Sporește și numărul catargelor, de la 120, la 201, iar unul dintre catarge, cu 12 metri înălțime, va fi montat într-un scuar din curtea intrării în Corpul C1 al Casei Poporului. Pentru această achiziție, Camera Deputaților nu a organizat o licitație, ci a făcut o procedură simplificată de selecție, procedură la care s-a prezentat o singură firmă. Este vorba despre o societate din București care, în ultimii cinci ani, a derulat contracte cu aceeași instituție publică de peste 28 de milioane de lei.
Cea mai proaspătă cheltuială a Camerei Deputaților se referă la achiziția unor lucrări de reparații și de extindere a sistemului de arborare a drapelelor de la intrarea de protocol a Corpului C1, la parter, de la Palatul Parlamentului, din strada Izvor, nr. 2-4. Ideea acestor lucrări a fost concretizată într-un anunț de participare, pe care instituția condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a publicat, în data de 5 aprilie 2022, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), fiind dispusă să pună la bătaie pentru această afacere suma de 1.512.605,04 lei, fără TVA.
Potrivit documentației de atribuire, lucrările de reparație și înlocuire solicitate constau în înlocuirea celor 120 de catarge din oțel existente, executate fără sistem de rabatare și fiind, în prezent, deteriorate, cu 201 catarge din fibră de sticlă pentru arborarea drapelelor. 200 dintre aceste catarge vor avea înălțimea de 6 metri, iar unul va avea o înălțime de 12 metri, toate, însă, trebuind să fie prevăzute cu un sistem de instalare la sol și cu un sistem de arborare, lucrările incluzând și adaptarea fundațiilor din beton.
200 de suporți înalți de 6 metri, iar unul central, de 12 metri
Cele 200 de catarge cu înălțimea de 6 metri vor fi dispuse, conform sursei citate, față de axa de intrare acces în Corpul C1, câte 100 pe partea dreaptă și câte 100 pe partea stângă. În ceea ce privește catargul cu înălțimea de 12 metri, acesta se dorește a fi amplasat în axul central al clădirii, în interiorul sensului giratoriu aflat pe platforma circulabilă.
Potrivit caietului de sarcini întocmit de Camera Deputaților, înainte de montarea noilor catarge, trebuie demolate cele existente, care vor fi transportate și depozitate într-un spațiu indicat de autoritatea contractantă. Urmează spargerea fundației din beton, desfacerea accesoriilor înglobate în beton și executarea soclurilor pentru catarge, prin montarea armăturii cu placă metalică, cu balama, în fundație. Se va realiza și instalația de legare la prize de pământ a noilor catarge și conectarea acestora la priza de pământ a Camerei Deputaților. Noile catarge vor fi instalate liniar și paralel.
Catargul central se va face pe un soclu de beton, iar accesul la el se va face pe o alee amenajată în zona de spațiu verde din rond, între bordură și acest soclu. Lucrarea va fi finisată cu dale de granit de culoare bej sau crem.
Steagurile, luminate cu LED-uri
Acest sistem de arborare va fi prevăzut cu iluminat decorativ, care să pună accent pe steaguri, cu tehnologie LED. Corpurile de iluminat vor fi amplasate la baza catargelor și vor fi sub forma unor cercuri luminoase, fără umbre și alte distorsiuni, „pentru a pune în valoare drapelele arborate pentru fiecare țară. Aceste catarge vor fi confecționate din fibră de sticlă de culoare albă, prevăzute cu un sistem de ridicare-coborâre a drapelelor, cu un sistem de rabatare, la care se adaugă inele și greutăți pentru steaguri. Vârfurile ornamentale vor avea culoarea aurie.
Lucrările urmează, conform documentației de atribuire, să fie finalizate până în data de 1 august.
Montarea noilor catarge va fi făcută de o firmă abonată la contractele Camerei Deputaților
La procedura simplificată organizată de Camera Deputaților s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre compania bucureșteană SC Plastrom Construct Invest SRL, care a cerut un preț de 1.512.138,91 de lei fără TVA, cu 466 de lei fără TVA mai puțin decât prețul maxim estimat de achizitor.
La data de 19 mai 2022, adică ieri, Camera Deputaților a încheiat cu această firmă contractul nr. 8/228/2022, în valoare finală de 1.800.000 de lei cu TVA inclusă, adică 367.374 de euro. În medie, lucrările aferente fiecărui catarg ajung la 1.828 de euro.
Din datele obținute de la Registrul Comerțului, aflăm că SC Plastrom Construct Invest SRL a fost înființată, în anul 2005, avându-l unic asociat și administrator pe Sorin Vasile Cutuca. Obiectul de activitate al societății este construcția de clădiri sau părți ale acestora, de geniu civil.
Plastrom a derulat, în ultimii cinci ani, cu Camera Deputaților, încă trei contracte care, cu tot cu afacerea cu drapelele, ajung la valoarea totală de 28.530.394,3 lei cu TVA, toate fără licitație, prin procedură simplificată. Astfel, în 22 august 2018, a primit un contract de 5.142.666,1 lei cu TVA, pentru execuția de lucrări de refacere a hidroizolației la terasa corpurilor B2-A2-A4 de la Palatul Parlamentului.
Apoi, în 12 decembrie 2019, compania a mai primit un contract de 9.310.304,1 lei cu TVA, pentru refacerea fațadei, inclusiv lucrări de consolidare aferente clădirii parcajului subteran la Palatul Parlamentului, La acest contract, au fost doi beneficiari - Camera Deputaților și SRI, prin UM 0929 București. Al treilea contract, în valoare de 12.277.424,1 lei cu TVA, a fost parafat la 26 mai 2021. Aici, Plastrom a lucrat cu o altă companie, Apolodor Demolări SA, pentru refacerea hidroizolației la terasa corpurilor A3-F-G de la Palatul Parlamentului.