SPECIAL/EVENIMENT
Fostul premier libanez, Rafik Hariri, un bun prieten al Romaniei si prosper om de afaceri, a fost ucis ieri intr-un atentat cu masina-capcana comis la Beirut.
Rafik Hariri a fost ucis de teroristi
Fostul premier libanez, Rafik Hariri, un miliardar care a ajutat la reconstructia tarii dupa incheierea razboiului civil din Liban, a fost ucis ieri intr-un atentat cu masina-capcana care a devastat cartierul de vest al Beirutului.
RADU CROITORU
NESIGURANTA. Numarul ranitilor in deflagratia de ieri dupa-amiaza nu a putut fi estimat imediat
|
Initial, surse neoficiale au declarat ca ex-premierul Hariri a fost grav ranit si transportat de urgenta la Spitalul Universitatii Americane din Beirut. Ulterior, s-a confirmat oficial ca Hariri a murit. O data cu el, si-au pierdut viata si garzile sale de corp, dupa cum au anuntat autoritatile locale.
Citește pe Antena3.ro
AUTOMOBIL TICSIT. Tot martorii au spus ca masina-capcana care s-a aflat la originea teribilului atentat a fost plina-ochi cu explozibil, iar deflagratia extrem de puternica a provocat insemnate pagube materiale si a gaurit pamantul, facand un crater de aproximativ 3,5 metri. Surse din cadrul fortelor de ordine au declarat televiziunilor locale ca masina-capcana, care se afla la originea exploziei mortale, era ticsita cu cel putin 350 de kilograme de explozibil. Peretii cladirilor din jur, care gazduiesc fie hoteluri de lux, fie sedii ale unor institutii financiare multinationale, au fost distrusi aproape in totalitate. Fortele de securitate si reprezentantii Crucii Rosii s-au straduit sa gaseasca supravietuitori, insa foarte putini oameni au avut sansa sa scape cu viata.
TEHNICA. Detonarea a 350 de kilograme de explozibil a dus la formarea unui crater de 3,5 metri adancime
|
Parintele Zapp, tinta asasinilor
|
MILIARDARUL DIN FORBES. Hariri si-a infiintat propria companie in 1969: Ciconest. In 1978 a fondat grupul Saudi Oger, care s-a transformat intr-un imperiu, construind mare parte a drumurilor si cailor ferate arabe impreuna cu consortiul Bin Laden Grup. In 1999, Hariri a intrat in topul celor mai bogati oameni ai Planetei, pe locul 55, cu o avere estimata de Forbes la patru miliarde de dolari. La acea vreme detinea proprietati imobiliare foarte valoroase in SUA si Liban si era actionar al catorva mari banci libaneze si europene. Tot in 1999, Saudi Oger a intrat pe piata telecomunicatiilor mondiale, furnizand acces la Internet. In 2000, Saudi Oger a castigat cea de-a treia licenta de telefonie GSM in Africa. Fundatia Hariri efectueaza donatii uriase si construieste clinici si universitati.
In 2001, Hariri ocupa locul 57 in topul celor mai bogati oameni ai Terrei, dar averea sa scazuse la 3,1 miliarde de dolari. Prin intermediul fondului de investitii Omnia Holding si al companiei Inquam, a investit in prima licenta de telefonie mobila CDMA din Europa Centrala si de Est. Asa a aparut compania romaneasca Zapp. Qualcomm si Omnia Holdings, un fond de investitii afiliat grupului arab Saudi Oger, detin cate 47% din Inquam.
CINCI COPII. In 2003, Hariri era prieten apropiat al presedintelui Frantei, Jacques Chirac, si al familiei regale saudite. Propriul sau canal de televiziune, Future TV, a incheiat un parteneriat cu MBC, ajungand sa castige 65% din audienta in tarile arabe. Anul trecut, averea lui Hariri era estimata la 4,3 miliarde de dolari SUA si ocupa locul 108 in topul Forbes. A avut cinci copii si a fost de doua ori casatorit. (Cristi Ionita)
ROMANII AU SCAPAT
|
Contactat telefonic de televiziunea Realitatea TV, ambasadorul Romaniei in Liban, Aurel Calin, "crede ca nici un cetatean roman aflat in Liban in vizita sau in misiune sau dintre cei stabiliti in aceasta tara nu a fost implicat in explozie". "Noi suntem in permanenta legatura cu autoritatile si ne interesam in primul rand de situatia cetatenilor romani."
Ambasadorul a vorbit despre informatiile prezentate de Politia libaneza. "Coloana lui Hariri, care trecea prin fata Hotelului Saint-Georges, a fost puternic afectata de explozie, care s-a soldat cu decesul fostului premier din cauza ranilor. Explozia a fost foarte puternica. Am auzit-o chiar din ambasada, care se afla la circa 6 kilometri de locul atentatului, insa nu am putut merge la fata locului deoarece zona este destul de pazita. Din imaginile prezentate de televiziunea libaneza, explozia a creat un crater extraordinar de mare, de peste 3 metri, iar cladirile din jur sunt toate afectate. Autoturismele din imediata vecinatate a locului deflagratiei au fost carbonizate, pasagerii din masini efectiv au ars de vii. A fost intr-adevar un carnagiu ingrozitor!" Trimisul special al Romaniei la Beirut a tinut sa sublinieze ca populatia locala era, dupa deflagratie, linistita si nu existau, aseara, semne de panica. Autoritatile sunt puternic concentrate asupra zonei unde a avut loc explozia cu masina-capcana. "Sirenele ambulantelor se aud in permanenta. Le auzim chiar si noi aici, in ambasada. Fortele de ordine interne si Armata au luat masuri de securitate stringente si, desigur, se asteapta in continuare desfasurarea evenimentelor." (Maria Toader) |
DOLIU
|
Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a spus ca "persoanele care l-au ucis pe Hariri au comis o fapta grava indreptata impotriva "noastra, a tuturor". Egiptul, Iranul, Irakul si Autoritatea Palestiniana s-au alaturat numeroaselor voci care au condamnat vehement asasinarea fostului premier. Siria a condamnat "actul criminal" care a costat viata fostului premier Rafik Hariri. Presedintele sirian, Bachar Al-Assad a cerut libanezilor sa apeleze la spiritul de unitate nationala. Si Washingtonul a condamnat atentatul terorist de ieri din Beirut, exprimandu-si dorinta ca poporul libanez sa traiasca intr-o tara eliberata de ocupatia israeliana. Reprezentantul UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a deplans moartea celui care a fost "un om al pacii si un bun prieten". (Radu Croitoru)
|
"Un prieten personal"
"Am aflat cu durere vestea trista a disparitiei lui Rafik Hariri, fost prim-ministru al Republicii Liban, un mare prieten al Romaniei, si, indraznesc sa spun, un prieten personal. In conditii foarte dificile, dupa un razboi care a devastat Libanul timp de mai bine de zece ani, Hariri a asigurat cu fermitate si intelepciune trecerea de la haos la ordine si dezvoltare economica in Republica Liban. A militat pentru democratie, pace sociala si deschidere catre valorile universale. Generozitatea sa de exceptie a facut ca mii de copii din Romania sa poata avea acces la computere prin donatia pe care Fundatia Hariri a facut-o in 2004. De asemenea, imi amintesc raspunsul sau imediat atunci cand i-am sugerat ca fundatia sa sa sprijine dotarea cu echipament medical modern pentru unitati sanitare din mediul rural. Prin moartea sa, poporul libanez pierde un politician de exceptie, un vizionar, un om dedicat cu toata fiinta visului de a crea un Liban liber, stabil si prosper. Doresc sa transmit in aceste momente triste sentimentele mele de pretuire pentru Rafik Hariri si condoleante familiei sale", se arata intr-o declaratie a liderului PSD, Adrian Nastase.
"Acest atentat imi aminteste de o perioada extrem de trista din istoria Libanului, in care Beirutul era un teatru de razboi si libanezii se macelareau intre ei pentru idei religioase si politice. Din pacate, se demonstreaza ca terorismul nu are granita si nu are limite. Ce s-a intamplat acolo demonstreaza inca o data ca natiunile au facut bine ca s-au unit in aceasta lupta, dar lupta e abia la inceput. Cred ca trebuie sa existe o coordonare intre toate tarile democratice pentru a eradica acest fenomen", ne-a declarat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.
Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Mircea Geoana, ne-a declarat ieri ca moartea lui Hariri "este un fapt dramatic si condamnabil, o dovada ca Orientul Mijlociu ramane in continuare o zona de mare instabilitate si cu potential inflamabil foarte periculos. Ceea ce ne preocupa in acest moment este ca intreaga comunitate internationala, UE si SUA, in principal, si tari ca si Romania, sa putem sa venim cu o solutie-pachet pentru Orientul Mijlociu. Este un act de terorism orb, care a facut multe victime inocente, printre civili. Regret pierderile umane". (Aniela Nine)