x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gripa aviară se „specializează” în oameni

Gripa aviară se „specializează” în oameni

de Monica Cosac    |    21 Ian 2025   •   07:20
 Gripa aviară se „specializează” în oameni

Decesul unui bărbat din Statele Unite din cauza gripei aviare, precum și capacitatea virusului H5N1 de a infecta mai multe specii și depistarea unor mutații despre care se crede că au apărut după infectarea umană au crescut nivelul de îngrijorare al oamenilor de știință.

O echipă de cercetători din Texas avertizează că virusul evoluează mai repede decât se așteptau, iar noile mutații îi permit să se reproducă mai ușor în celulele umane și să provoace boli mai grave. De frica unei noi pandemii, Statele Unite cresc finanțarea pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei aviare. De asemenea, autoritățile sanitare americane au intensificat monitorizarea tuturor cazurilor de gripă, pentru a identifica la timp dacă virusul începe să se răspândească între oameni.

Virusul H5N1, care este prezent în mod natural la păsările sălbatice și letal pentru găini, s-a răspândit recent la o mare varietate de mamifere și, pentru prima dată în primăvara anului 2024, a început să infecteze și vacile de lapte. La începutul acestui an, focarul se răspândise prin efectivele de animale în mai multe state din SUA și a infectat zeci de oameni, majoritatea fermieri. Până acum, majoritatea persoanelor infectate s-au confruntă cu o boală ușoară și o inflamație a ochilor, însă, în ianuarie 2025, a fost raportat primul deces provocat de virusul H5N1, în SUA. Este vorba de un pacient din statul Louisiana, care intrase în contact cu pui de găină infectați, iar potrivit testelor de secvenţiere, virusul H5N1 detectat prezenta modificări genetice.

Mutațiile îl fac mai abil să se reproducă în celulele umane

Zilele trecute, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Texas (Texas Biomed) au anunțat că au identificat o tulpină de gripă aviară, izolată de această dată de la o persoană din Texas, care poartă un set distinctiv de mutații, făcând virusul mai abil la replicarea în celulele umane și provocând boli severe la șoareci. Această tulpină a fost comparată cu una găsită la bovinele de lapte, iar constatările, care au fost publicate în revista Emerging Microbes & Infections, sunt îngrijorătoare. 

„Există nouă mutații în tulpina umană care nu erau prezente în tulpina bovină, ceea ce sugerează că au apărut după infecția umană”, a declarat dr. Luis Martinez-Sobrido, cercetător la Texas Biomed, al cărui laborator este specializat în virusurile gripale și care a studiat virusul H5N1 de la începutul epidemiei, anul trecut.

„Vești proaste: această tulpină este mai capabilă să provoace boli și se reproduce mai bine în creier. Vești bune: antiviralele aprobate sunt încă eficiente”, a transmis Texas Biomed. 

Descoperirea subliniază o preocupare semnificativă cu privire la tulpinile H5N1 de gripă aviară care circulă în prezent în SUA, și anume: capacitatea virusului de a dezvolta rapid noi mutații atunci când infectează o nouă specie gazdă.

„Ceasul ticăie pentru ca virusul să evolueze pentru a infecta mai ușor și, eventual, pentru a se transmite de la om la om, ceea ce ar fi îngrijorător”, a mai spus dr. Martinez-Sobrido.  

În studiile pe șoareci, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu tulpina bovină, tulpina umană s-a reprodus mai eficient, a provocat boli mai severe și a fost găsită în cantități mult mai mari în țesutul cerebral. 

De asemenea, au fost testate mai multe medicamente antivirale aprobate, pentru a vedea dacă sunt eficiente împotriva ambelor tulpini de virus din celule, iar concluzia a fost că, momentan, mutațiile nu au afectat sensibilitatea la antiviralele existente.

Virusul s-a răspândit, până în prezent, la peste 48 de specii de mamifere, provocând dispariții în masă la leii de mare și la puii de focă elefant, iar echipa vrea acum să afle ce anume îi permite virusului H5N1 să infecteze o gamă atât de largă de specii de mamifere, de ce provoacă boli ușoare la vaci, dar este letal la pisici și animale marine și de ce infectările prin intermediul bovinelor sunt mai puțin grave pentru oameni decât cele luate de la găini.

În general, este foarte greu ca o boală infecțioasă a unei specii să treacă la o nouă specie, iar când se întâmplă acest lucru, este îngrijorător, spun experți din domeniul sănătății, care avertizează că gripa aviară reprezintă o amenințare tocmai pentru că această capacitate a virusului de a infecta atât de multe specii se combină cu capacitatea de a provoca epidemii. 

590 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea unui nou vaccin 

Guvernul american a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că acordă o finanțare de 590 de milioane de  dolari producătorului farmaceutic Moderna, pentru a accelera dezvoltarea vaccinului său pe bază de ARNmesager împotriva gripei aviare, potrivit Reuters. 

Finanțarea va sprijini, de asemenea, extinderea studiilor clinice pentru până la cinci subtipuri suplimentare de gripă pandemică, a transmis compania. 

„Variantele de gripă aviară s-au dovedit a fi deosebit de imprevizibile și periculoase pentru oameni în trecut. Accelerarea dezvoltării de noi vaccinuri ne va permite să rămânem în ofensivă și să ne asigurăm că americanii au instrumentele de care au nevoie pentru a fi în siguranță”, a declarat secretarul american al Sănătăţii, Xavier Becerra, citat de Reuters.  

CDC a cerut testarea mai rapidă pentru gripa aviară la pacienții spitalizați

Deși riscul pentru public din cauza gripei aviare este deocamdată scăzut, atâta vreme cât nu se cunosc situații de transmitere de la un om la altul, autoritățile sanitare din SUA vor să grăbească depistarea cazurilor de infectare umană cu tulpini de gripă aviară A(H5N1) și au recomandat testarea mai rapidă a pacienților care ajung la spital. 

Mai exact, persoanele spitalizate pentru gripă ar trebui să fie testate pentru gripă aviară în termen de 24 de ore de la internare, a recomandat, joi, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citat de Reuters. 

Este vorba în special cei aflați cu gripă A pozitivă, tocmai pentru a se putea identifica subtipul viral și a determina dacă este vorba de gripă aviară. 

Testarea mai rapidă urmărește, de asemenea, să ajute medicii să identifice modul în care oamenii s-au infectat și să furnizeze contactelor lor apropiate testare și medicamente mai rapid, dacă este necesar, a declarat Nirav Shah, directorul adjunct al agenției.

Aproape 70 de persoane din SUA, majoritatea lucrători agricoli în crescătoriile de păsări și bovine de lapte, au fost confirmate cu gripa aviară, iar până acum trei oameni au fost testați pozitiv fără o sursă clară de expunere la virus, potrivit CDC.

Gripa aviară face parte din grupul gripei A și a infectat o gamă foarte largă de specii. Gripa A și B sunt responsabile pentru gripa sezonieră la om.

 

×
Subiecte în articol: avertisment gripă aviară om