x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atenție, părinți! Jocurile video pot declanșa aritmii letale la copii

Atenție, părinți! Jocurile video pot declanșa aritmii letale la copii

de Monica Cosac    |    12 Oct 2022   •   06:30
Atenție, părinți! Jocurile video pot declanșa aritmii letale la copii

În ultimii ani, jocurile electronice au devenit o distracție predominantă la copii și adolescenți, iar gamerii sunt sportivi cu acte în regulă. Însă oamenii de știință atrag atenția că aceste jocuri video – percepute de majoritatea părinților ca fiind inofensive, deoarece copiii le joacă din propriile lor dormitoare - pot declanșa aritmii letale la micuții care au o predispoziție către afecțiuni cardiace. Cele mai periculoase pentru inimă sunt jocurile de război multiplayer, potrivit unei analize realizate de mai mulți specialiști în cardiologie. 

În ultimele două decenii, sporturile electronice (eSports) au înregistrat o creștere exponențială, atât la nivel recreațional, cât și la nivel profesionist, iar pasionații de jocuri video se apucă de gaming de la vârste tot mai fragede. Însă, în timp ce despre sportul competitiv este cunoscut faptul că precipită apariția evenimentelor aritmice la persoanele sensibile, jocurile electronice nu sunt incluse, în general,  în consilierea oferită familiilor în care există diagnostice de aritmii cardiace. Ba chiar, de multe ori, adolescenții considerați a fi expuși riscului în timpul unei activități sportive sunt încurajați să abordeze jocurile electronice sub premisa falsă că pot reprezenta o alternativă sigură la sporturile cu risc mai ridicat.

Potrivit unui nou raport publicat la începutul acestei săptămâni pe site-ul organizației internaționale Heart Rhythm Society (HRS), se pare că pentru copiii care au o afecțiune cardiacă sau doar o predispoziție de a dezvolta în timp o boală care afectează ritmul cardiac, nici jocurile video electronice nu mai sunt o alternativă sigură la sporturile care implică efort fizic. 

Cei care își pierd conștiența trebuie evaluați de cardiolog

„Jocurile video pot reprezenta un risc grav pentru unii copii cu afecțiuni aritmice; acestea ar putea fi letale la pacienții cu predispoziție la aritmii, dar care deseori sunt necunoscute anterior”, a explicat autorul principal cercetării, Claire Lawley, de la Children's Hospitals Network din Sydney, Australia, citată de medicalxpress.com. 

Potrivit acesteia, „copiii care își pierd brusc conștiența în timpul jocurilor electronice ar trebui să fie evaluați de un specialist în inimă, deoarece acesta ar putea fi primul semn al unei probleme cardiace grave”. 

Echipa de cardiologi a efectuat o analiză sistematică a literaturii de specialitate și au identificat mai multe cazurile de copii care și-au pierdut conștiența în timp ce jucau jocuri electronice. 

4 morți subite

În cazul celor 22 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, pe care i-au găsit, jocurile de război multiplayer au fost cel mai frecvent declanșator al aritmiilor care au dus la pierderea bruscă a conștienței. Unii dintre copii au fost depistați ulterior cu afecțiuni cardiace, iar în unele cazuri, investigarea unui copil care a leșinat în timpul jocurilor video a dus la diagnosticarea multor membri ai familiei cu o problemă de ritm cardiac familial. Patru dintre copii au murit în urma unui stop cardiac și, potrivit autorilor cercetării, la 3 dintre pacienți (inclusiv 2 care au murit), diagnosticul a rămas necunoscut.

Mecanismul prin care jocurile electronice declanșează aritmia cardiacă rămâne incomplet înțeles, spun oamenii de știință, însă acestea pot crește alarmant ritmul cardiac și la participanții fără diagnostice de aritmie. Stresul și emoția extremă modifică proprietățile electrofiziologice cardiace. 

Emoția extremă, la care se adaugă stresul mental, cu eliberarea de adrenalină, ar declanșa aceste aritmii puternice în timpul jocurilor electronice, consideră echipa de cercetători. 

În momentul incidentelor cardiace, cei mai mulți dintre copiii care au leșinat erau surescitați emoțional, după ce tocmai câștigaseră sau pierduseră jocuri sau se aflau în conflict cu tovarășii de joc.

Consiliere privind riscurile unui joc video intens

 „Știm deja că unii copii au afecțiuni cardiace care îi pot pune în pericol atunci când fac sporturi competitive, dar am fost șocați să descoperim că unii pacienți au avut «pene de curent» care le-au pus viața în pericol în timpul jocurilor video”, a spus Christian Turner, coautor al studiului, potrivit medicalxpress.com. 

„Jocurile video au fost ceva ce am crezut anterior că ar fi o alternativă de «activitate sigură». Aceasta este o descoperire foarte importantă”, a mai adăugat acesta.

Autorii cercetării notează că, deși acest fenomen nu este un eveniment comun, devine din ce în ce mai răspândit la nivel internațional. De aceea, consideră că toți cardiologii din întreaga lume ar trebui să-l cunoască pentru a oferi recomandări adecvate cu privire la riscurile unui joc video intens, mai ales în cazul copiilor cu diagnostic de aritmie sau care au avut în trecut vreun episod de sincopă de efort de cauză nedeterminată. 

Mai mult, în orice programe viitoare de screening care vizează identificarea sportivilor cu risc de aritmii ar trebui să-i includă și pe cei care participă la sporturile electronice.

Cercetarea poate fi citită aici: Life-threatening cardiac arrhythmia and sudden death during electronic gaming: An international case series and systematic review - Heart Rhythm (heartrhythmjournal.com)


 

 

 

×