x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arderea dosarelor KGB-istilor

Arderea dosarelor KGB-istilor

01 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
Unul dintre ofiterii UM 0110 - unitatea anti-KGB a Securitatii - dezvaluie ca generalul Vlad a ordonat incendierea arhivei. Decizia a fost luata pentru ca ofiterii romani de contraspionaj sa scape de glontul spionilor sovietici, dupa decembrie 1989. Totusi unele documente au fost salvate si sunt bine ascunse de securisti. Ofiterul mai dezvaluie si mecanismul prin care KGB controla totul. Colonelul in rezerva Ioan Rusan a fost sef al Compartimentului antiSTASI din UM 0110 din iunie pana in decembrie 1989. Ulterior, a fost sef al SRI - Sibiu. Am facut la inceput o prezentare de ansamblu a preocuparilor si stadiului cercetarilor mele. Am hotarat sa-i solicit lamuriri pe trei directii: activitati ale STASI pe teritoriul Romaniei; implicarea unor luptatori straini in evenimentele din decembrie 1989; cazul Sibiu.
ALEX MIHAI STOENESCU

- continuare din numarul trecut -

Click pentru a mari imaginea
COMANDANTUL. Generalul Iulian Vlad a decis sa se distruga arhiva UM 0110 pentru ca ofiterii ei sa scape cu viata

Jurnalul National: Din ordinul cui (n.r. - se refera la arderea dosarelor UM 0110 care au inceput sa fie arse din data de 19 decembrie 1989)?
Ioan Rusan: Cred ca din ordinul generalului Vlad. Va explic. Pentru ca in 1968, cand au intrat rusii in Cehoslovacia, i-au luat rusii pe toti ofiterii de la UM 0110 a lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu fata la fisete si i-au impuscat in ceafa. Asta ne astepta si pe noi, ca noi aveam toata schema de spionaj sovietica in Romania si le stiam retelele. Ei nu puteau supravietui cu retelele in Romania democratica, infiltrate in viata politica, in stat si noi sa stim cine sunt. Au gasit fisetele goale. Unele informatii se gasesc si in alta parte, ei insa nu au stiut daca le-am distrus sau le-am dus in alta parte. Asa am scapat.

Erau nume cunoscute?
Multe, dar dosarele noastre contineau probe asupra legaturilor cu spionajul sovietic, asta era problema, nu numele spionilor romani, cat legaturile lor cu spionii sovietici, cu nume, functii, asta ii interesa cel mai mult.

"Dosar de cunoastere" pentru studenti

Era si dl Iliescu printre ei?
Sa stiti ca multi ofiteri il priveau pe Iliescu favorabil, era apreciat printre ofiteri, ca e destept, ca nu e limitat in gandire, ca are o deschidere... Sigur, in contrast cu Ceausescu.

Domnule Rusan, in ultimele luni port conversatii cu un fost ofiter din Directia de cadre a Securitatii din 1962. Omul are 72 de ani, cred ca si fabuleaza mult, dar ceea ce ma intereseaza este metodologia de racolare a studentilor romani in URSS. stiti ceva despre subiectul acesta?
Da, dar numai prin instructaj. Nu m-am ocupat de problemele acestea, dar am participat la instructaje in care ni s-au explicat metodele de racolare.

De exemplu, am aflat ca inainte de a pleca la studii, studentii romani faceau un curs de pregatire, inclusiv pentru invatarea limbi ruse, un curs de 4 sau 6 luni, timp in care li se intocmea un dosar de catre Securitate, dar in fapt de sectia KGB din Romania, care conducea Securitatea romana.
Era un dosar de cunoastere. Acesta pleca la Moscova impreuna cu studentul si era dat in lucru acolo. KGB-ul avea un serviciu special pentru studenti straini care se ocupa si de recrutarea lor. In primul rand trebuie spus ca studentii romani nu erau constituiti acolo intr-un grup compact de romani, ci dispersati intre alti studenti, rusi si straini. Imediat ce ajungeau la facultate, studentii romani erau incadrati cu doi, trei sau chiar patru agenti sau cu ofiteri acoperiti, intre care neaparat o femeie si un betiv. Acestia incercau sa creeze o dependenta de ei, se imprieteneau, le ofereau posibilitatea sa cunoasca orasul, anumite locuri, muzee, carciumi, ii duceau la film, la teatru, plimbari... astfel de lucruri. Ideea de baza a activitatii de racolare era ca URSS trebuie aparata de intreaga lume comunista. URSS este in pericol, poate fi atacata cu bomba nucleara, poate fi lovita in diferite locuri din lume si este nevoie ca toti comunistii sa lupte pentru ea. Daca studentul "misca", adica venea in intampinarea mesajului, se arata impresionat de URSS, convins ca exista un pericol si trebuie sa faca ceva, i se dadea o sarcina usoara de catre proaspatul prieten: "Ia vezi, uite, colegul tau... vietnamez, cubanez, polonez, ce era... ia vezi, nu pare prea convins, e suspect, ia vezi, ce face, ce spune despre victoria socialismului?". De cele mai multe ori, "prietenul" asupra caruia trebuia sa vegheze studentul roman era deja racolat, era omul ofiterului KGB, care controla tot jocul. In felul acesta, studentul nostru era verificat, cum se comporta, cum isi indeplineste misiunea, si de "prietenul" care l-a pus sa-l urmareasca pe coleg si de colegul urmarit. Uneori, colegul urmarit primea sarcina sa faca ceva, sa spuna ceva, iar ofiterul verifica daca studentul roman raporteaza, daca o face corect, daca ascunde ceva din ce a aflat...

Daca nu cumva coboara in constiinta lui si se intreaba cat de curata si umana este aceasta delatiune.
Bineinteles. Daca era pe linie, primea alte sarcini, din ce in ce mai complicate. Apoi urmau alte metode, care-l impingeau pe student intr-un loc de unde nu mai putea da inapoi.

In numele santajului

Si daca erau studenti care refuzau sau nu erau in stare de asa ceva? Ii lasau in pace?
Nu-i lasau in pace. Care nu misca... alcoolul si femeia! Li se faceau poze, erau filmati, li se organiza o inscenare.

Selectarea acestor studenti pentru racolare se facea pe baza datelor primite de la Bucuresti, de la KGB-ul din Bucuresti?
Stati asa! Care selectare? Se incepea cu toti. Toti studentii aveau dosar si cu toti se pornea actiunea de racolare. Cu toti!

Bine, dar din ce spuneti dumneavoastra rezulta ca toti studentii straini din URSS au fost racolati. Or, eu va dau un exemplu: dl Ion Iliescu a fost coleg cu Li Peng, prim-ministru al Chinei. Sa zicem ca la noi era mai rara plasa, dar credeti ca putea ajunge prim-ministru al Chinei un agent KGB, fara ca serviciul, ala formidabil de securitate al Chinei, unul dintre cele mai puternice din lume, fara ca securitatea chineza sa nu stie? Eu nu prea cred. Nu urca in ierarhie, nu ajungea in functia asta asa de mare.
Unii erau abandonati, nu raspundeau la niste stimuli, erau pusi in continuare sub observatie cand se intorceau in tara. Altii se autodenuntau cand ajungeau acasa, serviciilor lor de spionaj... uite ce-am patit!

Numiri dirijate

Click pentru a mari imaginea
LIDERUL. Ion Iliescu a fost la Moscova seful studentilor straini de la facultatea de energetica

Cum afirma generalul Plesita ca a facut Militaru?
Au fost si cazuri de studenti racolati care, ajunsi acasa, au inteles prin ce au trecut si au devenit dusmani ai sovieticilor, de regula nationalistii.

Dar alegerea domnului Iliescu in doua randuri ca lider al grupului studentilor straini de la facultatea aceea de energetica...
Nu stiam, a fost ales lider acolo?

Da, in doua randuri, este declaratia dumnealui.
Aoleo!

Adica?
Aceste numiri nu puteau fi rezultatul unui vot democratic, erau dirijate, ce mama dracului, ca ati trait si dumneavoastra in comunism! Nu era ales nimeni acolo fara voia Moscovei, trebuia sa aiba acceptul ofiterului care raspundea de ei. Cel putin agreat!

Interes sovietic pentru control total

Eu, va marturisesc, n-am motive speciale sa-l simpatizez pe dl Iliescu, dar am inca retineri asupra acestui fenomen al racolarii. Uitati-va la noi, cati fosti ofiteri, informatori, colaboratori ai dumnea-voastra au schimbat macazul in decembrie, nu vorbesc de cei care sunt acum anticomunistii de parada, ci de cei care nu au pus si nu pun nici o greutate pe fosta lor colaborare. Adica, eu nu cred, decat in mica masura, in teza racolarii din convingere.
Bine, dar sovieticii au avut rezultate spectaculoase in intreaga lume cu agenti racolati din convingere, studentii aceia de la Oxford...

Cazul Philby. Bun, va dau dreptate, dar explicati ce nevoie aveau sovieticii de un inginer de la hidrotehnica? Iertati-mi naivitatea, dar inteleg sa-i intereseze activistii din domeniul politic, demnitarii, oamenii de decizie, militarii, ofiteri din serviciile secrete.
Interesul pentru controlul total al unui stat era si el total. Stundentii trimisi in URSS, cati erau?, cateva sute, poate mii... reprezentau o mica parte din societatea romaneasca. Pai, ce parte? Acea parte selectata de Partidul Comunist Roman pentru a ocupa functii de conducere in partid si in stat. Nu-l trimitea Gheorghiu Dej sau Ana Pauker pe Gheorghe la studii in URSS ca sa faca un podet peste Bahlui si apoi sa rezolve canalizarea la Zimnicea. Comunismul nu avea specialisti, nu avea elite, pentru ca oamenii lui proveneau din muncitori si tarani analfabeti, cu origine sanatoasa, adica nuca, nimic, teren virgin. Ei nu erau trimisi acolo pentru meserie, ci pentru a ocupa functii inalte in aparatul de partid si de stat si sa se priceapa la domeniul pe care il vor conduce, sa aiba idee. Interesul KGB aici era. Stia ca oamenii astia vor primi functii politice. Era interesul general al URSS pentru ca in functiile politice din tarile comunise sa fie oameni care au trecut pe la ei. In perioada 1950-1955, in orice facultate, indiferent de profil, se punea problema rolului conducator al PCUS in miscarea comunista, in sistem, astfel ca studentii straini erau interpretati si ca activisti ai URSS. Apoi, exista un mecanism simplu de favorizare a acestei dependente: noile state comuniste aveau nevoie de specialisti in anumite domenii, care erau specifice statului respectiv, ca era agricultura, industrie, comert, cercetare stiintifica, electronica, si intocmeau niste diagrame de specialitati. Aceste diagrame de specialitati erau trimise la Moscova. Moscova repartiza cum voia ea locurile si dadea o cifra de scolarizare. KGB-ul stia precis, inca de la inceput, pe cine va avea in lucru.

KGB-ul stia

Click pentru a mari imaginea
TEAMA. Ceausescu s-a luptat toata viata sa nu-l schimbe rusii cand vor ei

Haideti sa mergem mai departe cu analiza. Nicolae Ceausescu a fost la sovietici, a facut studii militare acolo. A fost racolat?
Tot ce se poate, desi cred ca pe Ceausescu, prin firea lui, puteai sa-l racolezi, dar nu puteai pune nici o baza pe el. Ce trebuie sa intelegeti este epoca, adica o anumita epoca in care exista controlul PCUS asupra partidelor comuniste. La randul lor, in aceeasi epoca, partidele comuniste stiau ca fara PCUS si URSS, ele pot fi maturate de la conducere intr-o noapte. Dovada Ungaria, Cehoslovacia, Cuba, Coreea, Vietnam. Asadar, atunci exista o interdependenta asumata. In aceste conditii, URSS conducea un program foarte important de control politic asupra partidelor comuniste prin oameni, prin activisti cat mai bine plasati. Era vorba de controlul asupra subordonarii tarii respective intereselor URSS. Imaginati-va ca in conducerea superioara a unui partid comunist aparea o deviatie, o parere care viza un interes contrar URSS, eventual un interes national autentic, ce faceau? Intrau toata ziua cu tancurile peste ei? Sovieticii aveau interese superioare in lume, iar sistemul comunist era prezentat de ei ca raiul pe pamant.

Si atunci?
Si atunci, pentru a nu scapa controlul, aveau nevoie de oameni in locul deciziilor, sa spuna Moscovei tot ce se gandeste in Biroul Politic, in diferite sectoare, sa anunte care sunt obiectivele politice ale unei conduceri, pentru a putea influenta acele ganduri, acele obiective. Apoi, agentii racolati aveau si misiunea de a studia, de a selecta alti candidati de perspectiva, pentru a asigura continuitatea controlului sovietic asupra partidului comunist respectiv. Aici a rupt Ceausescu legatura.

Mecanism rus contra surprizelor

Sigur, Ceausescu avea un interes personal: sa nu-l schimbe Moscova cand vrea ea.
Da, numai ca aceasta atitudine avea la baza un program politic - programul politic al lui Ceausescu.

Daca Ceausescu dormea pe el, ca Jivkov, nu avea de ce sa se teama ca-l schimba Moscova. Asta vreti sa spuneti? Ceausescu avea un program politic pe care Moscova nu avea cum sa-l aprobe - deschiderea spre Vest, americanii, Israelul, relatia cu China, industrializarea Romaniei, politica externa independenta. Si atunci, miscarea de epurare a oamenilor Moscovei avea scopul de a nu permite influentarea deciziilor sale, pe programul lui politic.
Existau mijloace de influentare. Exista votul din Biroul Politic, forurile de decizie colectiva. Ganditi-va ca se intrunea Biroul Politic asupra unei teme si oamenii Moscovei votau impotriva. Pe atunci seful unui partid era un om ales dintre egali, prim secretar intre secretari.

Si aici a rupt Ceausescu regula. S-a facut secretar general, adica sef suprem, si a initiat regula alegerii din intregul sistem, prin sedinte in toate organizatiile de partid, era ales de Congres si nu putea fi dat jos decat de Congres.
Ii mergea mintea.

Cunostea bine sistemul.
Or, rusii urmareau doar interesul lor, sa nu se faca infiltrari ale altor interese in Biroul Politic. Si acum venim la subiecul nostru: la inceput au fost ilegalistii, aia care fusesera comunisti, antifascisti, antiimperialisti la noi erau multi de import, ca ai nostri fusesera cu "fascistii" si cu "imperialistii" de un secol... Ce faci dupa aia? Creezi cadre noi ale partidului, le aduci in URSS, le racolezi si le trimiti sa-ti faca treaba mai departe. Altfel, ai surprize. Este un mecanism care nu depinde de tine, poti sa te dai peste cap.

Sau sa faci ce a facut Ceausescu.
Pana in 1963 nu avea nimeni curajul sa puna asta in discutie. Din 1963 a inceput curatarea Securitatii de rusofili si rusofoni. Motivul era acelasi.

Titlul si intertitlurile apartin redactiei.

Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO-2004.

.

Nu ratati!
In numarul de maine puteti citi alte dezvaluiri despre evenimentele din 1989 din interviurile realizate de Alex Mihai Stoenescu.
×