corect ar trebui sa remarce curajul tanarului rege care, intr-o tara aflata in plin razboi, cu granitele vulnerabile, vede catastrofa spre care o indreapta Maresalul Antonescu si, la 23 august 1944, intoarce armele, schimband soarta razboiului, scurtandu-l, dupa spusele expertilor, cu sase luni. La 20 de ani de la acest eveniment, dupa ce analiza asupra razboiului s-a putut face la rece, presa occidentala remarca faptul ca niciodata in istorie decizia unui singur om, un singur eveniment, nu a putut avea consecinte de o asemenea amploare, intr-un timp atat de scurt, ca niciodata un combatant nu a pierdut atat de mult, teritorii si influenta atat de intinse, intr-un rastimp atat de restrans cat a pierdut Germania nazista dupa 23 august 1944. Tot asa cum Regele Mihai I a fost singurul sef de stat din Europa de Est care a avut curajul sa il sfideze pe Stalin, public, prin greva regala. (Ca o curiozitate, sa spunem ca in ultimii ani, Regel Mihai I a fost invitat de doua ori, la Kremlin – o data de Putin, a doua oara de Medvedev – tocmai in locul de unde, cu 64 de ani in urma, se decidea alungarea sa de pe tronul Romaniei, din Romania.)
Evenimentul de la Muzeul National de Istorie repeta, intr-un fel, lansarea unei alte carti omagiale, in urma cu 10 ani, cand Majestatea Sa Regele Mihai I implinea 80 de ani. "Asa cum bine stiti, la standardele istoriei Romaniei, 10 ani inseamna mult", avea sa spuna ASR Principele Radu la eveniment. "Inseamna cat in alte istorii ale altor neamuri 100 de ani. Si asta pentru ca suntem asezati atat geografic cat si cultural la o intersectie de drumuri unde, de multe ori, nu se stie ce se va intampla maine, nici in cultura, nici in politica, nici in arta militara, nici in geografie uneori".
Un "muzeu al rabdarii"
O poveste interesanta, pe care am aflat-o in aceste zile, de la Principele Radu, a fost aceea a inaugurarii Garajului regal de la Savarsin. "Impreuna cu fierarii, zidarii, tamplarii, lucratorii in marmura sau in tigla, Majestatea Sa a discutat fiecare detailiu al locului unde masinile si atelierul sau mecanic, acel celebru atelier mecanic unde se repara jeepuri, va fi asezat. Joi, aflat in Banat, Regele si-a inaugurat propriul "muzeu al rabdarii" - fiindca au trebuit sa treaca 60 de ani pentru ca garajul sau de la Savarsin sa adaposteasca din nou cele cateva automobile pe care le foloseste astazi. Tot asa, aelierul sau mecanic in care repara uneori si Daciile romanilor care il vizitau la Versoixn - cei care isi puneau libertatea in pericol pentru a o face, sau, dupa ’89, reputatia -, se intoarce si el dupa o calatorie de-o viata la Savarsin. Astazi lansam aici "Anul Regelui" si gratie editurii Curtea Veche, care a dovedit in ultima vreme nu numai inspiratie si talent managerial, dar si curaj pentru un moment de criza economica".
Anotimpuri regale
Cum curge anul unui rege? Raspunsul aveam sa-l primim de la ASR Principele Radu: "Majestatea Sa are, ca si noi, tot patru anotimpuri pe an. Primavara se ocupa de o parte din activitatile sale din an, printre care se numara: Pastele, 10 mai, primirile de la palat sau de la Savarsin, sederile private cu copiii lui, cu nepotii lui si, de ceva vreme, si cu stranepotii lui. Vara Regelui, care cuprinde calatorii in lume, unele vesele, altele triste, unele formale, altele private. Toamna regelui inseamna, de regula, drumuri lungi prin tara sau pe la universitati, scoli, intalniri cu reprezentanti ai unor administratii locale si centrale. Iarna Regelui are, desigur, Craciunul la Savarsin si primiri ale care doresc sa isi aduca omagiul. Cel mai frumos si mai reprezentativ an din viata sa ramane, desigur, acesta, cel de-al nouazecilea, fiind ca e extraordinar sa ai atata tenacitate si atata rabdare incat, desi nu asta ti-ai propus, sa intri in Guiness book, probabil, si pentru aceasta performanta uluitoare de a fi cel mai longeviv rege din toate timpurile din istorie, din intreaga lume care a supravituit cu mai mult de 84 de ani propriei incoronari ca rege".
Sa mai spunem ca anul acesta a mai aparut un volum publicat la Polirom, numit "Lumea Regelui", si care a atins performanta de a avea, in prima pagina, un elogiu adus de Harry Truman, cel de-al 33-lea presedinte al Statelor Unite, si pe ultima pagina, elogiul unui tanar student din anul II de Universiatea Babes-Bolyai din Cluj, care incheie un cerc extraordinar de frumos al unei vieti tumultoase si surprinzatoare. Iar cu doua saptamani in urma dv., cititorii Jurnalului National, v-ati putut bucura de un CD care contine "Muzica Regelui", melodiile preferate de Majestatea Sa Regele Mihai I. "Povestea Coroanei Romane nu are cum sa nu fie asociata de povestea Romaniei si orice indepartare a uneia de cealalta e, intr-un fel, ca o rupere a unei familii. Cineva ramane orfan. Sper sa aveti interesul de a citi cartea", a mai spus ASR Principele Radu.