x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde dă președintele ASF crește: directorii se întorc din surghiun, cu despăgubiri uriașe

Unde dă președintele ASF crește: directorii se întorc din surghiun, cu despăgubiri uriașe

de Adrian Stoica    |    22 Iun 2023   •   08:00
Unde dă președintele ASF crește: directorii se întorc din surghiun, cu despăgubiri uriașe

Restructurarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) dispusă de președintele instituției, Nicu Marcu, în 2020, imediat după preluarea mandatului, se întoarce astăzi împotriva instituției renumite pentru două lucruri: salariile cu multe zerouri pe care le acordă angajaților și falimentele răsunătoare de pe piața asigurărilor din ultimii ani.

Mai multe persoane disponibilizate atunci au câștigat în instanță dreptul la plăți compensatorii și reangajarea în instituție, după ce judecătorii au apreciat că restructurarea lor nu s-a făcut în condiții legale. Ultima lovitură pentru ASF a venit pe 20 iunie, când Curtea de Apel București a decis ca aceasta să-i plătească unei angajate disponibilizate „despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective”. 

 

Persoana care urmează să fie despăgubită de ASF și să fie reangajată este Adina Dragomir, fost director la Direcția Autorizare Reglementare Sectorul Pensii Private, potrivit portalului just.ro. Suma pe care urmează să o primească persoana în cauză de la ASF nu este deloc mică. Ea a părăsit instituția pe 25 februarie 2021, iar în acel moment salariul său net lunar era de circa 7.000 de euro, potrivit surselor cotidianului Jurnalul, ceea ce înseamnă că ASF trebuie să plătească acum 175.00 de euro, adică circa 866.000 de lei, la care se mai adaugă indexările și actualizările dispuse de instanță. Trebuie precizat însă că noua conducere a ASF, instalată la mijlocul anului 2020, într-un exces de „transparență” a decis secretizarea salariilor angajaților, deci calculele de mai sus sunt relative. 

 

ASF, învinsă și pe fond, și la apel

 

Ileana Horvath a fost reinstalată în funcție după un an de către instanța de fond  și, ulterior, de cea de apel, considerându-se că a fost concediată ilegal. La sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, Tribunalul Bucureşti anula în primă instanță decizia ASF de concediere a Ilenei Horvath, directorul Direcţiei de Supraveghere şi Control Pensii Private. „Dispune reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior concedierii. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei, a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data concedierii și până la data reintegrării efective”, arăta instanța de la Tribunalul București în decizia sa, decizie care ulterior a fost menținută și la apel. Din funcția de director, salariul Ilenei Horvath era tot de circa 7.000 de euro, ceea ce înseamnă că instanța a dispus să i se plătească pentru un an salarii în sumă de circa 84.000 de euro, la care se adăugau indexările  și majorările dispuse de instanță. 

 

Restructurare și nu prea

 

Imediat după instalarea în funcție, președintele ASF Nicu Marcu a demarat un program de reorganizare și restructurare a instituției. Nu mai puțin de 12 șefi de de direcţii şi servicii rămăseseră fără posturi la începutul  anului 2022. De exemplu, Florin Golovatic a reușit să fenteze însă restructurarea. El pierdut funcția de director Supraveghere și Control, dar a fost recuperat ulterior pe o funcție de director în cadrul instituției, deși în mandatul său la Direcția de Supraveghere și Control au fost tolerate neregulile de la Astra, Carpatica și City Insurance, firme care ulterior au falimentat. Astfel, retrogradat inițial pe poziția de analist financiar, el este avansat în decembrie 2022 pe funcția de director cu delegare la Direcția Strategie, Cooperare și Relații Internaționale. 

 

La Sectorul de Pensii Private au fost comasate două posturi de director într-unul, dar la final ASF s-a ales cu trei posturi de director, în urma deciziilor instanțelor de judecată.

 

Sumă-record de plată 

 

Cea mai mare sumă pe care ASF o are de plătit se ridică la peste 2,5 milioane de lei net și ea i se cuvine lui Carmen Eugenia Bichiș, fosta soție a lui Liviu Negoiță (celebrul Livache de la PDL) și fina lui Adriean Videanu. Ea a câștigat definitiv în instanță procesul împotriva ASF, iar potrivit instanței judecătorești, ASF trebuie să-i achite nouă salarii compensatorii stabilite la aproximativ 2,5 milioane lei, ceea ce înseamnă circa  500.000 de euro. Carmen Bichiș a ocupat funcția de președinte al fostei Comisii Naționale de Valori Mobiliare (CNVM) până în 2013, când aceasta a fost desființată și inclusă în noul ASF, care se crea. Din poziția de șef al CNVM și-a acordat nouă salarii compensatorii la disponibilizare, iar după ani de procese cu ASF a reușit acum să le obțină. Trebuie precizat că ea și-a acordat cele nouă salarii compensatorii, stabilind că acestea vor fi plătite la cel mai mare venit lunar obținut la CNVM din întregul mandat și, mai mult, acestea vor fi în sumă netă. Cum la momentul desființării CNVM conturile instituției erau poprite la cererea păgubiților Fondului Național de Investiții (FNI), salariile compensatorii au rămas creanță și urmau să fie plătite de ASF,  continuatorul CNVM. În OUG 93/2012 de înființare și organizare a ASF, s-a introdus prevederea că salariile compensatorii ale celor cu funcții de conducere se vor impozita cu 85%. Curtea de Apel București a stabilit că plata salariilor compensatorii pentru Carmen Bichiș, în sumă de circa 2,5 milioane de lei, reprezintă însă suma netă, iar la aceasta ASF mai trebuie să adauge și plata impozitului către stat. În total, decizia instanței ușurează conturile ASF de circa 17 milioane de lei. Odată cu Carmen Eugenia Bichiș, instanța a mai dat dreptate altor șase persoane. Spre deosebire de Carmen Bichiș, în cazul acestor persoane instanța de judecată a decis că sumele acordate sub formă de compensații, care s-au ridicat la maximum 600.000 de lei pentru o persoană, sunt în sumă brută, ceea ce înseamnă că impozitul de 85% este achitat de beneficiarii plăților, sumele nete fiind astfel mult mai mici

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: asf instanță plata angajata