x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au disparut probe din dosarul Milea

Au disparut probe din dosarul Milea

25 Mar 2004   •   00:00

Moartea lui Vasile Milea a primit un raspuns oficial in 1990: ministrul Apararii s-a sinucis. Dosarul procurorilor militari reprezinta insa un ansamblu de probe si declaratii incomplete, subiective si alterate de timp, care adancesc si mai mult misterul disparitiei generalului.

In dimineata zilei de 22 decembrie 1989, o veste zguduitoare se facea auzita in vacarmul evenimentelor: ministrul Apararii, generalul Vasile Milea, s-a sinucis dupa ce a fost prins ca tradase cuplul Ceausescu. Dintr-o data un om aflat intr-un punct cheie in acele momente se revolta impotriva conducatorului suprem si moare. De aici au inceput zeci de scenarii si zvonuri. De la asasinare, pana la sinucidere au fost vehiculate toate variantele posibile. Au fost facute anchete ale tuturor institutiilor abilitate si s-au dat chiar raspunsuri. Dar nimeni nu va sti vreodata, dincolo de orice dubiu, daca ministrul Apararii s-a sinucis in acea zi sau au fost omorat.
MIRUNA PASA

Dosarul instrumentat de procurorii militari a primit in 1990 o solutie linistitoare: neinceperea urmaririi penale. Ancheta Parchetului stabilea ca ministrul Apararii s-a sinucis. Ceea ce nu se stie insa este faptul ca acest dosar a insemnat din start un ansamblu de probe incomplete, subiective si alterate de timp. Marturiile celor prezenti in acel moment la etajul 6 al CC pot sa nu fie sincere. Martorii puteau sa fie chiar de buna credinta, dar pur si simplu haosul acelor zile sa le fi alterat obiectivitatea. Oricat ar fi incercat apoi criminalistii sa stabileasca stiintific mersul evenimentelor, probele pierdute in aglomeratia din clipele ce au urmat impuscarii nu vor mai putea fi gasite.

Prima contradictie: ora mortii

In declaratiile date de persoanele care au fost in preajma lui Milea in acele momente ora variaza intre 9:00 si 10:30, un interval mult prea mare pentru a nu starni semne de intrebare. Ce ar putea ascunde atatea zeci de minute? Sa fie doar inexactitati explicabile in orice marturie? Sau aceste zeci de minute controversate ar putea ascunde chiar diferenta dintre sinucidere si crima, fapte petrecute la etajul 6 al CC si nespuse de martori?

Potrivit aghiotantului Ion Vatamanescu, generalul Milea a fost chemat pe 22 decembrie dimineata, in jurul orei 7:00 la Cabinetul 1. „Generalul era foarte obosit si bulversat", declara Vatamanescu. Are loc o sedinta-fulger a Comitetului Politic Executiv (CPEx) care incepe in jurul orei 8:00 si dureaza, dupa toate probabilitatile, pana in jurul orei 8:30, chiar 9:00 dupa unele declaratii. Generalul Iulian Vlad isi aminteste ca Ceusescu l-ar fi tratat foarte dur pe ministrul Apararii: „Cum iti permiti sa vii in fata mea! Eu trebuie sa-ti dau tie raportul? Du-te imediat si vezi sa vii sa-mi raportezi!". Milea a avut in acea dimineata o intalnire intre patru ochi cu Ceausescu, dar din dosar nu reiese clar daca acest lucru s-a intamplat inainte sau dupa sedinta CPEx. Apoi ministrul a urcat la etajul 6 al CC.

Parcalabescu declara ca: „Era in jur de 10:00-10:15 cand Milea a venit in biroul meu impreuna cu insotitorul Vatamanescu. I-a cerut unui ofiter de pe sala sa-i dea centura cu pistolul pentru ca vrea sa mearga jos sa vada situatia unitatilor. Generalul Milea m-a rugat sa-l las putin sa stea de vorba cu Vatamanescu. Am iesit din birou si am stat cateva minute la colonelul Condrea, dupa care m-am intors la biroul meu exact cand capitanul Vatamanescu iesea". Parcalabescu sustine intr-o alta declaratie data pe 10 februarie 1990 ca: „Generalul Milea a incercat in drum spre biroul meu centura si a vazut ca i se potriveste. Cand a intrat in birou, a pus centura cu arma cu tot pe masa. Era un pic agitat, insa se pastra in limitele normale ale emotivitatii".

„Alor mei sa le spui sa uite tot"

Marius Tufan declara ca era in jurul orei 9:15 cand generalul Milea a cerut pe hol o centura cu arma, insa dupa ce intrase deja in biroul lui Parcalabescu, nu inainte asa cum sustine seful Garzilor Patriotice. „Am scos centura si am vrut sa retin pistolul. In acel moment ministrul mi-a spus: «Da-mi si pistolul!» Am ezitat in continuare, dar ofiterii care mai erau de fata au inceput sa strige la mine sa dau arma ministrului. Milea mi-a spus apoi textual: «Iti ordon sa-mi dai pistolul! Ce, vrei sa plec neinarmat in dispozitiv?»"

Vatamanescu declara ca generalul Milea i-ar fi spus plangand: „Copii, sunteti tineri, sa va cresteti copiii. Eu nu pot sa trag in popor. Nu sunt un calau. Dupa care cu o voce ferma, obisnuita lui, mi-a spus ca in cursul noptii a dorit sa discute cu capitanul Alexandru Barbu (n.r. - asistentul ministrului). Si nu a reusit. Daca mi se intampla ceva, iti ordon sa ii transmiti lui Barbu sa puna la punct toate cheltuielile si sa asigure ca familiei sa-i parvina niste cecuri aflate la mine in birou. Iar la ai mei sa le spui sa uite tot". Aghiotantul sustine ca Milea i-a ordonat sa vada de o centura si sa il cheme pe seful Garzilor Patriotice.

„Am ordin sa trag in popor"

Corneliu Parcalabescu este ultima persoana care l-a vazut pe generalul Milea in viata. Dupa ce Vatamanescu a parasit biroul, seful Garzilor Patriotice sustine ca Milea i-ar fi spus: „Cornele, vreau sa imi fac cateva insemnari pentru a putea merge apoi jos la unitati sa vad care este situatia. Inainte de asta vreau spun cateva cuvinte pe care te rog foarte mult sa le transmiti familiei mele, sotiei si copiilor mei, in cazul in care mi se intampla ceva. Am primit ordin de la Ceausescu sa trag in popor, bineinteles sa dau ordin Armatei sa traga in popor. Ei bine, nu pot sa fac asa ceva. Eu nu pot sa dau ordin sa se traga in propriul meu popor. Si acum te rog sa ma lasi singur sa dau cateva telefoane, dupa care vreau sa merg la unitatile de afara. Spune-i lui Vatamanescu sa fie present". In timp ce iesea din birou Parcalabescu sustine ca a auzit zgomotul specific al unuia dintre telefoanele scurte. „Nu stiu insa daca a folosit firul scurt guvernamental sau cel de la Ministerul Apararii."

Trei minute

Capitanul Alexandru Barbu a declarat ca generalul Milea l-a sunat la minister in jurul orei 9:15. „Ofiterul de serviciu mi-a zis: «Scoala-te, ca a telefonat ministrul si a spus sa-l suni la garzi». L-am sunat pe la 9:20. Mi-a zis: «De ce nu esti aici?» Eu i-am raspuns: Nu mi-ati cerut dumneavoastra sa nu mai vin de la minister? El a raspuns: «Stiu, mai copile, dar trebuia sa fii aici cu mine». Eu: Daca ordonati ma urc in masina si vin imediat. El: «Lasa, nu mai e nevoie(...)»." Potrivit lui Parcalabescu, in anticamera biroului a stat tot timpul plutonierul Iulian Manole, furrier-sef la Garzile Patriotice. Acesta confirma ca Milea era singur in birou cand s-a auzit o impuscatura infundata, la aproximativ 3 minute dupa ce Parcalabescu plecase din cabinet. Parcalabescu descrie momentul: „Am auzit o impuscatura care parea sa vina dinspre biroul meu si am strigat la Vatamanescu sa vada despre ce este vorba. A intrat in biroul meu si imediat am intrat eu si ceilalti ofiteri de pe sala". Colonelul Nicolae Barbat isi amintese insa ca Parcalabescu nu a plecat pur si simplu din birou, ci a fost chemat de cineva. „Dupa circa 3 minute s-a intors si ne-a spus ca Milea se impuscase."

Milea era inca in viata

Din dosar reiese ca primii care au deschis usa biroului au fost Vatamanescu si Iulian Manole. Scena din birou este descrisa de toti aproximativ la fel. Generalul Milea era intins pe canapea pe spate, cu picioarele spre usa si cu capul spre fereastra. Mana si piciorul drept atarnau pe podea, iar generalul Milea gemea. In dreptul pieptului avea o pata de sange pe camasa. Declaratiile devin insa confuze si contradictorii cu privire la pozitia armei. „Avea vestonul descheiat si avea o pata mare de sange in zona toracelui. Era inca in viata si respira cu greutate. La circa 30 de centimetri de canapea se afla un scaun cu spatar dispus in zona picioarelor generalului. Scaunul avea pe spatar, in partea de sus, o gaura care parea sa fie produsa de trecerea unui proiectil. Nu am sesizat unde era pistolul, dar ceilalti mi-au spus ca se afla pe masa in zona scaunului. Am anuntat pe colonelul Condrea si pe colonelul Emil Burbulea, am dat ordin sa vina imediat medicii", declara Parcalabescu. Vatamanescu i-a acordat generalului primele ingrijiri. A scos o batista pe care a udat-o si i-a tamponat buzele.

„Sa vina medicii!"

Marius Tufan cel caruia Milea ii luase arma pe hol declara ca: „Dupa 10 minute de cand ii dadusem arma am auzit o pleznitura si cineva a inceput sa strige: «Moare seful!». Am intrat in biroul 621 si am putut observa pe masa pe margine dinspre canapea un pistol. Am banuit ca e pistolul meu si am intrebat: «Ce fac, e pistolul meu?». Mi s-a raspuns ca suntem camarazi si ca nu vor fi probleme pentru ca am vazut toti ce s-a intamplat acolo. Tufan sustine ca a facut un raport despre cele intamplate cu arma sa. Raportul nu se afla la dosar.

Maiorul Hateganu, ofiterul care se ocupa de Ion Coman, ramas la CC in timp ce Coman era la Timisoara, sustine si el ca lucrurile s-au intamplat in jurul orei 9:00-9:30. „La un moment dat s-a produs agitatie si am auzit vocea colonelului Parcalabescu strigand sa vina repede medicii. Am iesit pe hol pentru a vedea ce s-a intamplat si am aflat ca generalul Milea este impuscat in cabinetul lui Parcalabescu. Au sosit doua femei in halate albe si mi s-a solicitat sprijinul pentru transportarea victimei la Spitalul Elias. Ministrul se afla pe canapea, fiind impuscat in piept, insa nu am vazut arma corp delict in apropierea acestuia."

„Se vina salvarea pentru un infarct"

Colonelul Alexandru Condrea, ajuns si el la fata locului aproape imediat, sustine ca scaunul impuscat era cel din mijloc, nu cel din margine, asa cum sustinea Parcalabescu, iar arma era „pe masa, in dreptul scaunului".

Capitanul armurier Vlad Dumitrescu chemat sa manevreze arma corp delict pentru a nu se intampla accidente, declara ca, in momentul in care a intrat in birou „pistolul Carpati se afla pe partea dreapta a mesei", nu pe mijloc.

Plutonierul Iulian Manole a sunat imediat la ofiterul de serviciu, caruia i-a transmis sa cheme o salvare sub pretextul ca ministrul Apararii a suferit un atac de cord. Nu se stie cine i-a ordonat plutonierului sa foloseasca acel pretext. Soferul Salvarii, Aurel Popa, sustine ca era 9:30 cand a fost anuntat sa traga masina la una din intrarile Comitetului Central. A fost chemat si medicul de seviciu la CC, Petra Tudor.

Ceausescu a intrebat: „A lasat ceva scris?"

In timp ce se astepta venirea medicilor, Parcalabescu disparuse de la etajul 6. Plecase imediat sa anunte familia Ceausescu despre ce s-a intamplat. „M-am deplasat la Cabinetul 1 sa raportez situatia. In anticamera m-am intalnit cu Manea Manescu, i-am spus ce s-a intamplat cu generalul Milea si l-am rugat sa raporteze situatia. Mi-a spus ca nu merge si mi-a deschis usa de la cabinet unde erau Ceausescu si sotia lui. Cand am intrat aveam impresia ca totul se va sfarsi cu mine. I-am spus ca generalul Milea s-a impuscat. Am repetat pentru ca aveam impresia ca nu a inteles. S-a ridicat de la birou, a venit spre mine, nu inainte ca si cainele sa vina la mine si sa ma miroase. Pur si simplu inghetasem. Ceausescu s-a apropiat de mine si m-a intrebat: «A lasat ceva scris?». Am raspuns foarte scurt: Nu. «Tie ti-a spus ceva?» Am raspuns din nou, nu."

Tradatorul Milea

„Elena Ceausescu a spus in acel moment: «Un tradator!», iar Ceausescu a repetat. Apoi a deschis usa. In hol erau generalul Silviu Curticeanu si Tudor Postelnicu. I-a spus lui Curticeanu sa mearga cu mine, spunandu-i totodata ce s-a intamplat. Pe drum Curticeanu m-a spus: «Desi mi-a fost un foarte bun prieten, este un mare tradator». Venisera doua doctorite, i-au facut injectii si a fost transportat de urgenta la Spitalul Elias. I-am spus lui Vatamanescu sa insoteasca salvarea", declara Parcalabescu. „Am auzit atunci o voce care spunea sa mai stam, sa nu ne grabim cu transportul. Revoltata, am replicat ca este necesara transportarea de urgenta a pacientului. M-a socat ca in timp ce transportam ranitul cu targa, aceeasi voce a spus sa i se acopere si fata", declara Petra Tudor. Asistenta Aneta Popovici este cea care a si identificat persoana care a dat aceste indicatii: „Silviu Curticeanu a aparut agitat si ne-a spus sa nu plecam imediat. Tot Curticeanu este cel care ne-a spus sa acoperim foarte bine pacientul si mai ales fata".

Spre spital

Drumul spre spital, cu o Dacie neagra cu insemnele Salvarii, a durat cu 7-8 minute mai mult decat de obicei din cauza blocajelor si a manifestantilor. Pe generalul Milea l-au insotit asistenta, Ion Vatamanescu si capitanul Ion Stroe. Generalul a ajuns la Spital in moarte clinica. A fost dus de urgenta la reanimare si s-a incercat, fara success, resuscitarea lui. „Am ajuns la Elias, unde eram asteptati de doi medici si o asistenta. A fost introdus in sala de operatie. pe mine si pe Vatamanescu ne-au oprit la intrare si ne-au spus ca ne vor comunica intre timp cum se simte. Dupa 10-15 minute, un doctor ne-a anuntat ca a decedat", declara capitanul Stroe. Cu toate acestea, Vatamanescu sustinea in ancheta ca nu a stiut pana in jurul orei 13:00 daca generalul Milea murise.

„Sa se gaseasca tubul!"

Intre timp, la etajul 6 al CC Parcalabescu si ceilalti ofiteri au inceput sa stranga lucrurile ministrului. Au fost chemati juristul Constantin Mihaila si ofiterul armurier Vlad Dumitrescu. „Am constatat la manevrarea pistolului de catre ofiterul armurier ca exista cartus pe teava pistolului, lucru pe care l-am comentat cu toti cei de fata. Am dat ordin sa se gaseasca tubul. Dupa cateva minute, tubul cartusului a fost gasit la capatul dinspre usa al canapelei", declara juristul Mihaila. „Tubul cartusului se afla la piciorul mesei in partea stanga, cum te uiti la masa, la circa 10 centimetri de picior sub masa", sustine armurierul Dumitrescu. Pozitia tubului indica din nou ca scaunul pe care Milea statea cand s-a produs impuscatura este cel din margine. Arma, cele doua sau trei carnetele ale generalului au fost sigilate in plicuri. Carnetelele pe care ministrul Apararii a scris lucrurile cele mai importante in acele zile si poate si ultimele cuvinte inainte sa moara nu se gasesc la dosar. Ele nu au fost vazute nici macar de procurorul care a instrumentat dosarul, Vasile Pantea, asa cum ne-a declarat chiar domnia sa.

Generalul a murit

Informatia mortii lui Milea a venit tot de la Parcalabescu. „Dupa aproximativ 15 minute am sunat la spital si medicul, nu-i retin numele, mi-a comunicat ca nu are voie sa spuna nimic despre acest caz, insa la insistentele mele si dupa ce mi-am declinat identitatea, mi-a spus ca generalul Milea decedase. M-am dus din nou la Cabinetul 1 si am raportat despre aceasta situatie. L-am intalnit pe Postelnicu in anticamera. Mi-a spus si el ca Milea este un tradator. I-am spus lui Ceausescu ca generalul Milea murise si nici nu mai stiu cand am parasit incaperea in care puteam sa nu mai fiu daca spuneam un Da," sustinea Parcalabescu. Imediat Ceausescu a dat ordin pentru intocmirea ultimului comunicat catre tara in care generalul Milea era declarat un tradator care s-a impuscat pentru ca fusese descoperit.


Autopsia intarziata

a Raportul intocmit de medicii legisti, in urma unei autopsii facute la patru zile de la deces, nu aduce nici el mai multa lumina cu privire la ce s-ar fi putut intampla cu generalul Milea. Concluziile medicilor arunca asupra ipotezei sinuciderii inca si mai multe intrebari si nu lamuresc in nici un fel posibilitatea omorului.

In prima parte a documentului legistii insemneaza faptul ca nici una din datele absolut necesare pentru concluziile unei autopsii nu le-a fost adusa la cunostinta. Ei au cercetat practic o moarte despre care nu stiau nici macar cand se petrecuse, desi era obligatia autoritatilor sa le furnizeze toate datele necesare pentru cunoasterea cat mai clara a circumstantelor. Data mortii este trecuta cu sintagma „probabil 22 decembrie". Potrivit raportului de autopsie, glontul a patruns in corp prin fata. Nu s-a tras cu arma lipita de corp, nici de la distanta mare, ci in limita factorilor secundari de tragere (aproximativ 10 centimetri). Pozitia de tragere a fost de sus in jos si glontul a iesit din corp prin spate, care era cel mai probabil lipit de o suprafata dura.

Medicii legisti remarca insa un aspect extrem de curios: pe mana dreapta a lui Vasile Milea, in care ar fi tinut pistolul, in ipoteza sinuciderii, nu s-au gasit nitrati si nitriti, urme suplimentare obligatorii pe mana tragatorului.

Raportul nu stabileste de asemenea ce ar putea insemna cantitatea foarte mica de urme suplimentare specifice tragerii, lasate pe piele, camasa si captuseala vestonului. Nu s-a luat in calcul ipoteza unui amortizor fixat pe arma, care ar fi oprit o cantitate din urmele secundare pe teava.


Primul ajutor pentru salvarea lui Milea

„In jurul orei 9:00-9:15 am primit un telefon si o voce de barbat m-a chemat la camera 621 pentru ca s-a impuscat un ministru." Petra Tudor a ajuns dupa cateva minute impreuna cu asistenta Aneta Popovici pentru a-i acorda generalului Milea primul-ajutor. „Barbatul era asezat in decubit dorsal (pe spate), cu capul usor in hipertensie, in afara spatiului canapelei, cu membrele superioare si inferioare intinse. In camera se afla o femeie in jurul varstei de 50 de ani care se lamenta spunand: «Ce om bun a fost!», sustine medicul Petra Tudor. Singurul aspect din care rezulta ca mai era in viata era un geamat si cateva miscari involuntare ale mainii drepte. Intercostal avea un orificiu de intrare de dimensiuni mici. Am cerut asistentei sa-i faca urgent intravenos o injectie cu hemisuccinat de hidrocortizon", isi amintese medicul. Maneca dreapta a vestonului a fost taiata pentru injectie, iar asistenta Popovici i-a administrat medicamentul. Imediat a aparut in decor si o targa.

×