x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atac la patrimoniu: Moara lui Assan, făcută scrum

Atac la patrimoniu: Moara lui Assan, făcută scrum

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2008   •   00:00
Atac la patrimoniu: Moara lui Assan, făcută scrum

După mai bine de zece ani de jafuri, a ars! Miercuri dimineaţă, la patru şi jumătate, focul a mistuit Moara lui Assan. Cine l-a aprins? Nu ştim deocamdată, dar din senin nu putea să apară. Multe voci, chiar oficiale, spun că focul a fost pus de o "mînă criminală" care ar fi putut să scape astfel de clădirea de patrimoniu şi să o transforme într-o afacere imobiliară.



INCENDIU ● Moara lui Assan, clădire istorică de categorie A, s-a făcut scrum
După mai bine de zece ani de jafuri, a ars! Miercuri dimineaţă, la patru şi jumătate, focul a mistuit Moara lui Assan. Cine l-a aprins? Nu ştim deocamdată, dar din senin nu putea să apară. Multe voci, chiar oficiale, spun că focul a fost pus de o "mînă criminală" care ar fi putut să scape astfel de clădirea de patrimoniu şi să o transforme într-o afacere imobiliară.


Fosta fabrică de pîine din zona Obor, Moara lui Assan, a început să ardă pe la 4:30 dimineaţa. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit nu mai puţin de 80 de pompieri, cu 13 maşini, două autospeciale cu apă şi spumă şi o autoscară. Incendiul a fost stins după aproximativ trei ore. Povestea începe cu o moară care nu e doar o moară obişnuită. Este ditamai ansamblul arhitectural de la 1853, clasat ca monument istoric de categorie A. Asta înseamnă că e imposibil de demolat, de modificat sau de înstrăinat, pentru că este blocat pe listele Ministerului Culturii şi Cultelor. Cine-ar cumpăra o moară care-i musai să rămînă moară şi nu se poate transforma în nimic altceva? Care, pe deasupra, mai e şi obiect de litigiu de mulţi ani, fiind revendicată de mai mulţi proprietari. Asta nu i-a împiedicat pe unii să contribuie de-a lungul timpului la deteriorarea monumentului de la Obor.


DEMOLĂRILE. Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autorităţilor începînd cu anul 1995. Au fost scoase cercevelele ferestrelor, din fier forjat, şi alte elemente decorative din zinc şi plumb de la acoperitoare şi turnuri. Plăcile de identificare a monumentului au fost smulse. Arhiva şi mobilierul de valoare, aparţinînd foştilor proprietari ai fabricii, au fost vîndute ilegal. Utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate şi vîndute la fier vechi, deşi erau piese de o deosebită valoare pentru istoria tehnicii. În prima jumătate a anului 2005 au început demolări neautorizate. Monumentul istoric s-a transformat în ruină. Autorităţile locale şi alte instituţii ale statului au sesizat ceea ce se petrece la Moara lui Assan, dar asta nu a oprit distrugerile, greu de dovedit ca infracţiuni. Gardul perimetral a fost complet distrus. Direcţia de Urbanism a Primăriei Sectorului 2, în perimetrul căreia se află moara, nu a dat niciodată avize sau autorizaţii pentru demolare sau pentru construcţii la Moara lui Assan. În septembrie 2005, Primăria Municipiului Bucureşti a sesizat Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 2 în vederea dispunerii începerii urmăririi penale împotriva celor care se făceau vinovaţi de desfiinţarea ilegală a monumentului de valoare naţională Moara lui Assan. Sesizarea penală a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Deoarece este vorba de un monument istoric, competenţele administrative în cazul ansamblului Morii lui Assan revin Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv Primăriei Municipiului Bucureşti.


FOCUL CRIMINAL. Miercuri dimineaţă, cînd una dintre clădirile ansamblului a fost mistuită de flăcări în proporţie de 90%, era de ani buni adăpost pentru oamenii străzii. Să-şi fi dat unul dintre ei foc la "casă"? Dar de ce ar fi făcut-o? Şi chiar dacă ar fi fost aşa, pompierii se îndoiesc de posibilitatea ca ditamai moara să ardă aşa de uşor de la un singur foc. Unii martori susţin că ar fi fost patru puncte distincte. E greu de crezut că patru "homeleşi" au scăpat dintre degete ţigările în acelaşi timp. Din fericire, n-a murit nimeni. Doar o parte din monumentul istoric a fost ştearsă de pe harta Bucureştiului – un început bun pentru respectiva zonă, din punct de vedere al afacerilor imobiliare... Dacă n-ar fi ars, ci s-ar fi demolat peste noapte, aşa cum s-a întîmplat recent cu o moară de la Sibiu, scandalul ar fi fost foarte mare. Nu a ars corpul principal, ci unul din vecinătate, cu o valoare istorică deosebită. Au rămas doar zidurile în picioare. Ministerul Culturii şi Cultelor a declanşat o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului. Tot ieri, şedinţa Comisiei Tehnice de Urbanism a Municipiului Bucureşti a fost suspendată. Lucrările au fost amînate pentru săptămîna viitoare, în semn de solidaritate faţă de pierderea pe care o reprezintă distrugerea monumentului istoric cu arhitectură industrială şi în semn de protest faţă de incapacitatea autorităţilor de a eficientiza legile privind protecţia clădirilor monument istoric. Ancheta este în desfăşurare.


Anchetă

Pompierii şi poliţiştii nu exclud intervenţia unei mîini criminale. Referitor la cauzele incendiului izbucnit marţi noapte la fosta fabrică de pîine din zona Obor, Moara lui Assan, Cătălin Eftene, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, ne-a declarat că ancheta pentru stabilirea cauzelor este în curs de desfăşurare. "Deocamdată nu putem să spunem nimic cu exactitate, dar încercăm să luăm în calcul toate variantele posibile. Aşteptăm însă rezultatele pentru a afla circumstanţele şi cauzele incendiului. Se poate să fi fost implicaţi chiar şi oamenii străzii care locuiau pe acolo." La rîndul lui, Christian Ciocan, purtătorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei, a precizat faptul că oamenii legii aşteaptă concluziile anchetei declanşate de cei de la ISU pentru instrumentarea cazului. "Aşteptăm concluziile celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi în funcţie de ele vom cerceta şi noi ce s-a întîmplat. Nu excludem nici ipoteza unei mîini criminale, aşa că pînă la aflarea exactă a cauzelor incendiului cazul rămîne deschis." (Mara Răducanu)


Proprietate revendicată de mulţi

În baza de date a Primăriei Sectorului 2, SC Grâul SA figurează cu un teren în folosinţă în suprafaţă de 28.390,00 mp şi clădiri proprietate, ca acte de dobîndire fiind anexate doar procese-verbale de recepţie. Din verificările efectuate de administraţia locală s-a constatat că SC Grîul SA a obţinut de la Primăria Capitalei aviz în vederea obţinerii titlului de proprietate conform HG nr. 834/1991, fără a fi eliberat titlul pînă în prezent. Precizăm că imobilul figurează pe lista monumentelor istorice, la poziţia nr. 2016, cu denumirea de Moara lui Assan, datînd din anul 1853. Atunci cînd este vorba de imobile aflate pe lista monumentelor istorice, procedurile de obţinere a unor autorizaţii de desfiinţare, construire, modificare sau orice alte intervenţii urbanistice sînt mult mai complexe şi sînt de competenţele municipalităţii. Pînă la această dată, SC Grîul SA ori alţi potenţiali deţinători sau investitori nu au solicitat de la Primăria Sectorului 2 eliberarea nici unor certificate de urbanism sau autorizaţii de construire sau de desfiinţare pentru imobilele pe care
le deţin. Pe rolul instanţelor judecătoreşti au existat mai multe procese avînd ca obiect revendicarea construcţiilor şi terenului aferent promovate de moştenitoarea fostului proprietar Stavraca Henriette Mariana cu soluţia respinsă la nivelul anului 2007. (Monica Andrei Capatos)


×
Subiecte în articol: special moara assan moara assan