x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au un numitor comun: fotbalul

Au un numitor comun: fotbalul

28 Noi 2004   •   00:00

CU BALONUL PRIN ROMANIA
Veniti in Romania in urma cu doi ani, Adnan Guso ("U" Craiova) si Manuel Godfroid (Rapid) s-au atasat foarte repede de tara noastra.
MARIO MORCOV, VICENTIU NEAGOE

Click pentru a mari imaginea
FAMILIST. Clipele petrecute alaturi de sotia sa, Alma, si de fiica, Taira Alina, sunt cele mai fericite pentru Adnan Guso
  • Sosit la Universitatea Craiova acum doi ani, Adnan Guso spune ca s-a adaptat repede in Romania: "In 3-4 luni am reusit sa invat limba, pentru ca multe cuvinte sunt asemanatoare cu cele din Bosnia. Jucatorii m-au primit cu caldura, iar domnul Silviu Lung m-a ajutat sa invat mai repede romaneste", isi aminteste jucatorul bosniac.

    Nu i-a fost greu sa se acomodeze in Romania, pentru ca nu i s-au parut diferente mari fata de Bosnia, Rusia sau Turcia. In opinia sa, ceea ce-i deosebeste pe suporterii din Oltenia de cei din restul tarii sau cei din Rusia, este faptul ca sunt nebuni dupa fotbal, dupa Universitatea Craiova. Sunt la fel de fanatici ca turcii.

    EROU. Faptul ca este capitanul Universitatii il onoreaza, dar nu l-a schimbat. Cum joaca acum, juca si inainte. "Nu m-am gandit atunci cand am venit la Craiova ca voi deveni unul dintre cei mai iubiti jucatori. Mi-am facut treaba cum am putut mai bine. Pot spune ca este minunat ca oamenii sa te opreasca pe strada sa iti ceara autografe sau sa vrea sa se fotografieze cu tine", subliniaza bosniacul, care si-a facut foarte multi prieteni in Craiova. De asemenea, si sotia sa se simte bine in Banie, iar cand el este in cantonamente merge in vizita la prietena lui Milan Jovanovici sau la sotia lui Daouda.

    Guso, in varsta de 29 de ani, isi aminteste ca nici in Turcia, dar mai ales in Rusia, nu se scria prea mult despre echipele la care evolua. Bosniacul crede ca in fiecare zi se relateaza tot ce se intampla la Universitatea cu lux de amanunte. "Am contract cu Universitatea si vreau sa imi respect intelegerea, dar daca va veni o oferta mai buna o voi analiza, nu-i voi da cu piciorul. Nu stiu daca regret ceva. Am jucat in Cupa Uefa, Liga Campionilor, dar imi doresc sa castig ceva cu Universitatea. Dinel Staicu este un om corect, care atunci cand promite ceva se tine de cuvant", adauga Adnan, care considera ca Silviu Lung inseamna mult pentru el, atat ca om, cat si ca antrenor.

    COLEGI. Cea mai buna linie defensiva cu care a colaborat Guso la "Stiinta" este trio-ul Daouda, Papura, Rada. El este cel mai longeviv jucator al Universitatii si a aparat in toate meciurile de cand a devenit titular, chiar daca uneori a intrat in teren cu dureri insuportabile. "La meciurile cu Petrolul sau cu Astra m-am simtit foarte rau, dar am intrat sa imi ajut echipa, chiar daca a fost nevoie sa imi faca injectii pentru a mai calma durerea. Capitanul din Banie considera ca Mihaita Plesan ar trebui chemat la nationala mare si este sigur ca, daca nu ar fi apucat sa joace nici un meci pentru echipa sa natala, Bosnia, poate ar fi acceptat sa apere pentru Romania daca i s-ar fi facut o propunere. Situatia de incertitudine de la echipa i-a afectat pe jucatori, dar schimbarea antrenorului nu il intereseaza si pe Guso, pentru ca el lucreaza cu Silviu Lung. De asemenea, el isi aminteste ca cei mai periculosi atacanti cu care a avut de-a face in cariera au fost italianul Roberto Baggio si spaniolul Raul, de la Real Madrid.

    TIMP LIBER. Viata capitanului Craiovei in afara terenului de fotbal se imparte intre plimbari prin oras sau prin parc cu sotia si fiica sau la Parcul de distractii RSR de la Podari, care ii apartine patronului "Stiintei", Dinel Staicu. De asemenea, Guso nu merge niciodata in discoteci, timpul si programul de lucru nepermitandu-i acest lucru. Dintre orasele pe care a avut prilejul sa le vada cand avea meciuri in deplasare, cel mai mult i-a placut Timisoara. In excursie sau vacanta a mers o singura data cu sotia, Alma, la Poiana Brasov, in rest nu a avut timp sa viziteze Romania.

    .

    .

    Am jucat in Liga Campionilor si in Cupa UEFA, dar imi doresc sa castig ceva cu Universitatea. Nu m-am gandit atunci cand am venit la Craiova ca voi deveni unul dintre cei mai iubiti jucatori. Mi-am facut treaba cum am putut mai bine
    Adnan Guso, capitan Universitatea Craiova

    .

    NEBUN DUPA PULPE DE PUI

    Din punct de vedere culinar, Adnan Guso a descoperit in Romania pulpa de pui preparata de medicul echipei Universitatea Craiova, Claudiu Stamatescu, de care nu se mai poate desparti. "Este pur si simplu senzationala si numai asa ceva cer de cand am venit in Craiova. In rest, acasa, sotia mea gateste mancare din Bosnia, iar la restaurant mancam foarte multe paste", spune bosniacul, care merge acasa in Bosnia de doua ori pe an, dupa incheierea turului si dupa terminarea campionatului. Aparitia pe lume a fiicei sale Taira Alina, care la 6 decembrie va implini un an, i-a schimbat viata, facandu-l un alt om. "O iubesc la nebunie si sunt cel mai fericit om din lume de cand s-a nascut ea. Am o familie foarte frumoasa si sunt bucuros ca imi merg toate bine. Imi pare rau insa ca sunt mai tot timpul in cantonament si nu pot sta cu ea si cu Alma", completeaza Adnan, care a sarbatorit-o saptamana trecuta pe sotia sa, care a implinit 24 de ani la 22 noiembrie.

    .

    .

    Un belgian la Bucuresti

    CATALIN FAINISI

    Click pentru a mari imaginea
    Desi provin din Belgia, o tara mult mai civilizata decat Romania, Manuel Godfroid si sotia sa, Natalie, au indragit tara noastra inca din prima zi
    Manuel Godfroid a venit in Romania in iunie 2002, pentru a juca la Rapid, echipa unde antrena bunul sau prieten de la Standard Liege, Mircea Rednic. "Nu stiam de Romania decat din ziare. Sincer sa fiu, habar nu aveam unde vin. Dupa zece zile a venit si sotia mea si am inceput sa ma acomodez", spune Manuel, care a avut probleme cu adaptarea in Romania la inceput, dar a decis sa ramana.

    ACOMODARE. Despre relatiile cu colegii de echipa, belgianul spune ca pastreaza o relatie de amicitie cu acestia, dar totul se opreste aici. "Mircea Rednic este omul care m-a ajutat sa ma integrez aici. Lui ii datorez totul", completeaza Manuel, care sta alaturi de sotia sa, Natalie. Cei doi au descoperit impreuna Romania, cu partile sale frumoase si mai putin frumoase. "Ceea ce ne-a uimit la inceput a fost lipsa de maniere a tuturor angajatilor din magazine sau restaurante. Asa ceva nu este normal, ca un client sa fie tratat cu indiferenta. In plus, ai mereu impresia ca esti urmarit cand mergi la cumparaturi. Toata lumea e banuita ca fura, iar aceasta imagine v-a fost impregnata si in Occident", puncteaza sotia lui Godfroid.

    FRUMUSETI. Familia occidentala a descoperit insa si lucruri superbe in Romania si, mai ales, in Bucuresti. "Iubim aceasta tara si ne-am atasat foarte mult de ea. Vom reveni cu mare placere in toate vacantele, fiindca aveti o tara mult mai frumoasa decat va imaginati", povestesc cei doi soti, pentru care o zi in Bucuresti, in afara de antrenamentele si meciurile lui Manuel, inseamna plimbari prin parcuri (in special Herastrau si Cismigiu), mers la cinema, vizitarea muzeelor sau a Casei Poporului. "Am vazut-o de patru ori pana acum. Ne-am dus familiile si prietenii si toti au fost impresionati. Sinceri sa fim, traim o viata frumoasa in Romania. Toate cunostintele noastre au venit cu idei preconcepute aici, dar s-au indragostit subit de Bucuresti". Nici statiunile montane si de pe Litoral nu au scapat familiei Godfroid, care a profitat cu varf si indesat de posibilitatile turistice pe care le poate oferi Romania. "Aveti o clima senzationala aici, nu ca in Belgia, unde nu stii la ce sa te astepti. Am fost la mare, la Eforie Nord, la munte la Poiana Brasov. Am inotat, am schiat, a fost senzational", incheie cei doi, care sunt uimiti de progresele facute de tara noastra in ultimii doi ani, desi marea problema, saracia, va mai persista, in opinia lor, cativa ani buni in Romania.

    .

    COPIII IUBESC ROMANIA

    Manu Godfroid ii are alaturi in Romania si pe baietii sai, Arnaud (12) si Manuel (5). Fiul mai mare studiaza la Liceul Francez, in timp ce micutul este la gradinita cu predare in limba engleza. "Arnaud este mai mare si intelege ca vom pleca, in curand, din Romania, dar cel mic nici nu vrea sa auda de asta. Este atat de atasat de Bucuresti, incat a inceput sa planga. Nu vrea nici in ruptul capului sa plece de aici", sustine Natalie Godfroid.

    .

    ADORA BUCATARIA DE AICI

    Unul dintre lucrurile care i-au impresionat pe cei doi belgieni in Romania este mancarea. "Aveti niste restaurante extraordinare. Preparatele din carne de porc si de pui sunt cele mai bune pe care le-am mancat vreodata. Cele de vita nu se ridica la nivelul asteptarilor, dar compenseaza altele, cum ar fi sarmalele. Mi-ar placea sa gatesc sarmale, dar n-are cine sa ma invete, fiindca prietenele mele romance nu le prea au cu bucataria", completeaza sotia lui Manuel Godfroid.

    .

    PARASESTE RAPIDUL IN VARA

    La sfarsitul acestui sezon, contractul dintre Manuel Godfroid si Rapid se va incheia, iar belgianul va pleca inapoi in Belgia. "Imi pare rau ca plec, fiindca ma atasasem de Rapid, dar asta e viata. Imi voi cauta un angajament in Belgia, fiindca am deja 32 de ani si trebuie sa ma gandesc la ce voi face", spune belgianul, care a trait momente frumoase in Giulesti.
    "Am castigat un titlu aici si am avut o relatie excelenta cu suporterii, chiar si cu cei ai Stelei, dintre care cativa mi-au recomandat sa ma transfer in Ghencea"

    .

    Cea mai mare problema a Romaniei e saracia. Exista multi oameni necajiti aici, dar sunt sigur ca, in maximum 10 ani, veti avea un nivel de trai la nivel european. Iubesc aceasta tara
    Manuel Godfroid
    , mijlocas Rapid
    ×