x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arta - Fotografie de Jurnal

Arta - Fotografie de Jurnal

de Roxana Roseti    |    29 Dec 2005   •   00:00
Arta - Fotografie de Jurnal
VIATA INTR-UN ALBUM
Arta fotoreporterilor de la Jurnalul National. Imagini ale unui 2005 straniu. Dincolo de suflete si cuvinte, va prezentam aici o frantura de imagini.

"Dragii nostri,
Despre noi aflati ca suntem bine sanatosi. A tot ramas ca ne vedem si uite ca ajungem sa ne scriem carti postale, doar-doar apucam sa stam la un pahar de vorba. Ce-am facut noi in anul asta care-a curs aproape pe nerasuflate? Ce-a facut lumea? Sa povestim nu ne-ar ajunge un petic de hartie. O sa aflati din imagini, doar ele sunt dincolo de cuvinte".

Aceste randuri au putut fi citite pe invitatia la un eveniment anual de exceptie al Jurnalului National: expozitia "Fotografie de Jurnal" deschisa in perioada 8-23 decembrie 2005 in foaierul Teatrului National din Bucuresti.

Realitatea despuiata


Fotografie de presa. Romania autentica, pestrita, spectaculoasa, balcanica. Si nu numai Romania, ci si o parte a lumii. Astfel, din cartierul Columbia (o mahala a orasului Cernavoda) si pana la Marele Desert Indian, realitatea e despuiata de hainele ei de gala.

Saracie lucie, drame, haz de necaz, incarcatura afectiva. Ultratehnologiile, viata traita sub un glob de sticla sunt notiuni abstracte. Ce sa caute printre miile de imagini capturate intr-un clic, dintre care doar cateva au avut privilegiul de a sta, cuminti, pe perete? Eroii acestor imagini au pastrat intact, in secolul al XXI-lea, tot sarmul identitatii lor.

Raspunsul? Imaginea


COSASII, Karina Knapek. La Vistea de Sus, Brasov, zilerii cosesc pe timp de vara pentru jumatate de milion de lei pe zi
Gari cu miros de lemn proaspat taiat, camile, tigani, un Bucuresti singur, iarba, ierburi, vremuri... Fotografia, ca o poezie, cu bube, mucegaiuri, noroi, frumuseti. Cate ceva despre oameni - batrani si copii, obiceiuri, traditii, despre popoare, orase si sate. Cum gandesc oamenii, cum traiesc in casele lor batrane aici sau departe in... Indii. In fata ochilor ni se infatiseaza Desertul Thar - cel mai populat desert din lume, situat in vestul Indiei. Satele in care traiesc musulmani si hindusi au case din pamant acoperite cu bete, ca in urma cu sute de ani.

Cine sunt oamenii, cum au aparut ei, cum le-au brazdat nenorocirile fetele si cum au invatat sa zambeasca? La aceste intrebari poate ne vor raspunde, candva, fotoreporterii Jurnalului National, dar pentru ei cel mai puternic raspuns este Imaginea.

ROMANIA
DOSARE, Lucian Alecu. 20.000 de dosare au trecut din proprietatea SRI in depozitul CNSAS din Popesti-Leordeni
"Se joaca de-a pamantul si de-a lumina, de-a cerul si de-a oamenii, de-a sufletul si de-a zborul.
Aproape fara sa stie, jocurile copilariei lor s-au schimbat in arta.
Arta de a se juca asa cum numai niste copii care se cred oameni mari stiu s-o faca.
Arta de a se bucura de o meserie care se confunda cu viata lor.
Joaca de-a viata si de-a arta a fost developata in aceste idei despre Romania.
Cred ca Romania vazuta de fotoreporterii Jurnalului National zi de zi, an de an este Romania eterna si fascinanta, Romania adevarata, fara machiaj."
Prefata albumului foto "Fotografie de Jurnal" 2005, semnata de Marius Tuca.

MESAJ
FOTOGRAFIE COPERTA, Victor Stroe. Albumul...
Nume: Mirela.
Data: 09-12-2005.
Mesaj: "Fotoreporterii Jurnalului sunt cei mai adevarati. Ii stiu pe cei mai multi dintre ei, am fost impreuna in Caravana si, fotografiile lor erau de multe ori mai impresionante ca realitatea. Si nu mi s-a parut, chiar daca maramuresenii ne-au cinstit cu o horinca. Salutari tuturor, va stiti voi care. N-am avut timp sa merg la expozitie, dar sper sa-mi fac. Karina, sper ca-i gasesc pe cosasii tai acolo, in expozitie. Iurascu, un tulnic ceva? Cat despre tine Marinescu... numai de bine. Lucian... mai stii cu pasta de dinti?".

×
Subiecte în articol: special romania artă de-a